Haberler

Peugeot’nun yarışmasında iki Türk tasarımcı ilk 10’a kaldı

Tarih: 19 Eylül 2008 Kaynak: Hürriyet Yazan: Emre Özpeynirci
Peugeot'nun bu yıl beşincisi düzenlenen Tasarım Yarışması’nda Türk tasarımcılar Emre Yazıcı ve Onur Güvenç ilk 10 arasına girerek finale kalmayı başardı.

Gelecekte dünyanın büyük şehirlerinde kullanılabilecek, çevreye saygılı araçlar tasarlanması amacıyla Nisan 2008’de Pekin Fuarı’nda başlatılan 5’inci Peugeot Tasarım Yarışması’nda finale kalan 10 proje, internetten yapılan oylamalar sonucu belirlendi. Türkiye’den ’Ego’ isimli projesiyle Emre Yazıcı, Almanya’dan da ’Rugir’ adlı projesiyle Onur Güvenç finalistler arasında yer almaya başardı. İlk 10 finalist arasında Çin ve Fransa’dan 2’şer, Romanya, Japonya, Kolombiya ve Japonya’dan birer proje bulunuyor.2 bin 500 proje ve 95’in üzerinde farklı ülkeden uluslararası katılımla gerçekleştirilen yarışmada, bir süre önce ilk 30’a kalan finalistler belirlenmişti.

Direksiyon ve pedal yok
Yarışmada ilk 10’a kalan Emre Yazıcı’nın ’Ego’ adlı tasarımında ne direksiyon, ne de pedal bulunuyor. Elektrikle çalışan bu çevreci ve tek kişilik olan araç, iki tekerlek üzerinde hareket ediyor. Normal bir araca göre son derece hafif olan Ego’da direksiyon ve pedal yerine joystick kullanılmış. Esnek ön camı, kapı olarak da kullanılabilen Ego, kıvrak manevra kabiliyetiyle kalabalık şehirler için ideal bir çözüm olarak sunuluyor. Bakımı da kolay ve ucuz olması planlanan Ego’nun göstergeleriyse cama yansıtılmış.

Aslandan esinlendi
Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü mezunu olan Onur Güvenç’in ’Rugir’ adlı tasarımı ise iki kişilik bir araç olmasıyla dikkat çekiyor. Tasarımını ’21’inci yüzyılın kent aracı’ olarak tanımlıyan Güvenç, Oldukça kapsamlı bir teknik yapıya sahip olan ve elektrikle çalışan Rugir’in motor sesinin bir aslanın kükremesini andıracağını belirtiyor. Tasarımında da Peugeot’nun simgesi olan aslandan ilham alan Güvenç, manevralar için arkada farklı bir sistem kullanmış.

Paris’te açıklanacak
Kazanan finalist ise gelecek ayın başında düzenlenecek Uluslararası Paris Otomobil Fuarı’nın açılışında, bizzat Peugeot CEO’su Jean-Philippe Colin tarafından açıklanacak ve 10 bin Euro’luk ödülü kendisine verilecek. Kazanan projenin bire bir ölçülerdeki maketi, 2009 ilkbaharındaki Şangay Fuarı’na kadar hazır olacak. Bununla birlikte ikinci ve üçüncü olan tasarımlar da yine Paris’te açıklanacak.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.