Haberler

”Su konusunda savaş çıkmasını istemiyorsak tasarruf etmeliyiz”

Tarih: 10 Eylül 2008 Kaynak: Dünya
Dünya Su Konseyi Başkanı Loic Fauchon, "Eğer su konusunda bir savaş çıkmasını istemiyorsak yapılması gereken bazı şeyler var. İlk olarak hepimiz birer vatandaş olarak farklı bir yaklaşım içinde olmalıyız. Çünkü suyu gerçekten tasarruf etmemiz gerekiyor" şeklinde konuştu.

"Farklılıkların Suda Yakınlaşması" temasıyla 16-22 Mart 2009 tarihleri arasında İstanbul'da gerçekleştirilecek "5. Dünya Su Forumu" öncesi Kuruçeşme Su Ada'da bir basın bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Dünya Su Konseyi Başkanı Loic Fauchon toplantıda yaptığı konuşmada, Su Konseyi'nin 12 yıl önce kurulduğunu ve her 3 yılda bir Su Forumu düzenlendiğini belirtti.

Fauchon, Türkiye'nin gelecek forumun İstanbul'da gerçekleşmesi için adaylığını 2,5 sene önce koyduğunu ve gerçekten bir su ülkesi olan Türkiye'nin güçlü bir aday olarak teklifinin kabul edildiğini bildirdi.

Su Konseyi ve Türk Hükümetinin birlikte forum için hazırlıklara devam ettiklerini belirten Fauchon, foruma 20 bin kişinin ve yaklaşık 150-180 bakanın katılmasının beklendiğini dile getirdi. Fauchon, forumun Türkiye'de düzenlenmesini sağlayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'a da teşekkür etti.

"Forum, çözümler üretilmesi açısından büyük önem taşıyor"
Sağlıklı suyun ihtiyaç bölgelerine ulaştırılması gerektiğine dikkat çeken Fauchon, şunları söyledi:

"Eğer su konusunda bir savaş çıkmasını istemiyorsak yapılması gereken bazı şeyler var. İlk olarak hepimiz birer vatandaş olarak farklı bir yaklaşım içinde olmalıyız. Çünkü suyu gerçekten tasarruf etmemiz gerekiyor. Su konusunda gelecekte elbette yeni teknikler geliştirilecektir. Suyun tuzdan arındırılması, daha derin kuyuların yapılması, Kıbrıs ve Türkiye örneğinde olduğu gibi suyun taşınması, suyun arındırılarak tekrar kullanılması gibi teknikler geliştireceğiz."

Forumun bu konularda çözümler üretilmesi açısından büyük önem taşıdığını vurgulayan Fauchon, sivil toplum kuruluşları ile liderleri bir araya getiren forumun, herkese söz hakkı vereceğini söyledi. Toplantıda Türkiye hakkındaki görüşlerini de dile getiren Fauchon, dünyadaki her ülkenin su konusunda sorunları olduğunu, yaşadığı Fransa'da da sorun bulunduğunu belirterek, bunun için tasarruf tedbirleri aldıklarını anlattı.

Su sorunlarından birinin de bölgeler arası eşitsizlik olduğunu kaydeden Fauchon, Türkiye'nin doğusu ile batısı arasında su dağılım farklılıkları olduğunu, bu sorun için su rezervleri oluşturulması ve su transferlerinin yapılması gerektiğini ifade etti.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.