Haberler

AKP’nin Park Otel’i Yanlış Yere Park Etti

Tarih: 12 Eylül 2008 Kaynak: Birgün Yazan: Onurkan Avcı
İstanbul Taksim"de bir hayalet gibi boş duran Park Otel için geri sayım başladı. İstanbul Park Oteli"nin temeli 1989 yılında Bedrettin Dalan"ın başkanlığı döneminde atılmış, Nurettin Sözen"in İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olmasından sonra kentin "silüetini ve tarihi yapısını" bozduğu gerekçesiyle önce inşaat durdurulmuş ardından da 20 katı yıkılmıştı.

İstanbul Taksim’deki Park Otel’i 2005 yılında Sürmeli ailesinden satın alan Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, otelin yerine rezidans ve alışveriş merkezi yapmayı planlıyordu. Daha sonra İstanbul"da uzun yıllardır yapımı yarım kalan Taksim Park Oteli"ni dünyanın ikinci zengin ismi Warren Bufett, Global Yatırım Holding"in sahibi Mehmet Kutman"la birlikte aldığı açıklansa da iş dünyasının köstebekleri Tüpraş’ın yüzde 14’lük hissedarı İsrailli Sami Ofer’in gizli ortak olduğuna işaret etmişti.

Park Otel’de imar haklarını artırdığı gerekçesiyle Kültür ve Turizm Bakanlığı aleyhine Şehir Plancıları Odası tarafından açılan davada, önce Danıştay yürütmeyi durdurma kararı verdi, sonra mahkemenin görevlendirdiği bilirkişi heyeti şehir plancılarıyla hemfikir olan bir rapor sundu. Oysa AKP İktidarı Turizm Bakanlığı eliyle 2006 yılında Park Otel’in içinde bulunduğu alanı turizm bölgesi ilan etmiş ve Park Otel’in bulunduğu arsada turistik tesisin yanı sıra konut ve alışveriş merkezi yapılabilmesinin de önünü açmıştı.

Şehir Plancıları Umutlu
Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Sekreteri Tayfun Kahraman, bilirkişi heyetinin kararından memnun olduklarını söyleyerek bu güne kadar ki durumu şöyle özetledi: “İstanbul’da imar için en fazla 3 emsal verilir ama Turizm Bakanlığı İstanbul’un siluetini bozacak projelerin önünü açmak pahasına bu oranı 6 emsale çıkardı. Biz de buna itiraz ederek yargıya başvurmuştuk. Bilirkişi raporu sevindirici ve yargının bu rapor doğrultusunda karar vereceğinden umutluyum. Bilirkişi bizimle aynı kanıya vardı. Örneğin raporda, kullanılan bir çok katın bodrum kat olarak gösterildiği ve böylece yok muamelesi yapıldığı, yapının ve ilgili projelerin yoğunluk arttırıcı olduğu ve ulaşım ilişkilerini bozacağı gibi tespitler var ki biz de yıllardık bunları söylüyorduk.”
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.