Haberler

‘Hasankeyf altı yılda suya gömülecek’

Tarih: 12 Eylül 2008 Kaynak: Radikal
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Ilısu Barajı yapım çalışmalarının tamamlanmasının ardından Hasankeyf bölgesinin su altında kalmasının altı yılı bulacağını belirterek “Bölgenin turizm merkezi haline gelmesini istiyoruz. Bu amaçla, yeni yerleşim yerine ilişkin projeyi iki yılda bitirmeyi planlıyoruz” dedi.

Eroğlu, Ilısu Barajı yapım çalışmalarına ilişkin brifing almak için dün TOKİ’ye geldi. Eroğlu, brifing öncesinde TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar ile basın toplantısı düzenledi.

Eroğlu’nun verdiği bilgiye göre bölgeye yönelik tüm planlar tamamlandı. Sualtında kalacak tarihi eserlerin ya taşınmasına ya da benzerlerinin yapılarak müzeye konmasına karar verildi. Bu projeye 25 milyon avro ayrıldı. 54 milyon dolar da ek kaynak söz konusu.

Yeni yerleşimde ise ‘bölgedeki mimari dokuya uygun bir inşaat tarzı’ benimsendi. Hasankeyf’te oturanlara istimlak bedelleri ödenecek. Evi kullanılmayacak durumda olan vatandaşlara ödenecek istimlak bedeli TOKİ’ye yatırılacak. Kalan bedel 15 taksite bölünecek. Eroğlu, yöre halkının, çevrecilerin ve Hasankeyf’in sular altında kalmasına karşı çıkanların tepkisini çeken projeyle bölgenin ‘parlayacağını’ savundu:

“Hasankeyf, bölgenin turizm açısından yıldızı olacak. Tarihi eserler kurtarılıp iki ayrı müzede sergilenecek. Müzelerin biri kapalı biri açık olacak. Barajın bir başka faydası da burada ortaya çıkıyor. Baraj inşaat çalışması sırasında toprak altında kalan çok sayıda eser de bulunacak. Yeni Hasankeyf ülkenin en güzel yerleşimi olacak. Kültür parkı olacak alan Sarayburnu’na benzeyecek. Stadyum, kapalı spor salonları, parklar bulunacak.”
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.