Haberler

Harput'ta darphane ve zindan aranıyor

Tarih: 22 Eylül 2008 Kaynak: Yeni Şafak Yazan: Veysi Erdoğan
Elazığ'da Harput iç kale arkeoloji kazıları 4. yılına girerken, kazıyı sürdüren Prof. Dr. Veli Sevin, Osmanlı Darphanesi ve dünyaca ünlü Harput Zindanı'nı ortayı çıkarmak için çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Elazığ'ın Harput Kalesi'nde kazı çalışmaları aralıksız sürerken, dünyaca ünlü Harput Zindanı ve Osmanlı Darphanesi ortaya çıkarılmaya çalışılıyor.

Kazı çalışmaları hakkında bilgi veren Prof. Dr. Veli Sevin, Elazığ Kültür ve Elazığ Müze Müdürlüğü adına yapılan kazının 4. yılını sürdürdüğünü belirterek, '20 kadar işçi ile çalışıyoruz. Daha ileride sayımız biraz daha artabilir. 2008'deki amacımız, Osmanlı mahallesinin ekonomik ilişkilerini atölyelerini dükkanlarını ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Çok ilginç bir durumla karşı karşıyayız. Şu ana kadar, 15-20 kadar konuttan oluşan bir mahalle burası, nerdeyse konut sayısı kadar atölye dükkan ile karşı karşıya kaldık. Bu mahallenin tipik bir Osmanlı mahallesi olmadığı anlaşılıyor. Bu kazılarda en büyük amaçlarımızdan birisi de özellikle 16.yüzyıl'da para basmış olan Harput Darphanesi'nin bulunduğu yeri ele geçirmeye çalışıyoruz. Darphanenin varlığını zaten biliyoruz. Ama Arkeolojik buluntularda ortaya koymak,gerçekten bir Osmanlı Darphanesinin, İstanbul dışında oluşan bir darphanenin şekli nasıldı? Nasıl para basıyordu? Bu detayları öğrenmeye çalışıyoruz' diye konuştu.

Prof. Dr. Veli Sevin, Harput'un darphane dışında zindanı ile ünlü olduğuna dikkat çekerek, 'Harput hem Orta Çağ'da hem de Osmanlı döneminde zindanı ile ünlü. Çünkü, Urfa Haçlı kontu, ve Kudüs haçlı kralı Artuklu beyi Belekgazi tarafından esir edilip bu zindana kapatılıyor. Bu zindan da kalemizin hemen girişinde bir dehliz halinde karşımıza çıktı. Tam zindanı bulmuş değiliz ama,büyük bir ihtimalle dehlizin sonunda bir kapı ve sonrada dünyaca ünlü zindanı bulacağımızı ümit ediyorum' ifadelerini kullandı.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.