Haberler

Amaç her semte bir sahne

Tarih: 12 Eylül 2008 Kaynak: Taraf Yazan: Özlem Ertan
Paleolitik çağa kadar uzanan tarihinde 2700 yılında Bizans’a ve 1453’ten itibaren Osmanlı İmparatorluğu’na başkentlik yapan İstanbul, dünya üzerinde kültür ve sanat faaliyetlerinin en yoğun olması gereken yerleşim yerlerinden biri. Ancak İstanbul’a baktığımızda kültürel aktiviteler açısından çok zengin bir kent bulamıyoruz karşımızda. Büyükşehir Belediyesi’nin kendi bünyesindeki Şehir Tiyatroları ile ortaklaşa yürüttüğü inşa ve yenileme çalışmaları, kentin kültürel hayatındaki bu eksikliği bir nebze de olsa giderecek nitelikte.

10 Eylül Çarşamba sabahı Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda İBB Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Orhan Alkaya ve aktör Kenan Işık ile birlikte bir basın toplantısı düzenleyen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, şehir tiyatrolarının yeni hizmete girecek binaları ve eski yapıları yenileme amaçlı çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Beyoğlu Sahnesi
Şişhane’deki eski Türk Hava Yolları binasının bulunduğu alanda yapılacak olan Beyoğlu Sahnesi tamamlandığında İstanbul’un en önemli kültür ve sanat merkezlerinden biri olacak. 2010 yılında hizmete girmesi planlanan komplekste 600 seyirci kapasiteli bir Büyük Salon, Deneysel Sahne ve Çocuk Tiyatrosu bulunacak. Türkiye’de ilk defa bu ölçekte bir kültür merkezi açılacağını ifade eden Kadir Topbaş, Beyoğlu Sahnesi için bir Mimari Proje Yarışması düzenlediklerini ve yarışmaya katılan 56 genç mimarın projelerini değerlendiren ekipte sadece mimarların değil tiyatro oyuncularının da yer aldığını belirtti. Topbaş, ilk üçe giren projeleri basın mensuplarına maketler eşliğinde tanıttı.

Muhsin Ertuğrul Sahnesi
Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’ndeki yenileme çalışmaları da tüm hızıyla devam ediyor. Tiyatro binasının yenilenmiş haliyle 29 Ekim 2009 tarihinde hizmete gireceğini söyleyen Topbaş binada yapılan yenileme çalışmaları hakkında şunları söyledi: “Tiyatronun kapladığı alan, 1500 metrekareden 3500 metrekareye çıkacak. Altyapıyla ilgili bütün eksiklikleri ortadan kaldırmak için uğraşıyoruz. Gerek kulisler gerekse seyircilerin koltukları baştan aşağıya yenileniyor. Tuvalet sayısını dörtten altmışa çıkardık. Muhsin Ertuğrul Sahnesi, yeraltına inşa edilen yeni kullanım alanlarıyla zenginleştirildi ve yine yeraltındaki geçitler vasıtasıyla Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu’na bağlandı. Bu şekilde sanatseverler trafikle boğuşmak zorunda kalmadan etkinlik alanlarına ulaşma imkânı bulacaklar.” Topbaş, Muhsin Ertuğrul sahnesiyle ilgili projenin toplam maliyetinin 207 Milyon YTL olduğunu da sözlerine ekledi.

Bu sezon Harbiye semti yeni bir tiyatro salonuna daha kavuşacak. Harbiye Sahnesi’nin açılışı ‘Life is a Cabaret’ (Kabare) müzikaliyle yapılacak.

Kadıköy Haldun Taner ve Fatih Reşat Nuri sahnelerinin de yeni sezona yenilenmiş olarak gireceğini söyleyen Topbaş, Tepebaşı Dram Tiyatrosu, Güngören ve Bahçelievler sahneleri ile Vatan Caddesi’ndeki yeni sahnenin 2009 yılında hizmete girmesini planladıklarını dile getirdi.

Çocuklara Özel Salonlar
Kâğıthane Sadabad Sahnesi içinde Türkiye’nin ilk çocuk tiyatrosu sahnesi, “Küçük Kemal Çocuk Tiyatrosu Sahnesi” adıyla geleceğin sanatseverlerinin hizmetine sunulacak. Bunun yanında Gaziosmanpaşa Sahnesi’nin alt katındaki düğün salonu, “Fetih Egemen Çocuk Tiyatrosu Sahnesi” adı altında yine çocukların kullanımına sunulacak. Bu sahnelerin tüm kullanım alanlarının 10 yaşındaki bir çocuğun ölçüleri göz önüne alınarak planlandığını söyleyen Topbaş, şehir tiyatroları bünyesinde çocuklara ve gençlere yönelik olarak düzenlenen eğitim programlarının devam edeceğini de sözlerine ekledi. Kadir Topbaş, hedeflerinin İstanbul’un her semtine bir sahne kazandırmak olduğunu söyledi.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.