Haberler

Kent suyunun planlaması en az 30 yıllık yapılır

Tarih: 22 Eylül 2008 Kaynak: Hürriyet
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, "Şehirlerin içme suyunun çözümünde asgari 30 yıllık ihtiyaçları dikkate alınarak, planlanması gerekir. Biz de bunu yapıyoruz" dedi.

Katıldığı bir etkinlikte gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Eroğlu, bazı uzmanların 40 yıllık içme suyu planlamanın mümkün olmadığını savunduklarının hatırlatılması üzerine, bunları savunan uzmanların geçmişte İstanbul'u susuz bırakanlar olduğunu söyledi. Bir şehrin içme suyu planlamasının asgari 30-40 yıllığına yapıldığını kaydeden Eroğlu, şunları kaydetti:

"Kısa vadeli planlar mümkündür ama asıl olan büyük düşünmektir. Mümkün mertebe 30-40 hatta 50 yıllık yapılması elzemdir. Bu bakımdan DSİ ve Bakanlığımıza bağlı bütün birimlerde en az 30-40 yıllık planlar yapıyoruz. İstanbul'da master planı hazırladık ve hedef de 2040 yılıydı. O tarihlerde herkes şunu söyledi, 'Su yok, 2040 yılı düşünülüyor' diye. Böyle büyük düşündüğümüz için İstanbul'da şu ana kadar su akıyor. Nüfus artmasına, 7 milyon nüfusun 14 milyona çıkmasına rağmen, sular akıyor. Çünkü büyük düşündük. 2040 yılı master planı yaptık. Dolayısıyla da Türkiye'de her şeyin büyük düşünülmesi lazım. Şehirlerin içme suyunun çözümünde asgari 30 yıllık ihtiyaçları dikkate alınarak, planlanılması gerekir. Biz de bunu yapıyoruz."

Suyun sırları
Bakan Eroğlu, suların bile ayrı ayrı sırları olduğunu ve bunun da bir Japon profesör tarafından ispatlandığını belirterek, insanların suya bakış açıların, konuşmasının ve düşüncesinin su üzerinde etki ettiğini söyledi.

"Suların bazı sırları vardır ki, maalesef biz bunların sırlarına vakıf değiliz" diyen Bakan Eroğlu, şöyle konuştu:

"Şu gördüğünüz suya çok iyi bakarsanız, 'Ne güzel nimetsin, Cenab-ı Allah'ın verdiği en güzel nimetlerden birisin, sana şükran borçluyuz' diyerek içtiğiniz zaman bu bambaşka bir havaya giriyor. Yok, ne berbat şeysin sen senden nefret ediyorum, dediğin zaman da onun kimyası hemen bozuluyor. Bunları biz söyleyince yanlış anlaşılır ama bunu Japon profesörü ortaya koymuş. Ortaya koyduğu 6-7 su dolu bardaklara ayrı ayrı konuşarak not almış. Birisini çok sevmiş okşamış, birisine minnet ve şükran duygularını ifade etmiş. Öbürüne hakaret etmiş, bir diğerine 'seni geberteceğim!' demiş. Daha sonra bunların buz kristallerini incelediği zaman sevgiyle hitap ettiği suyun buz kristallerinin muhteşem bir desen sergilediğini, 'seni geberteceğim' dediği su ise bozulmuş adeta silah resmi gibi bir resim çıkmış. 'Şeytan gibisin' dediği bardakta ise karma karışık bir desen oluşmuş.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.