Haberler

Bayrampaşa ceza istemiyor

Tarih: 11 Eylül 2008 Kaynak: Evrensel Yazan: Sinan Ceviz
On binlerce insanın umutlarının yok olduğu, geleceğinin karardığı Bayrampaşa Cezaevi kapatılmadan önce isyanları, konuk ettiği ünlü kişileri, hak ihlalleriyle hep gündemdeydi. Cezaevi, kapatıldıktan sonra da gündemde kalmaya devam ediyor.

Şimdilerde konu cezaevi isyanları ya da insan hakları ihlalleri değil, konu cezaevi arazisinin ne olacağı. Bayrampaşa cezadan kurtuluyor diye Bayrampaşa Belediyesinin cezaevinin kapatılmasını büyük bir sevinçle afişlerine taşıması sonrasında akıllara hemen şu soru geldi: “Acaba Bayrampaşa cezaya mı çarptırılacak?” İşte bu soru halen yanıtını bulmuş değil. Aslında niyet belli. Cezaevi arazisine TOKİ tarafından lüks konutlar yapılmak isteniyor, halk ise buna karşı.

Halka açık olsun
Ramazan etkinlikleri çerçevesinde Bayrampaşa Belediyesi cezaevini ziyarete açmış. Ziyarete gelenler mahkumların kaldığı koğuşları geziyor. Kimi, “Bir insan burada nasıl kalır?” diyor, kimi ‘kıdemli’ yatmış cezaevinde etrafı yanındakilere tanıtıyor. Kimi de ürkütücü manzara karşısında nefsini terbiye ediyor. Hücrelerden çıktıktan sonra insanın içini ürperten bu tablodan ziyaretçileri uzaklaştıracak bir manzara ile karşılaşılıyor. Cezaevinin bahçesine kurulan ramazan eğlence çadırları, konser alanı, lunapark ve kahveler insanları bir anda başka bir aleme götürüyor.

Evet Bayrampaşa Cezaevinde ramazan eğlenceleri yapılıyor, ücretsiz halk konserleri veriliyor. İşte bu eğlenceli ortamda insanların aklından geçen; keşke burası hep böyle halka açık bir yer olarak kullanılsa.

Biz de Bayrampaşalılara, “Cezaevi ne olmalı” sorusunu yönelttik. Yanıt ortak, Bayrampaşalılar cezaya çarptırılmak istemiyorlar ve hep bir ağızdan “Burası birilerine peşkeş çekilmesin, ya üniversite ya hastane ya da kültür merkezi yapılsın” diyorlar.

Konut yapmasınlar
Cezaevini ziyaret eden Enes Diken, “Burası halkın yararına bir yer olarak değerlendirilmeli. Biz buranın TOKİ’ye verilmesini istemiyoruz, isteğimiz burası ya üniversite yapılsın ya da halka açık eğlence merkezi, kültür merkezi olsun. Burayı birilerine peşkeş çekmek istiyorlar ama biz buranın üniversite olmasını istiyoruz” dedi.

Cezaevi çevresinde esnaflık yapan Suat Aksoy, buranın konut alanı olarak değerlendirilmesini istemediklerini belirterek şunları söyledi: “Bayrampaşa’nın neye ihtiyacı varsa o yapılmalı, Bayrampaşa’nın konuta ihtiyacı yok” diyen Aksoy, bu arazinin halkın ihtiyacına uygun değerlendirilmesi gerektiğini belirtiyor. Aksoy sözlerini şöyle sürdürdü: “Bayrampaşa’da hastanede izdiham var. Sonra Bayrampaşa’nın çocuklarının üniversiteye ihtiyacı var. İhtiyaç budur. Diyorlar ki lüks konut yapılacak. Kim oturacak o lüks konutlarda; zenginler! Biz bunu istemiyoruz, burası birilerine peşkeş çekilmesin, hastane ya da üniversite yapılsın.” Buranın ulaşımı kolay bir yer olduğunu belirten Aksoy, “Bu nedenle buraya lüks konut yapmak istiyorlar. Zengin adamın altında araba, onun ulaşım kolaylığına ihtiyacı yok. Otobüs mü, tramvay mı kullanacak? Arabasına atlayıp gidecek. Burada bizim ihtiyacımız hastanedir, üniversitedir, bunlardan biri yapılmalı” dedi.

Erkan Beşkardeş ise “Buraya lüks konut yapacaklarmış, etrafına alışveriş merkezleri yapacaklarmış, bizim buna ihtiyacımız yok. Doğru dürüst gideceğimiz bir kültür merkezi yok, en eski ilçelerden biri bu ve en büyük eksikliklerden biri de kültür merkezi. Bayrampaşa’da yeterince bina var, biz yenilerinin yapılmasını istemiyoruz” diye konuştu.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.