Haberler

Mahalle sayısının azaltılmasına dava

Tarih: 26 Eylül 2008 Kaynak: Zaman Yazan: Hüseyin Keleş
İstanbul'un Fatih ilçesindeki 69 mahallenin birleştirilerek veya kaldırılarak 24'e indirilmesi kararına, yürütmenin durdurulması istemiyle dava açıldı.

Dava, Fatih Muhtarlar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nin yanı sıra, Cumhuriyet Halk Partisi grubu ve birkaç vatandaş tarafından Büyükşehir ve Fatih Belediye başkanlıkları aleyhine açıldı. Fatih Belediyesi, bürokratik işlemlerin azaltılması ve mahalleye vatandaşların eşit dağılımları gibi gerekçelerle mahallelerin birleştirilmesi kararını alırken, İstanbul Muhtarlar Derneği Genel Başkanı Akif Ak, birleştirilmeye karşı çıkan davanın, "Tarihî doku zarar görecek." gerekçesiyle açıldığını söyledi.

Fatih Belediyesi sınırları içerisindeki 69 mahallenin, düzenleme kapsamında 24'e indirilmesi kararı alındı. Karara ilişkin birleştirilecek ve kaldırılacak mahalleler 7 Temmuz tarihinde, il genel meclisinde tek tek oya sunuldu ve düzenleme kararı oyçokluğuyla kabul edildi. CHP il meclis üyeleri, oylama sırasında mahallelerin birleştirilmesi ve isimlerinin değiştirilmesi konusunda muhalefetini sürdürdü. Bu karar üzerine başta İstanbul Muhtarlar Derneği olmak üzere, CHP il meclis üyeleri ve Fatihli bazı vatandaşlar da, mahallenin isimlerinin değiştirilmesinin, Fatih'in tarihsel dokusuna zarar verir gerekçesiyle, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Fatih Belediye Başkanlığı aleyhine İdare Mahkemesi'ne dava açtı.

İstanbul Muhtarlar Derneği Genel Başkanı Akif Ak, düzenleme kararının siyasi olduğunu ileri sürerken, 'Fatih'in tarihî dokusu yok edilmek isteniyor.' iddiasında bulundu. Nüfusun mahallelere eşit dağılımı olmadığını da öne süren Ak, mahallelerin birleştirilmesiyle, muhtarların daha fazla vatandaşla ilgilenmek zorunda kalacağını ve bunun da hâkimiyet konusunda problem olabileceğini dile getirdi.
Takvim
<<Nisan 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.