Haberler

Belkahve Operasyonu

Tarih: 11 Eylül 2008 Kaynak: İzmir Büyükşehir Belediyesi
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Belkahve’den taşınmaları için verilen süreye uymayan taşocaklarının faaliyetlerini durdurdu. Bornova-Belkahve’deki taşocakları ile kırma-eleme tesislerinin yol açtığı çevresel ve görsel kirliliği ortadan kaldırabilmek amacıyla 24 Nisan 2007 tarihinde ilgili işletmelerle bir protokol imzalayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, tüm uyarılara rağmen “çevresel önlemleri alınmış daha uygun alanlara” taşınma takvime uymayan işletmelere yaptırım uyguladı.

Kendilerine verilen süre dolmasına rağmen taşınmayan Belkahve’deki iki kırma-eleme tesisi, İzmir Büyükşehir Belediyesi ekiplerince mühürledi, tekrar faaliyete geçmelerini engellemek için makinaların ana motorlarını söktü.

Belkahve’deki taş ocaklarını uygun alanlara taşımak konusunda kararlı olduklarını ifade eden İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, “Yıllardır kent girişinden itibaren kötü bir görünüm sergileyen bu bölgedeki sorunu çözmeye kararlıyız. Arka vadiye taşınacak işletmelerden boşalan alanı da rehabilite ederek, yeşil bir vadi oluşturacağız. Böylece, hem kirliliği ortadan kaldırmış hem de kentin yeşil dokusunu daha da güçlendirmiş olacağız” bilgisini verdi.

Büyükşehir, Belkahve konusunda kararlı
İzmir Büyükşehir Belediyesi ile bölgede faaliyet gösteren işletmeler arasında 24 Nisan 2007’de imzalanan “Belkahve Bölgesi’nde Bulunan Taşocaklarının, Kırma-Eleme Tesislerinin Taşınması Konusunda Tüm Şirketlerin Uyması Gereken Kurallara İlişkin Protokol” uyarınca, söz konusu taşocaklarının çevresel ve topografik olarak uygun olan arka vadiye taşınması planlanmıştı. Protokolde belirtilen belirlenen hükümlerin tamamlanması için işletmelere taşınma ve rehabilitasyon için verilen süre Aralık 2007’de tamamlanmış, ancak, bu süre Haziran ayına kadar bir kez daha uzatılmıştı.

Uyarılara rağmen taşınma işlemlerini gerçekleştirmeyen Bemaş ve Erkoç şirketlerinin faaliyetleri, Büyükşehir Belediyesi Çevre ve Sağlık İşleri Daire Başkanlığı ve Fen İşleri Daire Başkanlığı ekiplerinin ortak çalışmasıyla durduruldu. Ön cephedeki ocak alanlarının rehabilitasyonu ve bitkilendirme çalışmalarını yürüten Batı Anadolu firmasına ise, hava sıcaklarının düşmesiyle birlikte bitkilendirme çalışmalarını tamamlayacağından 2,5 ay ek süre verildi.

11 bin ağaç dikildi

Kapatma işlemleriyle birlikte yeni alanlarına geçecek olan firmalar, söz konusu alanlarda hem görsel hem de çevresel zararları en aza indirmek amacıyla, taban seviyesinden yaklaşık 15-20 metre aşağıda konumlandırılacak. İşletmeler, tümüyle kapalı alanlarda tüm tedbirleri alarak, olası çevre kirliliğini minimumda tutacak şekilde yapılanacak.

Belkahve’de ön cephede tekrar taşocağı faaliyeti gösterilmeyeceğinden, protokol imza tarihinden itibaren Batı Anadolu tarafından basamakların düzenlenmesi ve güvenli hale getirilmesiyle ilgili çalışmalar başlamıştı. Bu arada düzenleme yapılacak tüm alanın basamaklandırılması ve bitkilendirme çalışmalarının yüzde 70’i tamamlandı.

Türkiye’de bir ilki gerçekleştiren İzmir Büyükşehir Belediyesi, çok zor coğrafi ve hava koşullarına rağmen, alanın yeşil bir örtüye sahip olması amacıyla bugüne kadar çeşitli türlerden 11 bini ağaç ve çok sayıda çalı dikti. Yaz mevsiminin gelmesiyle bitki dikimine bir süre ara verilirken, mevcut bitkilerin bakımları ise düzenli olarak gerçekleştiriliyor. Alana, yaklaşık 15 bin bitki daha dikilecek.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.