Haberler

Duble yolun ekonomiye katkısı 900 milyon YTL

Tarih: 8 Eylül 2008 Kaynak: Zaman Yazan: Ömer Oruç
15 kilometresi bölünmüş hale getirilen İzmir çevre yolunda 6 ayda 84 milyon YTL'lik akaryakıt tasarrufu sağlandı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın büyük önem verdiği duble yol projesinde ilk meyveler alınmaya başlandı.

2003'ten bu yana 7 bin 437 kilometre duble yol yapıldı. Bunun için 9 milyar YTL'den fazla para harcandı. Ölümlü trafik kazalarını ciddi oranda azaltan duble yollar, sürücülere de tasarruf ettiriyor. Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü'nün yaptığı bir hesaplamaya göre duble yollar sürücülere bir yılda 896,5 milyon yeni lira tasarruf sağladı. Bu yollarda trafik yoğunluğu azalırken araçların yakıt tüketimi düştü. Ayrıca lastik, amortisman yayları ve diğer aksamların aşınması asgariye indi. Böylece duble yolları kullanan araçların bakım ve akaryakıt masrafı önemli ölçüde azaldı. Duble yolların sağladığı rahatlamadan çok faydalanan illerden biri de İzmir. Karayolları'nın hesaplamalarına göre geliş ve gidiş yönleri bölünen İzmir çevre yolundan sağlanan 6 aylık tasarruf 84 milyon YTL. 51 kilometrelik İzmir çevre yolunun 15 kilometresi, çift gidiş geliş olarak hizmete açıldı. Yolun devreye girmesiyle İzmirliler rahat bir nefes aldı. Mesai başlama ve bitiş saatlerinde trafikte sıkışıp kalan sürücüler, yeni yolla bir saat yerine 10 dakikada ev ve işyerlerine ulaşır hale geldi. Konuyla ilgili bilgi veren Karayolları 2. Bölge Müdürü Erol Altun, İzmir çevre yolunun trafiği yarı yarıya azalttığını, bunun da bekleme sürelerini kısalttığı gibi maliyetlerde de ciddi bir tasarruf sağladığını söyledi. Trafik sıkışıklığı sebebiyle araçların yakıt harcamasının arttığına dikkat çeken Altun, buna bir de yağ, lastik ve yedek parça maliyetleri eklendiğinde büyük masraflara yol açtığını kaydetti. Duble yollardan vatandaşlar çok memnun. Bornova ilçesinden her gün Çiğli'deki işyerine giden Ahmet Tanrıverdi, çevre yolu yapılmadan önce gidiş gelişlerin tam bir işkence olduğunu, yolun devreye girmesiyle trafikte bozulan moralinin de yerine geldiğini ifade etti. 15 km yolu en fazla 15 dakikada geçtiğini, hiçbir trafik sıkışıklığı yaşamadığını anlatan Tanrıverdi, arabasının da yıpranmaktan kurtulduğunu aktardı.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.