Haberler

Sivas'ın surları aranıyor

Tarih: 2 Ekim 2008 Kaynak: Zaman
Sivas'ta Anadolu Selçuklular döneminden kaldığı tahmin edilen surların ortaya çıkarılması ve Huykesen Kilisesi'nin turizme kazandırılması amacıyla çalışma başlatıldığı bildirildi.

AA muhabirinin Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Arkeoloji ve Sanat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Sivas'ta Anadolu Selçuklular döneminden kaldığı tahmin edilen surların ortaya çıkarılması ve Sivas Havaalanı yolu üzerinde bulunan Huykesen Kilisesi'nin turizme kazandırılması amacıyla çalışma başlatıldı.

Sivas Belediyesi tarafından desteklenen çalışma kapsamında, Sivas Müze Müdürlüğü, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Bölge Müdürlüğü yetkilileri ve CÜ Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü öğretim üyeleri Sivas şehir surlarının olduğu güzergahı belirlemek için kentin çeşitli yerlerine gezi düzenledi.

Şehir surlarının tespit edilmesi için yüzey araştırması yapan ekip, Huykesen Kilisesi'nin turizme kazandırılması için de burada ön çalışma yaptı.

Şehir surlarının şu an gün yüzünde olmadığını belirten yetkililer, ancak yörede Anadolu Selçuklu Hükümdarı Alaattin Keykubat dönemine ait surların olduğunu tahmin ettiklerini, bu surların ortaya çıkarılması için yüzey araştırması yaptıklarını kaydettiler.

Harabe görünümündeki Huykesen Kilisesi'nin etrafının açılarak turizme kazandırılması için de çalışma yapılacağını bildiren yetkililer, bu konularda hazırlanacak projenin kısa süre sonra Sivas Belediye Başkanlığına sunulacağını ifade ettiler.

Kale Kapıları
Sivas Belediye Başkan Yardımcısı Zeki Sarılar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şehir surlarının şu anda gün yüzünde olmadığını, ancak Fransız araştırmacı Albert Gabriel'in Sivas Vilayet Haritası'ndan yola çıkarak surların geçtiği güzergahı belirlemeye çalıştıklarını kaydetti.

Sarılar, bu haritadan elde ettikleri bilgiler doğrultusunda Üçlerbey, Yüceyurt, Alibaba ve Mısmılırmak mahallelerindeki bazı noktalarda sur kalıntıları tespit ettiklerini söyledi.

Bu kalıntıların yanı sıra Sivas Kalesi'nin 6 çıkış kapısının ve bu kapıların yakınlarındaki tarihi camilerin surlarla ilgili bir ip ucu verdiğini ifade eden Sarılar, hazırlanacak proje kapsamında önce şehir surlarının geçtiği güzergahın belirleneceğini, bu güzergahın şehir imar planı doğrultusunda yeşil alan ve yol gibi gösterilerek korunacağını, yapılacak çalışmalarla da surların gün yüzüne çıkarılacağını söyledi.

Şu anda yer altında kapalı halde olan kale kapılarını açmak için çalışma yapacaklarını belirten Sarılar, açamadıkları kapıların olduğu bölgelere ise bilgi içerikli levha ve tabelaların konulacağını ifade etti.

Sivas'ın sahip olduğu eserlerle kültür, tarih ve turizm kenti olduğunu kaydeden Sarılar, bu tarihi ve kültürel mirası korumak ve turizme kazandırmak için belediye olarak çeşitli çalışmalar yaptıklarını sözlerine ekledi.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.