Haberler

200 milyon YTL’ye elektriği açıp, fişi prize takıyoruz

Tarih: 22 Eylül 2008 Kaynak: Hürriyet Yazan: Hanife Baş
Konutlarda kullanılan elektrik tesisat malzemeleri son yıllarda değişirken, konut tesisatına yönelik anahtar-priz, şalt ürünleri, elektrik dağıtım kutuları, otomatik sigortalar ve ev otomasyonu ile ilgili elektrik malzemeleri pazarının büyüklüğü 200 milyon YTL’yi geçti.

Elektrik aksamlarında son yıllarda estetik kaygılar ön plana çıkıyor. Önceden anahtar ve prizler elektriğe ulaşmak için araç olarak görülürken, artık konutların estetik unsurları arasına girdiler. Anahtar-prizler seçilirken, odanın boyası, mobilyalar, perdeler veya kapı kollarıyla uyumlu olmalarına dikkat ediliyor. Değiştirilebilir renkteki, metalik görünümlü, metal, ahşap ve cam çerçeveler, hem hijyen, hem de estetiği sağlıyor.

Priz sayısı 60'a çıktı
Schneider Elektrik, Elektrik Tesisat Kontrol Sistemleri Pazarlama Sorumlusu İlker İşgör, konut projelerine paralel olarak elektrik tesisatı sektörünün de geliştiğini belirterek, "Konutlarda kullanılan elektrik tesisat malzemeleri değişti ve gelişim gösterdi. Önceden evlerde her odada bir anahtar, bir priz vardı. Ancak kullanılan elektronik cihazların artmasıyla altyapı ihtiyacı da gelişti. Artık günümüzde yeni konutlarda 60’ı aşkın, anahtar, prize ihtiyaç duyuluyor, buna bağlı olarak konutlara gereken enerji artıyor, tesisatta daha fazla kablo kullanılıyor. Bu da elektrik aksamları pazarını 200 milyon YTL’nin üzerine çıkardı" dedi.

Sektördeki büyümeyi de değerlendiren İşgör, iki üç yıl önce üretime geçmiş konut projelerinin bu yıl da elektrik tesisat malzeme alımlarını sürdürdükleri için büyümeden söz edebildiklerini kaydederek, tadilat işlerinin de elektrik tesisat sektöründe büyümeyi sağlayan önemli bir alan olduğunu vurguladı. Konutlardaki elektrik tesisatında estetik kaygıların da ön plana çıktığına değinen İşgör, bağlantıların artık prizlerin, anahtarların arkalarına yapıldığını, son dönemlerde akıllı ev tesisatlarında ise ev içi tesisatların buat kullanılmadan doğrudan kontrol panolarına çekildiğini aktardı.

Estetik ve renk ön planda
Türkiye’de, konutlarda yapılan tadilatlarda anahtar-prizler kısmen veya tamamen değiştiriliyor. İşgör, bazen enerji tasarrufu ve konfor amaçlı olarak bazı anahtarların ışık ayarlayıcı ile değiştirilebildiğini, ancak ortalama 7-8 yıllık dönemde anahtar prizlerin yenilenmeye başladığını dile getirdi. İşgör, yeni nesil prizlerle ilgili de şu bilgileri verdi:

"Anahtar ve prizlerde artık daha güvenli ve estetik malzemeler, renkliler tercih ediliyor. Değiştirilebilir renkteki çerçeveler konforu tamamlıyor. Metalik görünümlü, metal, ahşap ve cam çerçeveler, hem hijyen, hem de estetiği tamamlayan unsurlar olarak ön plana çıkıyor. Anahtar-priz tercihlerinde gereksiz girinti-çıkıntısı olmayan yani kullanımda kir tutmayan ürünlere karşı ilgi var. Anahtar-priz serilerinde bir tesisatta en çok kullanılan ürün elektrikli cihazlar için prizlerdir. Ayrıca prizler, elektrikten kaynaklanan yangınların birinci çıkış yeridir diyebiliriz."

Uzaktan kumandayla elektrik
Elektrik aksamlarında kablosuz teknolojiler de gelişiyor. Evin içinde konfor itiyacının artmasıyla ev otomasyonu öne çıkıyor. İlke İşgör, konuyla ilgili şu bilgileri veriyor: "Ev girişinde yer alan dijital panel sayesinde evle ilgili pek çok şey kontrol edilebiliyor. Evdeki havalandırma, diğer odalardaki ısının seviyesi ayarlanabiliyor. İnternet üzerinden sağlanacak ağ bağlantısıyla bu evin dışındayken de yapılabiliyor. Ev dışındayken kombinin çalışmasını ya da devreden çıkmasını istiyorsanız bunu kontrol edebiliyorsunuz. Panjurun kapanmasını, ütünün prizden çıkığını garanti altına almak için dijital ekrandaki tuşa dokunmak yeterli olacak. Evin içindeyken de kumanda cihazıyla evin pek çok noktasındaki elektrikle çalışan aletler kumanda edilebiyor."
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.