Haberler

Tuz Gölü'nü yanlış politikalar kuruttu

Tarih: 8 Eylül 2008 Kaynak: Yeni Şafak
Doğa Derneği Genel Müdürü Güven Eken, 'Konya Kapalı Havzası'nda DSİ tarafından yapılan baraj ve kanal inşaatları, on binlerce yasa dışı kuyu ve yanlış su politikaları sebebiyle Türkiye'nin en büyük ikinci gölü kurudu' dedi.

Doğa Derneği Genel Müdür Güven Eken, yaptığı açıklamada, Tuz Gölü'nün yer aldığı Konya Kapalı Havzası'nın Devlet Su İşleri'nin (DSİ) yanlış su politikaları uygulaması nedeniyle her yıl bir Tuz Gölü büyüklüğünde suyun israf edildiğini söyledi. Eken, Konya Havzası'nın sahip olduğu 1 milyar 150 milyon metreküplük emniyetli su rezervinin yanlış uygulamalar sonucu 1 milyar 786 milyon metreküp olarak kaybedildiğinin altını çizdi. Göllerin kurumasıyla birlikte başta flamingolar olmak üzere birçok canlının yaşamının tehdit altında olduğunu kaydeden Genel Müdür Eken, "DSİ'nin yanlış su politikaları her yıl havzada 636 milyon metreküp bir su kaybı yaşanıyor. Bu da bir Tuz Gölü'nü dolduracak miktarda demektir.Kaçak kuyuların sayısı on binleri buldu. Konya Kapalı Havzası'nda DSİ tarafından yapılan baraj ve kanal inşaatları, on binlerce yasa dışı kuyu ile Türkiye'nin en büyük ikinci gölü kurutuldu" dedi.

Yeniden hayata döndürmek mümkün
Yer altı sularının çekilmesiyle birlikte Ereğli, Hotamış, Eşmekaya ve hatta Tuz Gölü gibi Konya'nın eşsiz sulak alanları birer ikişer kuruduğunu savunan Güven Eken, Tuz Gölü'nü yeniden hayata döndürmenin mümkün olduğuna dikkat çekti.Eken, bunun için havzada ürün deseninin değiştirilerek vahşi sulama yöntemlerinin terk edilmesi ve basınçlı sulama yöntemlerinin uygulanması gerektiğini vurguladı. Eken şöyle devam etti:'DSİ'nin yanlıştan bir an önce dönerek tüm Türkiye sathında suyun havza bazında entegre yönetimini benimsemesi gerekiyor. Bugün harekete geçmezsek çok geç kalacağız ve Orta Anadolu'da insan yaşamının yok oluşuna seyirci kalacağız.'
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.