Haberler

Tarihî Ertaş Çarşısı da uzay çatıyla kaplandı

Tarih: 7 Ekim 2008 Kaynak: Zaman Yazan: Fatih Karakılıç
Bursa'da "Hanlar Bölgesi Sağlıklaştırma Projesi" kapsamında Uzun Çarşı ve Okçular Çarşısı'na yapılan modern uzay çatının bir örneği Ertaş Çarşısı'na da uygulandı.

Tarihî çarşının üstü geleneksel mimariyle bütünleşen modern bir ahşap ve cam çatıyla örtüldü. Çarşının yer döşemeleri ve cepheleri de elden geçiriliyor. Dükkânların kepenkleri tamamen ahşap olarak düzenlenirken, zemindeki asfalt da sökülecek ve yerine tarihî dokuya uygun bir malzeme döşenecek. Proje; çarşı bölgesinin tarihî ve kültürel zenginliğini ön plana çıkartıyor. Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe, uzun yıllardır çürümüş bir görünüm veren Ertaş Çarşısı'nın Bursa'ya yakışmadığını kaydederek "Çürük çatının tamamı söküldü. Anıtlar Kurulu'nun da kabul ettiği yeni çatı uygulandı. Ahşap konstrüksiyonlu, her noktası özel tasarlanmış, modern bir çatı var artık Ertaş'ta. Çatıyla birlikte dükkânların cephe düzenlemeleri ve zeminleri de elden geçirilecek. Çarşı baştan başa düzenlenecek." dedi.

Çatı, lamine ahşap karkas üzerine iki santim cam malzemeden inşa edildi. Taşıcıyı elemanlarda "spider (örümcek)sistemi" kullanıldı. Tamamen doğal malzemelerin kullanıldığı çatı, geleneksel mimariyle de bütünleşti. Yaklaşık bin 800 metrekare alanı kapsayan cam çatı, çarşıyı hem güneş ışınlarının zararlı etkilerinden, hem de yağmur ve kardan koruyacak. Bunun yanı sıra, özel hazırlanmış cam malzeme sayesinde gün ışığından yararlanılabilecek. 2008 yılı sonuna kadar tamamlanması hedeflenen proje, Osmangazi Belediyesi'ne yaklaşık 2,5 trilyon liraya mal olacak. Öte yandan, tarihî bölgede çalışmaların başlamasıyla birlikte işyerlerinin değerinde de artış başladı. Bazı esnaflar, hem dükkânların mülk değerinin hem de kiraların arttığını iddia etti. Ertaş Çarşısı, 1958 yangınından sonra restore edilmişti. Bursa'da yaklaşık 5 asırdır ticaret yapılan Ulu Cami civarındaki Medrese Pasajı önü ve Bakırcılar civarındaki dükkânlar, yenilemeden sonra tarihî kimliğine uygun hale gelmiş olacak.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.