Haberler

İSPARK, BELBİM'in geliştirdiği SMS yöntemiyle ödeme sistemini tanıttı

Tarih: 10 Ekim 2008 Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi
İstanbul Büyükşehir Belediyesi kuruluşu İSPARK ve Turkcell’in ortak çalışması ile İSPARK otoparklarındaki ödemeler artık SMS sistemiyle ödenebilecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlık Sarayı’nda gerçekleştirilen tanıtım toplantısına Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Bilgi Teknolojileri Daire Başkanı Hakkı Tok, BELBİM Genel Müdürü Ahmet Kozakoğlu, İSPARK Genel Müdürü Kadir Gurbetci, Turkcell Katma Değerli Hizmetlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cenk Serdar ve çok sayıda davetli katıldı.

İSPARK ve Turkcell’in vardığı anlaşma doğrultusunda Turkcell Mobil Ödeme hizmetiyle, Turkcell aboneleri, kredi kartı veya bozuk paraya gerek kalmadan otopark ücretini cep telefonu ile ödeyebilecek. Otopark ücreti, faturalı hatlar için Turkcell faturasına yansırken, kontörlü hatlar için ise kontörden düşülecek.

Tanıtım toplantısında konuşan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Kadir Topbaş, İstanbul’un en önemli sorunlarından biri olan ulaşım ve park sorununa katkı sağlayacak çözümler bulmaya çalıştıklarını ve bu alanda çalışmalarına hız kesmeden devam ettiklerini söyledi. Uygulama patenti İSPARK’a ait olan “El terminali destekli kısa mesaja (SMS’ye) dayalı park sistemi” ile de artık araba park etmenin eskiye göre daha kolay olacağının altını çizdi.

“Teknolojik gelişmelere ayak uydurmak zorundayız.”
Yerel yönetimler olarak halka daha iyi hizmet için teknolojiyi çok yakından takip ettiklerini ve amaçlarının İstanbul halkının hayatını kolaylaştırmak olduğunu belirten Kadir Topbaş yerel yönetimler olarak ta Türkiye yerel yönetimlerinde öncü bir yere sahip olduklarını söyledi.

Kadir Topbaş şöyle devam etti: “Teknoloji artık kentleşme, globalleşme ve dünyadaki yaşam standartlarını da değiştirdi. Taleplerde değişti. Bunların karşısında insanların davranış biçimleri de değişti. Eskiden sadece İstanbul’un bir ilçesinde yaşayıp diğer ilçelere ömründe bir kere giden yada senede bir defa giden kişiler artık uluslar arası yolculuklara çıkmaya başladı. Hayatı hızlandı. Bir ilde yaşarken başka bir ilde işiniz olabiliyor hatta Türkiye’de yaşarken başka bir ülkede işiniz olabiliyor. Bu değişimin altında yatan teknolojinin hızla gelişmesi ve ulaşımın eskiye göre çok daha kolaylaşmış olması.”

“Dışarı bağlı bir teknoloji alt yapımız yok.”
Nüfusu her geçen zaman daha da artan ve zamanla insanların ihtiyaçları değişen İstanbul’da halkımıza daha iyi hizmet nasıl sunarız düşüncesiyle hizmet ettiklerini söyleyen kadir Topbaş; “Yeni yeni teknolojik gelişmeleri İstanbullunun hayatına sokuyoruz. Biz bu teknolojiyi yakından takip ederken de kendi kaynaklarımızı kullanıyoruz. Hem yazımları kendi mühendislerimiz yaparken hem de bu hizmetlerin tutulduğu ve halka sunulduğu server’leri kendi bünyemizde tutuyoruz. Bu işler için cebimizden ayrı bir harcama yapmıyoruz. Ve bu şekilde de bağımlı kalmaktan kurtulmuş oluyoruz. Çünkü programları da biz yazıyoruz yayınlanacak server’leri de biz kendi bünyemizde tutuyoruz. “ dedi.

Teknoloji ile birlikte her geçen gün yeni modelleriyle hayatımızın değişmez bir parçası haline gelen cep telefonlarını belediye hizmetlerini sunmak amacıyla en iyi şekilde kullandıklarını söyleyen Kadir Topbaş, cep telefonu üzerinden çalışabilen birçok uygulama geliştirdiklerini söyledi. Kadir Topbaş cep telefonları üzerinden daha önce hizmete soktukları uygulamalar hakkında şunları söyledi:

“İlk etapta İBB Trafik programını yaptık ve vatandaşlarımız cep telefonundan trafik yoğunluklarını ve trafik kameralarını izler hale geldi. Bu uygulama ile vatandaşlarımız önce trafiğin yoğunluğuna bakıp ona göre trafiğe çıkmaya başladı. Biz bu çalışmalarda Turkcell ile beraber çalıştık. Kendilerine bir kez daha huzurunuzda teşekkür ediyorum.

