Haberler

Yaylalardaki doğal çevre ve özgün mimarı korunmalı

Tarih: 22 Eylül 2008 Kaynak: Yeni Şafak
Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu, yaylalardaki kaçak yapılaşmaya izin verilmeyeceğini söyledi. Salihoğlu, 'Yaylalardaki özgün mimari yapıların korunması için gelecek nesillere bozulmamış doğal bir çevre için büyük çaba sarfetmek gerekiyor 'dedi.

Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu, yaylalarda kaçak ve gayri nizami yapılaşma ile ilgili mücadelenin devam ettiğini söyleyerek, son bir ay içerisinde Gümüşhane yaylalarında yapılan sıkı takip sonucunda 16 kaçak bina yapımı teşebbüsü olduğunu ve ilgililerinin gerekli kanuni işlemler sonucunda Cumhuriyet savcılıklarına intikal ettirildiğini söyledi.

Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu yaptığı açıklamada: "Doğu Karadeniz'de yayla ve yaylacılık coğrafya, yaşam, tarih, kültür hatta yerel müzik içerisinde bile çok önemli bir yere sahip olup, bölgede kırsal yaşamın önemli bir parçasıdır. Bölgedeki yaylaların tarihsel süreç içerisinde başlangıç tarihi bilinmemekte olup, Osmanlı dönemine ait rivayetler anlatılmakta, hatta bazı coğrafi adların dönemin öne çıkan kişi ve olaylarından geldiği söylenmektedir. Yaylalarımıza öz yapılar alt duvarları taş üstü ahşap çoğu tek katlı yapılardır. Çatı örtüleri yöredeki eski adıyla hartama adı verilen malzeme ile kaplı. Ancak geçmişte yapılmış betonarme binaların da üstüne günümüzde yeni kat ilavelerinin yapılarak çok katlı betonarme yapılmaya çalışıldığını görüyoruz. Öncelikle bununla ilgili de gerekli önlem almak için çalışmalara devam ediyoruz."dedi.

Çarpık yapılaşmaya izin yok
Gümüşhane'de yaklaşık 450 adet yayla bulunduğunu söyleyen Vali Salihoğlu bu yaylaların 350 kadarının il dışından gelen insanlarca kullanılmakta olduğunu belirtti ve sözlerini şöyle tamamladı:"Her yıl yaz sezonunda İl dışından sadece hayvancılık amacıyla gelen göçerlerle, Gümüşhane'ye yaklaşık 45.000 hayvan girişi yapmaktadır. Tabiat harikası yaylaların çarpık yapılaşma ile karşı karşıya olduğunu ifade ederek, yaylalardaki doğal çevrenin bozulmaması, özgün mimari yapıların korunması için gelecek nesillere bozulmamış doğal bir çevre, beton yapılardan kurtulmuş yöre mimarisine uygun yapılar bırakmanın çabası içinde olmak gerekiyor."
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.