Haberler

İnternetten arkeolojik kazıyı izle

Tarih: 22 Eylül 2008 Kaynak: Cumhuriyet
Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Türk müzecilik tarihinde bir ilke imza atarak, Ankara Ulus'ta bulunan tarihi "Augustus Tapınağı"ve "Roma Hamamı"nda gerçekleştirilen kazı çalışmalarını, www.anadolumedeniyetlerimuzesi.gov.tr. adresinden tüm kamuoyu ve bilim dünyası ile paylaşacak.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Ankara Ulus’ta bulunan tarihi "Augustus Tapınağı” ve “Roma Hamamı" kazılarına ilişkin gerçekleştirilen günlük çalışmaları, müzenin web sitesinde gerçek zamanlı olarak yayınlayacak.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi yetkililerinden edinilen bilgiye göre, tarihin kalıntılarına ışık tutmak için, M.Ö. 25 yılından sonra, İmparator Augustus’a bağlılık nişanesi olarak yapılan ve M.S. 5. yy’da Kiliseye dönüştürülen "Augustus Tapınağı” ve 1931’de Ulus-Dışkapı doğrultusundaki Çankırı caddesinin yapımı sırasında açığa çıkan “Roma Hamamı” kazıları bu yıl da devam edecek. Ancak bu yıl yapılacak kazılar diğer yıllardan farklı olarak ilk kez internetten gerçek zamanlı olarak yayına verilecek.

Türk müzecilik tarihinde bir ilke imza atan Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Augustus Tapınağı ve çevresinde gerçekleştirilen kazıları müzenin web sitesinde duyuracak. Kazı yerinde gerçekleştirilen günlük çalışmalar, her gün güncellenerek, an ve an "www.anadolumedeniyetlerimuzesi.gov.tr." adresinde yayınlanarak tüm kamuoyu ve bilim dünyası ile paylaşılmış olacak.

Agustu Tapınağı

Monumentum Ancyranum olarak bilinen Agustus Tapınağı, Roma Döneminde, M.Ö. 25 yılından sonra, İmparator Augustus’a bağlılık nişanesi olarak yapıldığı ve Augustus ile Tanrıça Roma’ya adandığı düşünülüyor. M.S. 5. yy’da Kiliseye dönüştürülen tapınağın, 15. yy’dan sonra ise kuzey duvarına bitişik günümüzde de halen aktif olan Hacıbayram Camii inşa edildi. Büyük bir bölümü ile günümüze kadar ayakta kalmış olan Augustus Tapınağı, Mimari öneminin yanında, duvarlarında bulunan, Roma imparatoru Augustus’un yaptığı işleri aktaran kitabeleri “Res Gestae Divi Augusti” ile de önemini koruyor. Augustus Tapınağı, ilk kez 1555’de İmparator Ferdinand’ın yolladığı Hollandalı Buysbecque tarafından keşfedildi ve dünya bilim çevrelerine tanıtıldı. Bunu takiben 1701, 1745, 1836, 1859, 1861 yıllarında çeşitli Avrupalı bilim adamları mabed ve çevresinde araştırmalar gerçekleştirdi. Türkiye’de ise 1930 yılında Dr. Hamit Zübeyr Koşay başkanlığında gerçekleştirilen çalışmalarda tapınağın tüm mimari yapısı ortaya kondu. Civarındaki modern yapılaşma ile bugünkü kaldırım yüksekliğinin çok aşağısında kalan tapınağın orijinal avlusunu çevreleyen sütunların bulunduğu yerden çok az bir kısım açıkta bulunuyor.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nce DÖSİM Müdürlüğü’nün sağladığı ödenekle gerçekleştirilecek çalışmaların bu seneki amacını, 1930’lu yıllarda kazılan alanların temizlenerek yeniden açığa çıkarılması, yeni arkeolojik veriler ışığında yorumlanması, radyografik taramalar yaparak duvar bağlayıcı niteliklerinin ve sorunlarının tespiti ve buna göre röleve, restitisyon ve restorasyon projelerinin hazırlanması oluşturuyor. Interdisipliner bir çalışma gerçekleştirilecek olan arkeolojik alanda Türk Arkeologların yanı sıra Trieste Üniversitesinden Prof. Dr. Paula Botteri başkanlığında bir heyet de Ekim ayı içerisinde çalışmalara dahil olacak.

Roma Hamamı

Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürlüğü’ne bağlı olan Ankara Roma Hamamı Açıkhava Müzesi Örenyeri, 1931 yılında Ulus-Dışkapı doğrultusundaki Çankırı caddesinin yapımı sırasında açığa çıkan mimari kalıntılarla arkeoloji biliminin gündemine girdi. Kompleksin Frig, Roma, Bizans kısmende Selçuklu ve Osmanlı Dönemlerinde iskan görmüş büyük bir höyük olduğu anlaşıldı. 2007 yılı kazı ve temizlik çalışmaları sonucunda Roma Hamamından başlayan ve Augustus Tapınağına ulaşan Kutsal Yolun, Roma Hamamı Açıkhava Müzesi sınırları içerisinde kalan kesiminin sınırları tespit edildi. Diğer taraftan, yine Kutsal Yolun kenarında yer alan, Roma Dönemi mimari özelliklerini yansıtan dükkanlara ait mimari unsurlar açığa çıkarılmaya başlandı. 2007 kazı sezonunun en önemli buluntusu mermerden yapılmış, 2,20 m. ölçüsündeki ünik heykel olduğu belirtiliyor. Ayrıca dönemi karakterize eden kandiller ve kemik aletler diğer kazı buluntularını oluşturuyor. Roma Hamamı Açıkhava Müzesi Örenyeri’nde 2008 yılı kazı çalışmalarında ise geçen yıl eksik kalan mimari unsurların açığa çıkarılması ve dükkanlardan bir tanesi ile Kutsal Yol’da bulunan sütunların restorasyon çalışmalarına başlanması planlanıyor. 1997 yılında Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nin gerçekleştirdiği kazılar sonucunda bulunan ve daha sonra Kurul Kararı ile Roma Hamamına taşınan ve burada sergilenen Roma Dönemine tarihlenen Balgat Mezarı ile Roma Hamamı Açıkhava Müzesi Örenyerinde sergilenen bir lahite ait kapağın da restorasyonunun 2008 yılı programı içerisinde yer alması düşünülüyor.

Roma Hamamı Örenyerinde bulunan yazıtlı taşlar ile kabartmalı mimari parçaların önemli olanları için açıklama yazısı hazırlanarak Hamamı gezen ziyaretçilerin bilgilendirileceği çalışmalar çerçevesinde, örenyerinde bulunan tüm arkeolojik eserlerin altlarına toprağa temasını engellemek için andezit kaide konularak iklim şartlarından daha az etkilenmeleri sağlanacağı belirtiliyor.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.