Haberler

Mevzu bahis rantsa, gerisi teferruat!

Tarih: 9 Eylül 2008 Kaynak: Evrensel Yazan: Ercan Karakaya
Büyük bir rant alanı olan İstanbul Tepeören sınırları içerisinde bulunan devlet ormanının sahte haritalarla imara açılarak parsel parsel satıldığı ortaya çıktı. Orman arazisini satın alan hatırlı kişiler arasında İstanbul Valisi Muammer Güler’in oğlu Barış Güler, görev yeri değiştirilen Tuzla İlçe Jandarma Bölük Komutanı Özcan Canoğlu’nun eşinin erkek kardeşi Soner Seyidoğlu, yazdığı tıp kitabının önsözünde Nakşibendi tarikat lideri Esad Coşan’a teşekkür etmesiyle gündeme gelen ve Gönüllü Teşekküller Vakfı üyesi ve Sağlık Vakfı yöneticisi Dr. Sami Selçuk Biricik, Kağıthane Belediye Meclis Üyesi AKP’li Ömer Şengül, BCS Metal Yönetim Kurul Başkanı Mehmet Yıldız gibi isimler yer alıyor. Hazine, tapuların iptali ve arazinin kendi üzerine tescili talebiyle dava açtı.

Yetkisi olmadığı halde imar planı yaptı
2000 yılında Akfırat ve Orhanlı köylerinin belde olmasının ardından ortada kalan Tepeören köyü, 4 yıl içinde 7 kez el değiştirdi. Üzerinde bulunan Formula 1 ve Sabiha Gökçen Havaalanı, 400 civarında sanayi kuruluşu ve 800 bin dönüm bakir arazisiyle büyük bir rant alanı haline gelen Tepeören, bir Orhanlı’ya bir Akfırat’a bağlandı. Son olarak 2004 yılında mahkeme kararıyla Akfırat sınırları içine alındı. Bu el değiştirmeler sırasında Orhanlı Belediye Başkanı Cemil Ekşi yetkisi olmadığı halde 16 Haziran 2004’te Tepeören’in imar planını yaparak, devlet ormanını da konut alanı yaptı.

Tepören, ‘orman köyü’ olduğu için aslında Ekşi’nin burası için bir imar planı yapma yetkisi yoktu. Ekşi bununla da kalmadı, hazırladığı imar planına dayanarak, bir uygulama planı yaptı ve bunu 22. Temmuz 2004’te askıya çıkardı. Plan bir ay askıda kalarak 22 Ağustos 2004’te kesinleşti.

Köy mü mahalle mi?
Planların askıya çıkarılmasının ardından 9 Ağustos 2004’te Tuzla Kaymakamı Fahri Keser, tarım ilçe müdürlüğüne bir yazı yazarak, Tepeören’in ‘orman köyü’ olup olmadığının çok acele bildirilmesini talep edince kurumlar arası yazışmalar birbirini izledi. Tarım ilçe müdürlüğü ‘Kartal Orman Bölge Şefliğinden telefonla alınan bilgiye göre ‘orman köyüdür’ dedi. Ancak, Alemdağ Orman İşletme Şefliği aynı soruya 20 Ağustos 2004 tarihinde ‘Orman Kanunu’nun 32. Maddesine göre ‘orman köyüdür’ cevabını verdi. Cevap yazısına ek olarak Tepeören’in sınırlarını gösterir haritayı koydu. Haritada devlet ormanı ayan beyan ortadaydı.

‘Kaymakamlığın onayladığı haritaya göre değildir’
İşler karıştı. İki farklı cevap alan orman bölge müdürlüğü, 24 Ağustos 2004’te yaptırılan incelemenin sonucunu 25 Ağustos’ta valiliğe bildirdi. “Tuzla Kaymakamlığı’nın Tepeören mülki hudutlarını gösterir haritasının incelenmesi sonucunda mülki hudutlarında devlet ormanı olmadığından orman köyü olarak değerlendirilemeyeceği kanaatindeyiz” Raporu dönemin Kartal Orman İşletme Şefi Ömer Furtun imzaladı. Tepeören bu inceleme raporuyla orman köyleri listesinden çıkarılarak mahalle yapıldı.

İki farklı harita
Bölge Müdürlüğü, Tuzla Kaymakamı Fahri Keser imzalı ve kaşeli haritaya göre karar vermişti. Ancak ortada iki harita dolaşıyordu. Birincisinde, Dikilitaş Mevkiinde bulunan devlet ormanı bölgesi açıkça görülüyordu. Alemdağ Orman İşletme Müdürlüğü buna göre karar vermişti. Oysa ki, sonradan bu harita ortadan kalkmış, onun yerine devlet ormanının bulunduğu Dikilitaş Mevkii bıçakla kesilmiş gibi silinip atılmıştı. Yani 150 dönümlük koskoca devlet ormanı haritada buhar olup uçmuştu.

İstim arkadan geldi
Tuzla Kaymakamı Fahri Keser’in onayladığı bu haritaya göre, Tepeören Orman Köyü statüsünden çıkartılarak mahalle yapıldı. Böylece görevden alınan Orhanlı Belediye Başkanı Cemil Ekşi, yetkisi olmadığı halde köyü planladı ve Tepeören mahalleye dönüştürüldü. Böylece, 23 Ağustos 2004’te çıkan Büyükşehir Yasasına göre, bölgenin tüm imar, ruhsat işlemleri de bağlı olduğu belediyeye geçmiş oldu. Orhanlı Belediye Başkanı 150 dönümlük devlet ormanını imara açtı, konut alanına çevirdi.

