Haberler

İzmir teknokent daha temeli atılmadan üç yatırımcı çekti

Tarih: 11 Eylül 2008 Kaynak: Referans
İzmir'e 45 kilometre uzaklıktaki Urla İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nin uluslararası teknoloji kentine dönüştürülmesi için ilk imzalar dün atıldı. Protokol ile 2 milyon 183 bin metrekare alana sahip bölgenin altyapı ve Ar-Ge hizmet binaları ile proje, yatırım planlaması ve bölgeye şirketlerin getirilmesinde yetki, İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi AŞ'den Fransız CICOM firmasına ve onlarla ortak yatırım yapacak işadamlarına devredildi. İmza töreninde açıklama yapan CICOM'un Yönetim Kurulu Üyesi ve Türkiye Direktörü Cem Ateşler, üç büyük uluslararası firmanın bölgede yatırım yapmak için kendilerinden yer istediğini açıkladı.

Protokolü İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Rektörü ve İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi AŞ Başkanı Prof.Dr. Zafer İlken ile CICOM'un Üst Yöneticisi Alain Andrea imzaladı.

10 bin Ar-Ge elemanı çalışacak
İYTE'nin Urla'daki yerleşkesinde yapılan imza töreninde konuşan Rektör İlken, 2007 sonunda başlayan görüşmelerin önemli aşamaya geldiğini söyledi. İlken, "CICOM Fransa'dan Hindistan'a, Fildişi Sahilleri'nden Tayvan'a kadar dünyanın farklı bölgelerinde 17 teknoparkın kurulmasına öncülük yaptı. Bu firmanın Türkiye'nin en büyük ve kapsamlı bilim ve araştırma parkını İzmir'de kuracağına inanıyoruz. Özellikle elektronik, yazılım, iletişim, enerji, kimya, biyoteknoloji ve çevre sektörlerinde araştırma yapacak ve yazılım geliştirecek uluslararası ve ulusal firmalar bölgemize gelecektir" dedi.
Teknokentte kuluçkahaneler, yenilikçi iş merkezleri, spor ve eğlence merkezleri, otel ve restoranlar, hizmet ve ticaret merkezleri, uluslararası okul ve üniversiteler, kisişel bakım ve sağlık merkezleri ile yerleşim birimlerinin olacağını dile getiren İlken, "10-15 yıllık süreçte 10 bini doğrudan Ar-Ge bölümünde olmak üzere 15-20 bin kişiye iş olanağı sağlamayı hedefliyoruz. Ana sözleşme imzasını takiben 2009 sonuna doğru bölgede inşaatın başlaması ve 2010'dan itibaren bölgenin kısmen faaliyete geçmesi planlanıyor" diye konuştu.

CICOM Üst Yöneticisi Alain Andrea ise kuracakları teknokentin sadece Türkiye'nin değil dünyanın bilim merkezlerinden biri olacağını vurguladı. Teknokentin ortaklık yapısının da Avrupa'da ilk olduğunu belirten Andrea, "Çalışmaların içinde kamu, üniversiteler, sivil toplum örgütleri, işadamları var. Bu model dinamizm getirecek. 27 ülkedeki know-how'u buraya taşıyacağız. Çevreci ve yenilikçi projeler bölgede üretilecek. Türk sanayiciler gelip burada Ar-Ge yapacak" dedi.

Türkiye'nin Avrupa'da turizmle ve İstanbul'la bilindiğini vurgulayan Andrea, artık bu imajı değiştirmek gerektiğini belirtti. Andrea, "Avrupa Birliği'ne politikacılarınızı gönderiyorsunuz. Onlardan daha çok bilim adamlarınızı gönderin. Türkiye'yi en iyi onlar temsil edecektir" diye konuştu.

Öncelik enerji projelerinde
CICOM'un Yönetim Kurulu'nda yer alan ve Türkiye Direktörlüğünü yürüten Cem Ateşler, bölgeye teknoloji firmalarını çekmek için şimdiden niyet mektupları imzaladıklarını açıkladı. Ateşler, şöyle devam etti: "Adını açıklayamayacağım üç uluslararası bilişim firması İzmir'e gelmek istediklerini açıkladı. Orta boy bazı firmalar da yatırıma gelecek. Orta boy firmaların olması daha büyük avantaj. Onlar hem kalıcı olur hem daha çok istihdam yaratır. Biz burada tarım ve gıda projelerini geliştirmek istiyoruz. Elbette enerji önceliklerimizden biri olacak. Bölgeyi tanıtmak için çalışmalara başladık. 14 Ekim'de Güney Afrika'nın Cape Town kentinde yapılacak Dünya Bilişim Parkları Kongresi'nde İzmir'i de vitrine çıkaracağız" dedi.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.