Haberler

Bakanlıktan demir-çeliğe soruşturma

Tarih: 9 Eylül 2008 Kaynak: Yeni Şafak
Maliye Bakanlığı, demir-çelik ürünlerinde son dönemde meydana gelen yüksek fiyat artışları üzerine, sektörde kapsamlı bir vergi incelemesi ve fiili envanter çalışması başlattı. Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, demir-çelik sektöründe son 3-4 yılda fiyatların katlanarak artması üzerine sektörün büyüteç altına alınmasını kararlaştırdı. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'dan alınan onay çerçevesinde, demir-çelik sektörüne ilişkin genel bir değerlendirme raporu hazırlandı ve büyük üretici firmalardan başlanarak, sektörün üretimden, tüketim aşamasına kadar geçen zincir içinde denetlenmesi öngörüldü. Değerlendirme raporu, daha sonra Maliye Bakanlığı Hesap Uzmanları Kurulu Başkanlığı ile Gelir İdaresi Başkanlığı bünyesindeki Gelirler Kontrolörlerine gönderildi. Denetim birimlerinin yaptığı görev paylaşımının ardından Hesap Uzmanları, sektörün en büyük 6 firmasını, Gelirler Kontrolörleri de diğer 12 büyük firma nezdinde inceleme için harekete geçti. Denetim elemanları, firmaların büyük bölümünde hemen incelemelere geçerken, geri kalan firmalardaki denetimin de önümüzdeki günlerde başlayacağı belirtildi. 

Zamlı hasılat kayda girdi mi? 
Maliye Bakanlığı denetim elemanları, demir-çelik sektörüne yönelik incelemeler sırasında öncelikle sektörde son dönemde kaydedilen yüksek fiyat artışlarının kayıtlara ve vergi matrahlarına yansıtılıp, yansıtılmadığına bakacak. Aynı şekilde vergilerin doğru ve düzenli ödenip ödenmediği de araştırılacak. Gereken durumlarda da fiili envanter çalışması yapılacak. Söz konusu denetim kapsamında demir çelik üreticilerinden mal alan ve ürün dağıtımını üstlenen büyük firmaların kayıtlarına da bakılacak. Banka bilgilerinin de devreye sokulacağı bu çalışma sırasında kayıt dışı işlemler ortaya çıkarılacak ve bu yolla gerçekleştirilen vergi kaybına ulaşılmaya çalışılacak. Mevcut bilgi ve belgelerden toptan satışlardan perakendeye kadarki süreçteki kayıp ve kaçak da belirlenmeye çalışılacak.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.