Haberler

Tren Garı Değil, Rant Alanı

Tarih: 26 Eylül 2008 Kaynak: Birgün Yazan: Ozan Bilir, Özlem Zorcan, Zehra Şahindokuyucu
KESK’e bağlı Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) Genel Başkanı Yunus Akıl, mevcut tren hatlarındaki bakım ve onarımları yapmayan, bozuk rayları yenilemeyen TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman’a sert eleştirilerde bulundu. Akıl, “Karaman, yapması gereken görevleri bir yana bırakmış emlak komisyonculuğuna soyunmuş. Güvenli, hızlı, konforlu ve ekonomik hizmet sunması gereken TCDD artık kazalarla gündeme geliyor. Demiryolu taşınmazları haraç mezat satılmaya çalışılıyor, garlar yerleşim yerlerinin dışına taşınarak yeni rant alanları yaratılmak isteniyor” dedi.

"Tasarıyı Geri Çekin"
AKP hükümetinin çıkardığı yasayla Haydarpaşa Garı’nın ve önemli merkezlerdeki taşınmazların satılarak karayolu yapımı için kullanılmasının önünü açtığını belirten Akıl, “Satılan limanlarda demiryolu-liman bağlantıları koparılmaya başlandı ve demiryolları önemli gelir kaynağını yitirdi” dedi. Akıl, AKP hükümeti ve TCDD yönetimine şu çağrıyı yaptı: “Demiryollarındaki yıkımı durdurun. Demiryolu yasa tasarısını geri çekin. Taşınmazların haraç mezat satışından vazgeçin. Siyasi kadrolaşmaya ve hukuksuz uygulamalara son verin. IMF ve Dünya Bankası’nın talimatlarını değil halkın taleplerini yerine getirin."

‘Haydarpaşa Garı İşlevsizleştiriliyor’
HaydarpaŞa Garı"nın TCDD 2. Uluslararası Demiryolu Sempozyumu nedeniyle 13- 19 Ekim arasında yolculara kapatılacak olması, Haydarpaşa Dayanışma üyeleri tarafından garda düzenlenen eylemle protesto edildi. Üyelerkapatmanın işlevsizleştirme çalışmalarının parçası olduğunu savundu. Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS), Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi ve Tüketici Hakları Koruma Derneği"nin içinde yer aldığı Haydarpaşa Dayanışması üyeleri, tren garında yaptıkları eylemle Haydarpaşa"nın halka ve trenlere kapatılmamasını istedi.

"Haydarpaşa Pazarlanıyor"
Haydarpaşa Gar ve çevresinin küresel sermayeye pazarlanması girişiminin TCDD tarafından devam ettirildiğini ileri süren BTS Genel Eğitim ve Örgütlenme Sekreteri Selahattin Nesiboğlu, "Son olarak yapılacak sempozyumla gar halka kapatılıyor. Halka ve trenlere kapatılarak düzenlenen sempozyumu küresel sermayeye gar ve çevresini yerinde pazarlama olarak değerlendiriyoruz" dedi. AKP"nin demiryollarına ilişkin politikalarını da eleştiren Nesiboğlu, "AKP"nin yaptığı uygulamalarda, demiryollarının özelleştirilmeye çalışıldığı anlaşılıyor” dedi. Mimarlar Odası Anadolu Yakası Şube Başkanı Arif Atılgan ise Haydarpaşa Garı’nda yapılacak sempozyumun garı işlevsizleştirme çalışmalarının parçası olduğunu söyledi. Atılgan, kamu hizmetinin engellendiğini ve bunun suç olduğunu belirterek, Haydarpaşa"nın halka hizmet etmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

“Haydarpaşa’da ulaşım hakkı engelleniyor”

TCDD 2. Uluslararası Demiryolu Sempozyumu nedeniyle Haydarpaşa Garı"nın 13-19 Ekim arasında yolculara kapatılacak olması tepkilere neden oldu. Birleşik Taşımacılık Sendikası (BES) Genel Başkanı Yunus Akıl, Haydarpaşa Garı’nın bir hafta yolculara kapatılacak olmasını halkın ulaşım hakkını engellemek olarak değerlendirdi.

BirGün’ün sorularını yanıtlayan Akıl, Ankara Nöbetçi İdari Mahkemesi’ne yürütmenin durdurulması için dilekçe verdiklerini belirtti. Kapatmanın sempozyum gerekçe gösterilerek yapıldığını belirten Akıl, “Böyle bir uygulama dünyanın hiçbir ülkesinde görülmedi. AKP hükümetinin yapmak istediği garı uluslararası sermayeye peşkeş çekmenini önünü açmak. AKP döneminde demiryolları için hiçbir iyileştirme çalışması yapılmadığı gibi demiryollarına zarar verecek ne kadar iş varsa gündeme getirildi” dedi. Akıl, söz konusu uygulamayla Haydarpaşa Garı’ndaki tarihi eserlerin de zarar göreceğini belirtti.

"Söğütlüçeşme'de İnilecek"
Yolcuların, Haydarpaşa’nın kapalı olduğu tarihler arasında bir önceki durak olan Söğütlüçeşme Banliyö İstasyonu’ndan binmek zorunda kalacağını belirten Akıl şunları kaydetti: “Aynı şekilde İstanbul’a gelen yolcular da en son Söğütlüçeşme’de inmek zorunda kalacak, Haydarpaşa’ya ulaşamayacak. Garın trenlere ve halka kapatılması kabul edilemez.

Yolcular için var olan garlar fuar ve sergi alanı değildir. Ayrıca garın yolculara kapatılmasının, tren seferlerinin azaltılmasının ve yarı yolda kesilmesinin yasal bir dayanağı da yok. Anayasal bir hak olan ulaşım hakkı ve seyahat özgürlüğü kısıtlandığı için suç işleniliyor.”
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.