Bu hizmetin ardından İBB Mobil hizmetini devreye koyduk. Artık belediyemizin bütün hizmetlerini mobil ortamda kullanabiliyor ve şikayet dilekçenizi bile bu uygulama üzerinden verebiliyorsunuz. İSKİ ve İGDAŞ fatura sorgusu yapabiliyor borç bilginizi öğrenebiliyorsunuz. Ayrıca İstanbul’un dijital haritalarını çıkardık ve belirli periyotlarla bu haritaları güncelliyoruz. Diğer önemli bir hizmetimiz olan şehir rehberi ile de insanımız gideceği adresi önceden görebiliyor ve adresi bilmiyorsa adres sorgulaması yapabiliyor.”

“Değnekçileri temizledik ve her geçen gün değeri katlanarak artan İSPARK’ı kurduk”
İstanbul’un önemli sorunlarında biri olan park sorununa kalıcı çözümler üretmek ve değnekçi terörünü ortadan kaldırmak için İSPARK’ı İstanbul’a kazandırdıklarını söyleyen Kadir Topbaş, yıllık cirosu 100 Milyon YTL’ye varan İSPARK’ın 1,5 Milyar Dolarlık bir şirket olduğunu ve bu değerin her geçen gün artarak büyüdüğünü belirtti.

Topbaş şöyle devam etti: “Bizim yıllık ciromuz yıllık 100 Milyon YTL’ye doğru gidiyor. Bu miktar bizim ücretlerimizle böyle. Ne aldığı belli olmayan bu değnekçilerin aldığı kayıt dışı paralar kim bilir kaç paraydı ve nerelere gidiyordu. Bir kara para bir kara 500 trilyon para vardı. Ve bunun nerelere gittiğini hiç öğrenemedik. Gazeteler bu konulardan bahsetti. Manşetlere taşıdı. Aynı ölçüde İSPARK’ın başarısının da manşetlere taşınmasını ve köşe yazılarında bu başarılardan bahsedilmesini arzu ediyoruz. Bize yani İSPARK’a bu şekliyle 1,5 Milyar dolar teklif var. İnanıyorum ki yakın gelecekte bu değer daha da katlanarak artacak. İSPARK aynı zamanda yeni park alanları inşa ediyor ve İstanbul’umuzun başka bir ihtiyacı olan marinacılığa geçiş yapıyor. Ve yakında da helikopter taksiciliğinin yer hizmetini vermeye başlayacak. Bunların hepsi modernleşmenin getireceği güzel yansımalar.”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi kuruluşu İSPARK ve Turkcell’in ortak çalışması ile İSPARK otoparklarındaki ödemelerin de artık SMS sistemiyle yapılacağını söyleyen Kadir Topbaş sistem hakkında şu bilgileri verdi: “İSPARK’ın yeni hizmetlerinden biri de ilk olarak vali konağı caddesinde uygulanmaya başlayan SMS yöntemiyle park ücreti ödeme sistemi. 7275’e yollayacağınız kısa bir mesajla park ücretiniz ödenmiş olacak. Bu sistemle vatandaş bozuk para aramak yada para üstü beklemek zorunda kalmayacak. Park alanı hangi semtte ve park alanındaysa oranın kod numarası park alanındaki levhada yazılı olacak. Araba plakası ve bu kod numarasını kısa mesajla Turkcell üzerinden gönderecek ve 2 saatlik park ücretini ödemiş olacak. Süre bitimine yakın araç sahibine bilgilendirme mesajı gönderilerek sürenin bitmeye yakın olduğu haber verilecek. Araç sahibinden ücreti ise 20 gün yada 1 ay sonra telefon faturasını öderken tahsil edilecek. Bu sistemin tüm yazılımını Belbim şirketimiz yaptı. Belbim şirketimizin mühendislerine ve Belbim Genel Müdürü Ahmet Kazokoğlu Bey’e huzurunuzda çok teşekkür ediyorum.”

Tanıtım toplantısının ardından Kadir Topbaş, salonda bulunan bir araba ve İSPARK ödeme noktası aracılığıyla uygulamalı demo yaptı.

El terminali destekli kısa mesaja (SMS’ye) dayalı park sistemi nasıl işliyor:
Turkcell abonelerinin İSPARK otoparklarındaki mobil ödeme hizmetinde faydalanmak için, bir kereye mahsus kullanılan aracın plakasını “Kayıt 34XX000” yazarak 7275’e (PARK) kısa mesaj atması gerekiyor. Üye olunduktan sonra bir park yerine gidildiğinde İSPARK tabelasında yazan o lokasyonun kodu 7275’e kısa mesajla yollanıyor. İşlem sonucu size SMS ile ulaştırılıyor. Park yerindeki görevli de elindeki el terminali vasıtasıyla aracın otopark ücretinin ödendiğini kontrol edebiliyor.

Mobil ödeme hizmeti, 13.10.2008 tarihinde başlayacak, ilk aşamada Şişli, Vali Konağı caddesinde ve diğer bazı pilot caddelerde uygulandıktan sonra 2008 yılı içinde tüm Şişli’de, 2009 yılında İstanbul’daki tüm İSPARK otoparklarında kademeli olarak yaygınlaştırılacak.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.