Haberler

TOKİ Başkanı, gazete ilanıyla derdini anlatacak

Tarih: 9 Eylül 2008 Kaynak: Milliyet Yazan: Meral Tamer
Toplu Konut İdaresi Başkanı Erdoğan Bayraktar’la hafta sonu İstanbul’da karşılaştık. Baktım ki Bayraktar, Ataköy’de Galleria ve Dünya Göz Hastanesi’nin üzerinde bulunduğu araziyi satamadığı için pek dertli. 2 kez ihaleye çıkılıp iptal edilmesinin nedenlerini kamuoyuna tam anlatamadığı için de üzgün. “Gazetelere yarım sayfa ilan verip, kamuoyunun desteğini almaya çalışacağım” diyor.

Peki ne yazacak TOKİ’nin ilan metnine? Merak edip sordum. Diyecekmiş ki: “DATİ’den kira bedeli olarak yılda 2 milyon YTL alıyoruz. Bunlar daha 30 yıl burada oturacaklar. Bize verecekleri para toplam 60 milyon YTL; faiziyle birlikte olsun 100 milyon YTL. Oysa bu araziyi, ekspertiz değeri olan 450 milyon YTL bedelle bile satsak, 30 yıl sonra faizin faiziyle 60 milyar YTL eder.

Bir tarafta 100 milyon YTL, diğer tarafta 60 milyar YTL: Satmazsak devletin 30 yılda 80 kat zararı olacak. Şu anda atıl bir durum var. Devletin arazisinin bedava kullanılması, bizim içimize sinmiyor. Sizin siniyor mu?”

‘Basın bizi destekliyor’
Bayraktar’a göre “Türkiye’de 2 şeyi yapamazsınız. Birincisi, halka rağmen bir şey yapamazsınız. İkincisi, devlete rağmen bir şey yapamazsınız. Yapmaya kalkarsanız, ikisinde de başınızı duvara toslarsınız. Elinizde kanun da, yetki de olsa olmaz. Hem yasaya uyacaksın, hem de iyi niyetli insanlar ‘Tamam’ diyecek.”

Bu arada TOKİ Başkanı’nın, basının desteğinden de hayli memnun olduğunu hayretle fark ettim. Hayretle diyorum, zira kim karşısında gazeteci bulsa, hemen başlar şikâyete... TOKİ Başkanı ise “Basın bizi desteklemeseydi, biz bu işleri yapamazdık” diyor ve ekliyor: “Bizim de çok hatalarımız oldu, ama basın mazur görüyor bizi. ‘Bunlar canla-başla çalışıyor, yanlışlarını-kusurlarını mazur görmemiz lazım’ diyorlar. Ben bundan o kadar mutluyum ki... Bakın sizin gazete ‘Yeşil alan şartıyla satışa çıkarttı’ diye yazmış.”

Likidite sıkıntısı var
Bu arazilerin ısrarla satışa çıkarılmasında bir aciliyet mi var? TOKİ ödeme sıkıntısı mı çekiyor? Son dönemde gözüme çarpan bu tür haberleri Bayraktar’a sorduğumda “5-6 aydır biz kendimiz, bu konuyu dile getiriyoruz” diyor ve ayrıntıya giriyor:
“Türkiye’de TOKİ gibi ödeme yapan bir başka kuruluş tanımıyorum. Aylık ödememiz, hakediş ödemesi ve diğer ödemelerle toplam 600 milyon YTL. Hazine’den 1 lira para almıyoruz. Biz milletin parasını tıkır tıkır ödüyoruz. Kredi notumuz, Türkiye’nin Hazinesi ve Maliyesi ile eşdeğer. 14 milyar YTL alacağımız var. Biz 10 senede alacağız, böyle satmışız.

2007 seçimlerinden sonra Başbakan Erdoğan, hastaneleri de, sağlık ocaklarını da, Çocuk Esirgeme Kurumu’nun sevgi evlerini de engelsiz yaşam merkezlerini de TOKİ yapsın dedi. Şu anda 81 vilayette, 450 ilçede, 1064 şantiyemiz var. İlaveten 30 hastane, 80 sağlık ocağı, 150 sevgi evi, 170 engelsiz yaşam merkezi yapıyoruz. Ödemelerimiz artınca, likiditeye, sıcak paraya olan ihtiyacımızı karşılamakta zorlanmaya başladık. Ama bugüne kadar getirdik, inşallah bundan sonra da aynı şekilde götüreceğiz.”
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.