Haberler

Bu kez Kuşadası kazandı

Tarih: 22 Eylül 2008 Kaynak: Cumhuriyet Yazan: Latif Sansür
Kuşadası Limanı’nı en yüksek teklif yerine Ofer-Kutman ortaklığına veren ihalenin yargı süreci devam ediyor. Danıştay, idare mahkemesinin ihalenin hukuka uygun olduğu yönündeki kararını bozarak davanın tekrar görülmesini istedi. Danıştay kararında limanın değer tespitinin hangi kriterlere göre yapıldığının dava dosyasında yer almadığına dikkat çekildi.

Kuşadası Limanı’nın özelleştirme ihalesinin iptali gündeme geldi. İhaleye katılan ve en yüksek teklifi veren Kuşadası ve Çevresi Liman İşletmeleri ve Hizmetleri Turizm Sanayi Ticaret A.Ş (LİMAŞ) ortaklarından Avukat Nilgün Öğünçlü, 9 milyon dolar fazla ödeme taahhütlerine karşın, ihalenin Ofer-Kutman ortaklığına verilmesini yargıya taşıdı.

2003 yılında yapılan ihalede kamunun zarara uğratıldığı, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın hukuka aykırı davrandığını öne süren Öğünçlü, daha önce Aydın 1. İdare Mahkemesi’ne başvurmuş, ancak mahkeme uygulamayı 2006 yılında verdiği kararla haklı bulmuştu. Bu kararın yanlış olduğunu savunan Öğünçlü, Danıştay 13. Dairesi’ne itiraz etmişti.Aydın 1. İdare Mahkemesi’nin kararını bozan Danıştay 13. Dairesi, Özelleştirme İdaresi’nin şirket seçimini hangi gerekçelerle yaptığının yeterince incelenmediğini vurguladı. Danıştay kararında, şu görüşlere yer verildi:

“Anılan ihalede hangi değer tespiti yöntemlerinin kullanıldığı, söz konusu limanın 30 yıl süreli işletme hakkı değerinin tespitine yönelik komisyon oluşturulup oluşturulmadığı ve oluşturulmuş ise komisyonca hangi değerleme yöntemi kullanılarak hisse ve varlıklarının devir değerinin saptandığı ve saptanan değere ilişkin bilgi ve belgelerin ve ihale sürecine ilişkin ihale komisyonu raporu ve kararının dava dosyasında bulunmadığı anlaşılmıştır. Bu durumda belirtilen belge ve bilgiler getirilmek ve anılan hususlar değerlendirilmek suretiyle bir karar verilmesi gerekirken, belirtilen hususlar araştırılmaksızın ve eksik incelemeyle davanın reddi yolunda hüküm kurulmasında hukuka uyarlılık bulunmamaktadır.”

Bu durumda davanın yeniden görüleceğini söyleyen Öğünçlü, “Danıştay’ın bu kararıyla Kuşadası Limanı özelleştirmesinin iptali konusunda umut kapısı aralanmıştır. Dosya şimdi Aydın 1. İdare Mahkemesi’nin önündedir. Bana göre Limaş’ın yükümlülüklerini yerine getirmemesi üzerine ihalenin iptali gerekmekte iken ve ihale komisyonunun kararı da bu yönde iken, ikinci teklif sahibine ihale edilmesi hukuka aykırıdır” dedi.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.