Haberler

Tarlabaşı'nda yenilenme sancısı

Tarih: 22 Eylül 2008 Kaynak: Hürriyet Yazan: Esma Çakır
Beyoğlu'nun tarihi semtinin, yenileme projesini alan GAP İnşaat'ın 278 hane sahibine sunduğu teklifleri kimse beğenmedi. 8 katlı işhanına karşılık 65 metrekare dükkan, üç katlı evinin yerine 40 metrekare daire sunulanlar kara kara düşünüyor.

Tarlabaşı'nda 6 bin 500 kişiyi yakından ilgilendiren Yenilenme Projesi sancılı başlıyor. Proje, semt sakinlerinin huzurunu kaçırdı. Konut sahibi olanlar, ihaleyi alan GAP İnşaat'ın kendilerine sunduğu kat karşılığı teklifin, adaletten nasibini almadığını söylüyor. 50 metre kare tabana yapılmış üç katlı bir evin sahibine, yapılacak binalardan 50 metre kare bir daire teklif edildi. İşyeri sahiplerinin durumu daha vahim. Tarlabaşı Caddesi üzerinde 8 katlı bir işhanının sahibine yeni alışveriş merkezinde 25 ve 65 metre kare olmak üzere iki dükkan teklifiyle gelindi. Ana caddedeki evlerinin yerine Dolapdere yakınında ev teklif edilenler mutsuz.

Yenilenme Projesi'nin kendilerine zarar vereceğine inanan Tarlabaşılılar, seslerini daha kuvvetli çıkarabilmek için Tarlabaşı Mülk Sahipleri ve Kiracıları Kalkındırma Sosyal Yardımlaşma Derneği'ni kurdu. Toplam 6 bin 500 kişinin yaşadığı, 278 hane sahibine önerilen teklifler kara kara düşündürüyor.

Komik teklifler
2005 yılında yürürlüğe giren 5366 Sayılı Yıpranan Tarihi ve Kültürel Taşınmaz Varlıkların Korunması ve Yaşatılarak Kullanılması Hakkındaki Kanun, ihale sonrası taraflar arasında uzlaşmanın asıl olduğunu söylüyor. Kanun, anlaşma sağlanaması durumunda ise acele kamulaştırmaya gidilebileceğini vurguluyor. Ortaya çıkacak değerden kendilerine verilen payı kimse beğenmiyor ve anlaşmaya varmaya yanaşmıyor.

Projesi ortada yok
Tarlabaşı, tarihi ve sosyal dokusuyla Türkiye'de benzeri olmayan bir SEMT. Buradaki binalar 1870 yangınından sonra evsiz kalan İstanbulluları yerleştirmek için yapıldı. Ağırlıkta Rum, Ermeni, Yahudi ve Bulgar olan nüfusun yerini zamanla terör nedeniyle köyleri boşaltılanlar, Afrikalılar ve travestilerin yoğun olduğu bir popülasyon aldı. Yüz yıldan fazladır bu şekilde ayakta kalan bölge, 2 yıl önce ihalenin verildiği, Ahmet Çalık'ın sahibi olduğu GAP İnşaat'ın projesi hayata geçirilirse bambaşka bir görünüme bürünecek. Yenilenme, Bülbül, Çukur ve Şehit Muhtar mahallelerinde olacak. Avan proje (değişebilir) hazır ancak asıl proje henüz ortada yok. Bu nedenle binaların yıkılıp yıkılmayacağı henüz belli değil. SİT alanı olduğu için 50 yıldır kimse evine tek bir çivi bile çakamadı. Bakımsızlıktan çöken binalar oldu. Bu nedenle semtin yeni bir yüz kazanmasını herkes istiyor.

'Küçükçekmece olmazsa köyünüze dönün' dediler
Fatma Yalçın (Halepli Bekir Sokak): 75 metre kare bir dairemiz var. 40 metre kare bir ev vereceklerini söylediler. 4 çocuğumuzla buraya zor sığdığımızı, 40 metre kareye nasıl sığacağımızı sorduk. O zaman size Küçükçekmece'de 85 metre kare bir ev verelim dediler. Bir belediye yetkilisine, "Bu kadar değerli yeri bırakıp Küçükçekmece'ye gitmeyeceğimizi söyledik. "O zaman köyünüze dönün" dediler.

Tarlabaşı'ndan çık Bayrampaşa'ya yerleş
Azize Dinler (Karakurum Sokak No.9A): Arsamız 55 metre kare. 5 katlı evimiz tapulu. Onu elimizden alıp bize Bayrampaşa'da TOKİ'nin yaptığı evlerden 40 metre kare daire teklif ediyorlar. Bu kadar değerli bir arazi üzerinde bakımsız da olsa evimiz var. Toplam kullanım alanı 275 metre kare. Buranın değeri, hem de Bayrampaşa'da olan 40 metre kare bir daireye mi denk geliyor? Zaten emlakçılar da bize rahat vermiyorlar. Belediye de aba altından sopa gösterip, "Anlaşmazsanız elektriğinizi, suyunuzu kestiririz" diyor. Bıktık artık.

Bu kadar çocukla nasıl sığarım 50 metre kareye?
Muhittin Acay (Karakurum Sokak No.32): 51 metre kare tabana yapılmış, 3 katlı evim var. 153 metre kare kullanım alanlı. Buralara, 3 bodrum katıyla beraber en az 8 katlı evler yapacaklar. Yani yaklaşık 400 metre kare kullanım olacak. Bize de arsa kadar daire veriyorlar. Yani 51 metre kare. E bu anlaşmada adalet nerede? Anlaşamadık.

8 katlı işhanına karşılık 65 metre kare
Namık Sönmez (Tarlabaşı Caddesi No.158): Tarlabaşı'nın en değerli yerinde, ana cadde üzerinde 8 katlı işhanım var. Alt katında dükkanım var. 12 Eylül'de beni belediyeye çağırdılar. Belediye resmen şirketle birlikte olup bizimle pazarlığa oturuyor. Yanımızda kimseyi de istemiyorlar. 900 m² kullanım alanı olan işhanıma karşılık bana yeni alışveriş merkezinin ön cephesinden 25 metre kare, bodrum katından 40 metre kare olmak üzere 65 metre kare yer teklif ettiler. Ben bu şartlar altında nasıl anlaşırım onlarla?

Tehdit altında evleri satmamızı istiyorlar
Ahmet Gün (Tarlabaşı Derneği Başkanı): Tarlabaşı Caddesi'nde 5 apartmanım var. 340 metre kare kullanım alanlı. Bana 2 milyon YTL ya da toplamı 560 metre kareyi bulan birkaç daire veriyorlar. Kanunda direnirsek acele kamulaştırıp, evlerimizden çıkarılabileceğimiz yazıyor. İnsanlar bu tehdit altında kaldı. Birkaç kişi bu tehditten dolayı evini satmış.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.