Haberler

Paçallamasak da sıkıntı yaşanmaz

Tarih: 19 Eylül 2008 Kaynak: Hürriyet Yazan: Deniz Gürel
Kızılırmak suyuyla ilgili olarak ASKİ Genel Müdürü Kamil Kılıç ilginç bir açıklama yaparak, "Olağanüstü gelişmeler olsa ve suyun tamamını Kızılırmak’tan versek bile bir sıkıntı olmaz. Çünkü bu suda ağır metaller ve tarım ilaçları bulunmuyor" dedi. Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, bir çok kez "Kızılırmak suyunu paçallayarak vereceğiz" diyerek Ankaralıları rahatlatmaya çalışmıştı.

Kırıkkale’nin arıtmak için 25 milyon YTL harcayarak özel bir tesis kurduğu, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in de bir çok kez "paçallayarak vereceğiz" diyerek Ankaralıları rahatlatmaya çalıştığı Kızılırmak suyu ile ilgili ASKİ Genel Müdürü Kamil Kılıç ilginç bir açıklama yaptı.

Kılıç, "Olağanüstü gelişmeler olsa ve suyun tamamını Kızılırmak’tan versek bile bir sıkıntı olmaz. Çünkü bu suda ağır metaller ve tarım ilaçları bulunmuyor" dedi.

Başkent’in hassas karnı olan suyu Büyükşehir Belediyesi adına yöneten ASKİ Genel Müdürü Kamil Kılıç kent suyunun durumunu Ankara Hürriyet’e değerlendirdi. Hiç yağış olmasa bile Mart ayına kadar barajlarda Kızılırmak suyuyla paçal yapılabilecek su olduğunu belirten Kılıç, "Bu sene Ağustos sonuna kadar barajlar 178 milyon metreküp yağış aldı. Önümüzdeki sene 100 milyon metreküp yağsa bile bu fazladan bir yıl paçal yapılabilecek su demek. Varsayalım hiç yağmadı ve tüm suyu Kızılırmak’tan verdik. Bunun sağlık açısından hiç bir sıkıntısı yok" dedi.

Şehrin suyunun yüzde 45’ini Kızılırmak’dan gelen sudan karşıladıklarını ve gerektiği takdirde oranı yükseltebileceklerini belirten Kılıç şöyle konuştu:

"Şu anda Kızılırmak’tan gelen suyu Kavşakkaya, Eğrekkaya ve Akyar barajlarında paçal yapıyoruz. Çamlıdere’yi şimdilik durdurduk. Elimizde su kalsın istiyoruz. Suyu verimli kullanabilmemiz için pompaları ötelememiz gerekiyor. Çamlıdere’de de su biraz çekildi ve seviyenin yüksek olduğu barajın sol tarafına pompaları çekeceğiz. Su orada daha derin. 50 milyon metreküp su kapasitesine sahip olmuş olacağız ve bunun 30 milyon metreküpünü kullanabileceğiz.

Kızılırmak’tan yüzde 45
Şu anda suyun yüzde 45’ini Kızılırmak’tan veriyoruz. Dün Ankara 917 bin metreküp su kullanmış, Bunun 430 bin metreküpünü Kızılırmak’tan almışız. Yani hiç yağış olmasa, ki böyle bir şey çok zor, en az yağış 2007’de olmuş, barajlara yansıması 107 milyon metreküp olarak yansımış. Bu en az bir yıllık paçal yapılacak su demek. 650 bin metreküp Kızılırmak’tan versek Mart 2009’a kadar paçal yapacağımız suyumuz var.

"Tüm su Kızılırmak’tan verilirse sağlık yönünden bir sıkıntı yaratır mı" sorusunu ise Kılıç şöyle yanıtladı:

"Böyle bir durum olacağını sanmıyorum. Ankara’nın uzun yıllar paçal yapılabilecek suyu olacaktır. Ama olağanüstü gelişmeler olsa ve suyun tamamını Kızılırmak’tan versek bile bir sıkıntı olmaz. Çünkü bu suda ağır metaller ve tarım ilaçları bulunmuyor. Sadece sülfat artışı olur. Sülfat da bir çeşit tuz ve suyun tadında belki değişiklik olur. Sağlık açısından bir sıkıntı yaratmayacağını Dünya Sağlık Örgütü verileri de söylüyor zaten. Avrupa’da satılan sularda sülfat oranı 300 ile bin 500 arasında değişiyor. Biz Kesikköprü’den 650 bin metreküp versek bile 240’a çıkıyor ki Sağlık Bakanlığı sülfat oranını 250 olarak belirlemiş durumda. Ankaralı’nın su konusunda içi ferah olması gerektiğini bir kez daha söylemek istiyorum. Eğer Melih Bey, Kızılırmak konusundaki tercihini yapmamış olsaydı ve yeterince yağmur yağmamaya devam etseydi Ankara muhtemel bir su sıkıntısıyla karşı karşıya kalırdı."

Yağış en az 2007’de
Kılıç, yağışla birlikte paçal yapılacak su sıkıntısı çekmeyeceklerini rakamların söylediğini belirterek, "Bu yılın Ağustos sonuna kadar barajlar 178 milyon metreküp su aldı. 2009’da 100 milyon metreküp bile yağsa bu fazladan bir yıl paçal yapılacak su demek" dedi.

Başkent’teki barajlar, 2007’de 117 milyon metreküp, 2006’da 197 milyon metreküp, su görürken; 2002 yılında rekor bir rakamla 509 milyon metreküp su gördü.

Raporları valiliğe düzenli yolluyoruz
ASKİ Genel Müdürü Kamil Kılıç, Ankara Valiliği’ne gerekli raporları da düzenli olarak yolladıklarını ve bir problemin olmadığını söyleyerek, "Biz Türkiye’de hiç bir belediyede olmayan bir şey yapıyoruz. Tahlillerimizi, kalan su miktarını internet sitemizden duyuruyoruz" dedi.

Ankara’nın uzunca bir süre su sıkıntısı çekmeyeceğini ancak buna rağmen suyun tasarruflu kullanılması gerektiğinin altını çizen Kılıç, "Okulların açıldığı gün su tüketimi 950 bin metreküpe kadar çıktı. Bu çok yüksek bir oran. Tüm uyarılarımıza rağmen hala şebeke suyuyla bahçe sulayan vatandaşlarımız var. Suyumuz var desek de sınırlı bir kaynağı daha dikkatli kullanmalıyız" uyarısında bulundu.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.