Haberler

Alsancak Limanı yine sıkıştı

Tarih: 19 Eylül 2008 Kaynak: Yeni Asır Yazan: Murat Şahin
Hizmetteki yetersizliğin yanı sıra, bir vincin arızasının giderilmemesi, gemilerin bekleme süresini uzattı. Kaptanlar rotayı Pire ve İstanbul'a çevirdi.

Özelleştirilen İzmir Limanı'nda, 15 aydır süren davalar nedeniyle yeni yatırımların yapılamaması ve alanda hizmet veren 7 vinçten birindeki arızanın uzaması, Körfez'de yığılan gemi sayısını ve bekleme süresini artırdı. Daha önce 5-6 civarında olan bekleyen gemi sayısı son bir haftada günlük 10'u geçti.

Sıkışıklık üzerine Ege İhracatçı Birlikleri Başkanlar Kurulu Başkanı Mustafa Türkmenoğlu ve Deniz Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Özden Çokdeğer başkanlığında yapılan toplantıda arızalı olan vincin bir an önce onarılarak devreye sokulması, limaniçi trafiğinin yeniden düzenlenmesi, 300 personel takviyesi ve bir vincin daha kiralanması kararları alındı. Kararlar, İzmir Liman İşletme Müdürü İsmet Canbaz'a iletilerek, konuyla ilgili gerekli önlemlerin bir an önce alınması istendi.

Gidiyorlar
Körfezde beklememek için bazı gemilerin İzmir Limanı'ndan vaz geçmeye başladığını açıklayan sektör temsilcileri, bazı acentelerin ise artık İzmir'i hatlarından çıkarmaya başladığını ifade ettiler. İhracatçılar ise iş hacminin arttığı sonbahar döneminde ürünlerini yurtdışındaki müşterilerine zamanında ulaştıramadıklarını söylediler.

Sıkışıklık nedeniyle gemilerin İzmir Körfezi'nde 5 günden fazla beklediğini, bu sorunun aşılması amacıyla olağanüstü toplandıklarını söyleyen Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Özden Çokdeğer, sorunun çözümü için İhracatçı Birlikleri, Deniz Ticaret Odası ve EBSO olarak birlikte çalışma kararı aldıklarını açıkladı. Çokdeğer, "İzmir limanına uğrak yapan gemiler, birkaç haftadır pas geçmeye başladı. Hatta İzmir Limanı'nı hatlarından çıkarma aşamasına geldiler. Alınacak tedbirler kısa vadeli bir rahatlama sağlayacak. Sorunların bütünüyle ortadan kalkması için ise önemli yatırımlar gerekiyor. Öncelikle arızalı bulunan 4 nolu vinç acilen devreye sokulmalı. Liman içi trafik yeniden düzenlenerek gemilerin yükleme ve boşaltma işlemleri sırasında vinçlerin araç beklemeleri ortadan kaldırılmalı" dedi.

Limanda yaşanan sıkıntı nedeniyle artık gemi seferlerinin azaldığına dikkat çeken Dologh, "Limandaki sıkıntılar bizi bıktırdı. Sorunların çözümü için tek yol özelleştirme. İhale yapıldı, ama 15 aydır devir yapılamadı. Sorunlar bir türlü bitmediği için de artık armatörler gemilerini limana göndermemeye başladılar. Bu sıkıntı en çok ihracatçıyı vuracak. İhracatçı ürünlerini zamanında gönderemeyecek" dedi.

Liman İşletme Müdürü İsmet Canbaz ise Limanın artan ihracat hacmine yetişemediği için körfezde gemilerin beklemek zorunda kaldığını, arızalı vinci onarım çalışmalarının sonuna gelindiğini söyledi.

Verimli çalışmıyor
İzmir Gümrük Müşavirleri Derneği Başkanı Sefa Bingöl, limanın verimli çalışmadığını, bu nedenle Körfez'de gemi yığılması olduğunu belirterek, "Bekleme acenteleri canından bezdirdi. Artık İstanbul'a Pire'ye gidiyorlar. Liman liman olmaktan çıktı" dedi.

İhracat artıyor
Ege İhracatçı Birlikleri Başkanlar Kurulu Başkanı Mustafa Türkmenoğlu da yaşanan sorunlar yüzünden, gemilerin ve sefer sayılarının azaldığını, bunun da ürünlerini zamanında teslim edememe tehlikesi doğurduğunu söyledi. Türkmenoğlu, limanda vardiya sistemine geçilerek 24 saat çalışma imkanı yaratılmasını istedi.

Alınması istenen tedbirler 
- Arızalı olan vinç en kısa sürede devreye sokulmalı 
- Liman içi trafik gecikmelerin ortadan kaldırılması için yeniden düzenlenmeli 
- Liman iş makinelerini kullanan operatörlerin sayısı artırılmalı 
- Yeni personel takviyesi yapılmalı 
- Vardiya değişim sürelerinde yaşanan gecikmeler azaltılmalı 
- İlave vinç kiralanmalı

Yıllık 30 milyon YTL gelir sağlanıyor 
- 11 milyon ton kapasite. 
- Ortalama yıllık 30 milyon YTL gelir. 
- Ege ihracatının yüzde 93.2'si, ithalatın yüzde 91.1'i gerçekleştiriliyor. 
- Türkiye ihracatındaki payı yüzde 25. 
- Adnan Menderes Havalimanı'na 25, Bornova'ya 10, Torbalı'ya 35, Atatürk OSB'ye 20, Manisa OSB'ye 35 dakika mesafede. 
- Kargo, kuru yük, sıvı yük ve yolcu gemilerine hizmet veriliyor.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.