Haberler

Kavşak bitti, dava sürüyor

Tarih: 11 Eylül 2008 Kaynak: Evrensel
Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin TCDD Gar Meydanı’na yaptığı katlı kavşak 18 Mayıs 2008’de açıldı. Peyzaj Mimarları Odası (PMO) ve Mimarlar Odası (MO) Ankara Şubesinin katlı kavşak projesine karşı Temmuz 2007’de açtığı dava ise aradan geçen 14 aya rağmen sürüyor. Yargı sürecinin Kuğulupark katlı kavşak projesinde de benzer şekilde, proje tamamlandıktan sonra sonuçlandığını bildiren PMO, hukukun bu ‘trajikomik’ haline dikkat çekmek için Gar Meydanı ile ilgili davadan çekildiğini açıkladı.

Ankara Büyükşehir Belediyesinin TCDD Gar Meydanı’na katlı kavşak yapma projesi, meydanın tarihi ve estetik dokusunu değiştireceği için meslek örgütleri ve sendikaların yoğun tepkisini çekmiş, PMO ve MO Ankara Şubesi proje hakkında yürütmenin durdurulması ve iptali istemiyle dava açmıştı. Tüm tepkilere rağmen 13 Nisan 2008’de projenin inşaatına başlanarak 35 gün içerisinde katlı kavşak yapılmış, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek projeyle ilgili “Dava açacaklarını bildiğim için 35 günde bitirdim” demişti. PMO ve MO’nun açtığı davanın bilirkişi heyeti bugün (10 Eylül), yani kavşağın tamamlanmasının üzerinden yaklaşık 4 ay geçtikten sonra, incelemelerde bulunmak için Gar Meydanı’na gidecek. Yargı sürecinin yavaş işlemesine tepki gösteren PMO Başkanı Ayşegül Oruçkaptan ve Genel Sekreter Redife Kolçak, dün bir basın toplantısı düzenleyerek, davadan çekildiklerini açıkladı.

Aylarca beklediler
ASKİ’nin yetkilerinin meclis kararı ile değiştirilmesinin ardından Melih Gökçek’in Ankara’yı “tiran” gibi yönettiğini belirten Oruçkaptan, “TCDD Gar Meydanı değil, Cumhuriyetin temel değerleri, planlama ve estetik anlayışı 35 günde tiranlık eliyle yerle bir edildi” dedi. TCDD Gar Meydanı’na ilişkin Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan planın kamu menfaatlerine aykırı olduğu gerekçesiyle Temmuz 2007’de dava açtıklarını kaydeden Oruçkaptan, mahkemenin keşif ve bilirkişi incelemesi için 14 ay beklediğini, aradan geçen zaman içerisinde 2 adli tatilin geçtiğini bildirdi. Mahkemenin bu sürede projenin yürütmesini durdurma kararı almamasını eleştiren Oruçkaptan, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığının TCDD 1/1000 ve 1/5000 ölçekli planlarının iptali için Ağustos 2007’de açtıkları davanın ise, yapılan itirazların Belediye Meclisinde değerlendirilmediği için ortada kesinleşmiş bir plan olmadığı ve kesinleşmeyen plana karşı dava açılamayacağı gerekçesi ile reddedildiğini aktardı. Oruçkaptan, bunun, birer kamu görevlisi olan Ankara Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin alenen yalan söylemesi anlamında geldiğini belirterek, kararın Danıştayda temyiz edildiğini ve aradan geçen 8 ay içinde TCDD Gar Meydanı’nın yol haline getirildiğini kaydetti.

‘Ankara’nın göğsüne hançer saplandı’
“İlk davada mahkeme tarafından belirlenen keşif tarihi olan 10 Eylül 2008’e gelindiğinde artık iş işten geçmiş bulunuyor” diyen Oruçkaptan, Kuğulupark’ta yapılan katlı kavşak projesine karşı açtıkları davanın da proje tamamlandıktan sonra lehlerine sonuçlandığını, ancak alanın eski görünümüne kazandırılması için herhangi bir girişimin bulunmadığını hatırlattı. Bu nedenle mahkemeden çekildiklerini duyuran Oruçkaptan: “PMO, ülkemizde hukukun ne denli geç işlediğini ve vereceği kararın hayatta hiçbir karşılığının olmadığını daha kuvvetli haykıracak, sesinin bir umut, çaktığı kıvılcımın bir başlangıç olması için sesini daha çok yükseltecek, başından buyana kamuoyu gündemine taşıdığı, kavşak yapımı sırasında kesilen ağaçlar için mahkeme önünde derhal yürütmeyi durdurma kararı verilebilmesi için adeta yalvardığımız mahkemenin keşfine katılmayacak. Dosyadan çekilecek ve tiranlık karşısında kent ve kamu yanında tedbir kararı dahi vermeyen mahkemelerin hukukunu kamuoyuna anlatacak” dedi.

Plan 2 dakikada onaylandı
PMO Genel Sekreteri Redife Kolçak da Melih Gökçek’in 14 yıldır yaptığı işlerinin neredeyse hiçbirinin teknik ve bilimsel altyapısının bulunmadığını ve hepsinin altından kötü kokular geldiğini söyledi. Ankara Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulunun Büyükşehir Belediyesinin “noteri gibi” çalıştığını belirten Kolçak, Gar Meydanı planının 2 dakikada onaylandığını aktardı. Melih Gökçek’i, “herkesin gözünün içine baka baka yalan söylemekle” suçlayan Kolçak, “kamu yararına karşı uygulamaları bulunan, kamuyu zarara uğratan ve kamu görevlisi sıfatıyla yalan söyleyen Gökçek’in görevden alınması için Cumhuriyet Başsavcılığına ve İçişleri Bakanlığı’na başvurduklarını” bildirdi.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.