Haberler

Hamburg Limanı İstanbul’a Geliyor

Tarih: 3 Ekim 2008


Haydarpaşa Limanı’nın dönüşümü konuşulurken, dünyanın en büyük liman dönüşüm projelerinden birinin en yetkili kişileri ArkiPARC 2008 için İstanbul’a geliyor.

Almanya’nın Hamburg şehrinin eski liman bölgesinin kentsel dönüşüm projesi, şu anda Avrupa’nın en geniş çaplı kentsel dönüşüm projelerinden biri olarak kabul ediliyor. Hamburg şehrinin alanını %40 oranında büyütecek bu kentsel dönüşüm projesi yaklaşık 155 hektarlık bir alanda uygulanıyor.

2025 yılına kadar dönüşmesi hedeflenen alanın senaryosu, ArkiPARC 2008 konuklarından biri olan ünlü mimar Volkwin Marg tarafından 1996 yılında Hamburg Belediyesi’ne sunuldu. Daha sonra başta Kees Christaanse ile pek çok şehircilik ve mimarlık ofisi tarafından birlikte hazırlanan master plan projesi, açılan yarışmada birinci oldu. Şu aşamada bu masterplan çerçevesinde pek çok yapı ve alan dünyaca ünlü mimarlar ve plancılar tarafından tasarlanıyor. İki milyon metrekareye yakın inşaat alanı çıkacak bu dönüşüm projesinin planlanan yatırım bütçesi 5,5 milyar Euro’yu buluyor.

Bay HafenCity
ArkiPARC 2008’in vaka etüdlerinden birini oluşturan Hafencity Paneli’ne, HafenCity CEO’su Jürgen Bruns-Berentelg moderatörlük yapacak. Bay HafenCity olarak da anılan Bruns-Berentelg’in yanı sıra, projenin ana senaryo kararlarını çizen ünlü mimar ve GMP mimarlık ofisinin iki ortağından biri olan Volkwin Marg da panele katılacak diğer önemli bir konuk. Panelde ayrıca dünyadaki liman dönüşümleri üzerine çalışmaları bulunan Hamburg Üniversitesi profesörlerinden Dirk Schubert de HafenCity projesi ile ilgili fikir ve tecrübelerini paylaşacak.

İstanbul’da Haydarpaşa, Galataport ve Zeyport gibi liman dönüşümlerinin gündemi oluşturduğu bir anda, dünyanın en önemli liman dönüşüm projesinin başındaki kişilerce tartışılacak HafenCity paneli, “Kentsel Kalite için Diyalog” teması ile gerçekleştirilen ArkiPARC 2008’in en önemli etkinliklerinden biri olarak kabul ediliyor.

Aynı gün gerçekleştirilecek bir diğer panelde ise İstanbul’da dönüşümü bekleyen Haydarpaşa ve Salı Pazarı ile kıyı bölgesindeki kentsel dönüşümler tartışılacak. Bu panelde de İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimari Tasarım Yüksek Lisans Programı koordinatörü Prof.Dr. İhsan Bilgin, Zürich ETH Üniversitesi profesörlerinden ve 2009 Rotterdam Mimarlık Bienali küratörü Kees Christiaanse ve Galataport projesinin mimarı Murat Tabanlıoğlu, İstanbul’un limanlarını bekleyen dönüşüm süreçlerini tartışacaklar.

17 Ekim'de ArkiPARC 2008 kapsamında Harbiye Askeri Müzesi'nde gerçekleştirilecek her iki panele de katılmak için ArkiPARC 2008’e kayıt olmak gerekiyor.
Konuyla İlgili LinklerTakip
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.