Haberler

Yabancı yatırımcılar Bilecik'te

Tarih: 22 Eylül 2008 Kaynak: Cumhuriyet
Bilecik Çimento Madencilik Beton Sanayi ve Ticaret AŞ Başkanı Celal Sönmez ve China National Machinery Import-Export Corporation Başkanı Tang Yi, Bilecik Valisi Musa Çolak'ı yeni kurulacak olan çimento fabrikası hakkında görüşmek için ziyaret etti. Vali Çolak toplantıda yaptığı konuşmada Bilecik'in ticaret yapmaya elverişli olduğunu vurguladı ve şehirde bulunan altyapı eksiklikleriyle ilgili çalıştıklarını belirtti.

Vali Çolak, kabulünde yaptığı konuşmada, Bilecik'in ticaret yapmaya son derece elverişli ve cazip bir il olduğunu belirterek, ticaretin ve sanayinin daha iyi hareket edebilmesi ve yatırımcıların faaliyetlerini sürdürebilmeleri için altyapı eksikliklerini süratle gidermeye çalıştıklarını söyledi.

Ticarette ve sanayide ulaşımın çok büyük önem taşıdığını kaydeden Vali Çolak, şöyle konuştu: ''Ulaşım konusunda kara yolu ve demir yolu bakımından Bilecik iyi durumda. Eksikleri de giderdiğimiz zaman ilimizde sanayi hareketlenmeleri çok daha ileri seviyeye gelecektir. Belki de işsizliğin sıfır olduğu bir il haline geleceğiz. O bakımdan biz daha da şanslıyız. Bizim ilimizde şu anda 25 binin üzerinde istihdam var. Bu haliyle biz daha da göç alacağız. İş alanlarımıza işçi temin etme konusunda nüfusumuz yeterli değil. Buraya göç çekmek suretiyle sanayinin iş gücünü artırmış olacağız. Projelerinizde çevreye daha duyarlı olmanızı istiyoruz. Çevreye karşı gerekli tedbirleri aldığınızı biliyorum. Çevre konusunda biraz daha hassas olacağız.''

China National Machinery İmport-Export Corporation Başkanı Tang Yi de, firmalarının devlete ait olduğunu ve özellikle uluslararası ticaretle ve ihracatla uğraştıklarını kaydetti.

"Ülkelerinde 20 yıl önce uluslararası müteahhit projelerin başladı ve bu sürede hem şeker fabrikası hem demiryolu hem de çimento fabrikaları kurduk. 5 yıl önce Türkiye'ye özelikle müteahhit projeler için geldim. Birkaç yıl içerisinde sözleşme imzalandı. Bunlardan birisi Ankara-İstanbul hızlı tren projesinin ikinci etabıdır. Toplam 1 milyar 300 milyon dolara yakın bir rakamdır. Bunun dışında hidrolik, rüzgar ve termik santral projeleri üzerinde çalışıyoruz. Çimento fabrikası için aralık ayında sözleşme imzalandı ve inşaat başladı. Bizim programımıza göre makineleri ekim ayından itibaren Türkiye'ye göndereceğiz. 2009 Ocaktan önce bütün makineler Bilecik'e gelecek. 2009 yılı Haziran ayı öncesinde tam modern bir çimento fabrikası teslim edeceğiz.''

Hızlı tren projesinin ikinci etabı

TCDD'nin kendilerine yazılı olarak ikinci etap hızlı tren projesinin başlatılması için talimat verdiğini ifade eden Tang Yi, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Yakında bütün projenin kontrol merkezini Bilecik'e kuracağız. Yakında Çin'den Bilecik'e mühendisler gelecek. Bilecik'e hem iş hem de malzeme satın almak konusunda çok faydalı olacağız. Hızlı tren projesi başladıktan sonra çimentoya, demir çeliğe ve diğer ürünlere çok ihtiyaç var. Bilecik'e çok büyük ekonomik katkı sağlayacağız. Bu Türkiye'nin en büyük projesidir. Ben burada mermer ve mermerleri taşıyan kamyonları gördüm. Eğer bu mermeri Çin'e satmayı düşünüyorsanız firmamız bu konuda sizlere yardımcı olabilir. Çin'in mermere ihtiyacı var.''

Ziyarete, China National Machinery İmport-Export Corporation Genel Müdürü Sheng Xuemei ve İhracat Müdürü Wang Yunfu, Bursa TSO Başkan Yardımcısı Ali Hazır, Bilecik Çimento Madencilik Beton Sanayi ve Ticaret AŞ ortaklarından Nurettin Kutlucan, Sönmez Holding AŞ Yönetim Kurulu Üyeleri Ali Cem Sönmez ve Cemil Sönmez ile Bilecik Çimento Genel Müdürü Mehmet Balık da hazır bulundu.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.