Haberler

Haydarpaşa ve Sirkeci’yi kimler kurtaracak?

Tarih: 8 Eylül 2008 Kaynak: NTVMSNBC Yazan: Yasemin Arpa


Haydarpaşa-Gebze ve Sirkeci-Halkalı hatlarının kapatılmasını engellemek için internette imza kampanyası başlatan “Kent ve Demiryolu” girişimcileri kamuoyuna çağrıda bulundu: Tarihi bir hata yapılıyor, geri döndürelim.

Marmaray ve boğaz tüp geçişi projesiyle Haydarpaşa ve Sirkeci garı devre dışı bırakılacak. Tarihi eser niteliğindeki istasyon binaları, lojman, köprü, alt geçit ve tüneller de yıkılacak. Bu yıkımı engellemek için internette bir imza kampanyası başlatıldı. “Kent ve Demiryolu” girişimcilerinin başlattığı kampanyada şimdiye kadar yaklaşık 6 bin imza toplandı. NTVMSNBC’ye bilgi veren “Kent ve Demiryolu”, İstanbulluları İstanbul’a sahip çıkmaya çağırdı.

İmzalar Pazartesi Günü Gönderilecek
Haydarpaşa-Gebze ve Sirkeci-Halkalı arası demiryolu hattı ve çevresindeki varlıkların “demiryolu endüstri mirası” olarak koruma altına alınması için 2007 yılında BTS, Mimarlar Odası ve ICOMOS’un İstanbul Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurullarına yaptığı başvurudan yanıt alınamaması üzerine 28 Ağustos’ta başlatılan imza kampanyası Pazartesi günü sona erecek.

http://kentvedemiryolu.com adresinde “Kültür ve Endüstri Mirasımız Haydarpaşa ve Sirkeci Garları ile Haydarpaşa-Gebze, Sirkeci-Halkalı banliyö hatları için İmza Kampanyası” başlığıyla şu açıklamaya yer verildi:

“Halen devam eden boğaz tüp geçişi ve Marmaray projesi kapsamında başta Haydarpaşa ve Sirkeci garlarımız devre dışı bırakılmak istenmektedir. Ayrıca Haydarpaşa Gebze ve Sirkeci Halkalı arasındaki 2 hatlı demiryolu Marmaray CR1 inşaatı ile üç hat olarak inşa edilerek bu iki hat kesimindeki birçok tarihi eser kapsamındaki istasyon binası, lojman, köprü alt geçit tünel ve tesis yıkılacak veya istasyonların yeri değiştirilerek kullanılmaz duruma getirilecektir.

Bu olumsuzluklara karşı Haydarpaşa Dayanışması bileşenlerinin yapmış olduğu eylem ve etkinlikler devam etmekte olup en son 2007 yılı içinde Haydarpaşa-Gebze ve Sirkeci-Halkalı arası demiryolu hattı ve çevresindeki varlıkların ‘demiryolu endüstri mirası’ olarak koruma altına alınması için BTS, Mimarlar Odası ve ICOMOS olarak İstanbul Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulları’na başvuru yapılmıştı.

Bu başvurumuz üzerinden 1 yıl geçmesine rağmen henüz sonuçlandırılmamıştır. Başvurumuza destek olması amacı ile bu imza kampanyasına katılımınızı bekliyoruz. Toplanan imzalar Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne, İstanbul Tabiat ve Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’na, UNESCO’ya, Kültür Bakanlığı’na, İstanbul Büyük Şehir Belediye Başkanlığı’na, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’na ve DLH’ye gönderilecektir.”

İmza metni ise şöyle:
“100 yılı aşkın süredir trenlere ve halkımıza ev sahipliği yapan, UNESCO’nun Dünya Endüstriyel Mirası Listesi’nde bulunan Haydarpaşa ve Sirkeci Garlarının Marmaray projesi gerekçe gösterilerek kentsel dönüşüm projesine açılmasını doğru bulmuyoruz.

“Haydarpaşa-Gebze ve Sirkeci-Halkalı hatlarının demiryolu taşımacılığına kapatılmamasını, bu hattaki Endüstriyel Demiryolu Mirasımızın bütün olarak korunmasını, ağırlıklı olarak kent içi yolcu taşımaya hizmet edecek olan Marmaray tüp geçişinin demiryolu hatları dışında farklı bir güzergâha (Anadoluray) bağlanmasını, banliyö hatlarımızın iki yol olarak rehabilite edilerek, yeni demiryolu araçları ile taşımacılık yapılmasını, Haydarpaşa ve Sirkeci Garları’nın demiryolu taşımacılığı işlevinin devamının sağlanmasını talep ediyoruz.”
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.