Bu arada, Orhanlı ve Akfırat arasındaki Tepören kavgası hukuken sonuçlandı ve bölge Akfırat’a bağlandı. Cemil Ekşi’nin başlattığı planı, Akfırat Belediye Başkanı Hilmi Yıldız da sürdürdü. Üstelik bunu Yargıtay 20. Dairesi’nin daha önce bölgeyle ilgili aldığı karar ortada dururken yaptı. Yargıtay bu kararında orman arazilerinin kişilere tapulanamayacağı, sebebi ne olursa olsun, bölge orman vasfından çıksa bile tescil işleminin sadece hazineye yapılacağını açıkça karara bağlamıştı.

Hazine’den dava
Ancak Maliye Bakanlığı 657 parselin tamamında bulunan 150 dönümlük devlet ormanını iki başkanın birleşip el birliği ile sattığı kişilere kaptırmamakta kararlıydı. Bakanlık, 30 Nisan 2007’de Tuzla Asliye Hukuk Mahkemesinde 657 parselin parça parça satıldığı 95 kişi için tapu iptal davası açtı. Dava dilekçesinde Hazine vekili Mehtap Köseali, “Dava konusu edilmiş alan, 3116 sayılı yasaya göre devlet ormanı olarak tahdit edilmiş ve tapuya tescil edilmiştir. Kaldı ki, burası orman alanından çıkartılmış olsa bile arazi şahıslara satılamaz, tapunun hazine adına tescili gerekir. Bu sebeple şahıs tapularının iptalini talep ediyorum” dedi.

Hatırlı kişiler listede
Hazinenin haklarında tapu tescil davası açtığı 95 kişinin içinde İstanbul Valisi Muammer Güler’in oğlu Barış Güler, yaklaşık iki ay önce görev yeri değiştirilen Tuzla İlçe Jandarma Bölük Komutanı Özcan Canoğlu’nun eşinin erkek kardeşi Soner Seyidoğlu, yazdığı tıp kitabının önsözünde Nakşibendi tarikat lideri Esad Coşan’a teşekkür etmesiyle gündeme gelen ve Gönüllü Teşekküller Vakfı üyesi, Sağlık Vakfı’nın yöneticisi Dr. Sami Selçuk Biricik, ANAP’ın destekçilerinden Eymen Topbaş’ın kayınvalidesi, sosyetenin ünlü isimlerinden Ferhunde Verdi, Boya ve Vernik Organize Sanayi Bölgesi (OSB) yöneticisi Ahmet Selim Telli, yine Boya ve Vernik OSB temsilcisi Şenol Telli, AKP’li Kağıthane Belediye Meclis Üyesi Ömer Şengül, BCS Metal Yönetim Kurul Başkanı Mehmet Yıldız gibi isimler de yer alıyor.

Akfırat Belediye Başkanı Hilmi Yıldız’ın yakını ve Tokat Reşadiye’den köylüsü olan Ahmet Çetin, devlet ormanı olan 657 parseldeki yaklaşık 20 dönümlük payını Valinin oğlu Barış Güler’e satmak isteyince Tuzla Tapu Sicil Müdürü Yaşar Güngörmüş, Akfırat Belediye Başkanlığına 11Mayıs 2005’te bir yazı yazarak “Satışı istenen yer üzerinde orman şerhi vardır” diyerek söz konusu yerin imar planında nerede kaldığının bildirilmesini istedi.

Hilmi Yıldız, yazdığı cevabi yazısında, “İlgili yazınızda bahsi geçen Tepeören Mahallesi 3 Pafta, 657 parsel sayılı taşınmaz 16 Haziran 2004 tasdik tarihli Ömerli İçme Suyu Havzası Tepeören 2.,3. Etap Nazım İmar plan Değişikliği ve İlave İmar Planı’nda Konut alanında kalmakta olup, imar parselidir. Bu taşınmazın hisseli satışında mahsur yoktur. Bilgilerinizi rica ederim” dedi. Tuzla Tapu Müdürlüğü de üzerinde “orman” şerhi olmasına karşın bu yazı üzerine satışı gerçekleştirdi.
Böylece, haritalarda olmayan bir devlet ormanını da içine alan bir imar planı Orhanlı Belediye Başkanı Cemil Ekşi tarafından hazırlandı, buradaki “olmayan” araziler hisseli olarak el birliği ile satıldı. Devletin tapu müdürü, üzerinde orman şerhi olduğunu bilerek bu satışlara onay verdi.

İkisi de görevden alındı
Akfırat ve Orhanlı belediye başkanları geçen haftalarda yolsuzluk nedeni ile İçişleri Bakanlığı talimatıyla görevlerinden alındı. Cemil Ekşi ve Hilmi Yıldız, yolsuzluk, ihaleye fesat karıştırmak, yakınlarına çıkar sağlamak, haksız kazanç elde etmek, imar yolsuzluğu gibi suçlamalarla gündeme gelmişlerdi. Bakanlığın görevlendirdiği müfettişlerin yaptığı incelemelerin ardından iki başkanda görevlerinden alınmıştı.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.