Haberler

Selçuklu köşkü yeniden yapılacak

Tarih: 20 Ekim 2008 Kaynak: Yeni Şafak
Selçuklu Sultanı 2. Kılıçarslan döneminde yaptırılan, 800 yıllık Alaaddin köşkü aslına uygun olarak yeniden yapılacak.

Konya Büyükşehir Belediyesi, Selçuklu sultanı 2. Kılıçarslan döneminde yaptırılan, Alaaddin veya Kılıçarslan köşkü olarak bilinen yapının yeniden inşası için proje hazırlıyor.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Mevlana kenti Konya'yı tarih ve kültür turizminde marka yapmak için yoğun çalıştıklarını söyledi.Kentin en önemli tarihi miraslarından Alaaddin Tepesi'ndeki Selçuklu sarayının bir parçası olan köşkün yeniden yapılması için harekete geçtiklerini belirten Akyürek, ilgili birimlerin çalışmalarını sürdürdüğünü bildirdi.

Şu anda ayakta kalmayı başaran küçük bölümü 4 ayaklı beton şemsiyeylekorunan Alaaddin Köşkü'nün aslına uygun yapımına Kültür ve Turizm Bakanlığının dadestek vereceğini ifade eden Akyürek, şunları kaydetti:"Selçuklu Sultanı 2. Kılıçarslan döneminde yapılan yapı, Kılıçarslan veAlaaddin köşkü olarak biliniyor. Yapının restorasyonu için proje hazırlıyoruz.Önce röleve, ardından restorasyon yapılacak. Çevresinde kazı yapmak gerekiyor.Tüm bunlarla ilgili çalışmalar sürüyor. Proje hazırlandığında belediye meclisinesunulacak. Meclis onayından sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı ile protokolimzalayacağız. Bu konuda Bakanlık ile protokol aşamasına gelmek bile çok önemli. Bakanlık köşkün yapımında maddi ve manevi olarak bizi destekleyecek. Bakanlığınmaddi harcamaların yüzde 25'ini karşılaması öngörülüyor."

Ellerinde köşkle ilgili eski fotoğraf ve gravürler bulunduğunu belirten Akyürek, "En iyisini yapmaya çalışıyoruz. Yaklaşık 800 yıllık tarihi bir yapıyı tekrar ayağa kaldırmak gerçekten turizm adına çok önemli bir adım. Seyir köşküolarak bilinen yapı bittiğinde Konya'daki tarihi ve kültürel turizm bugüne oranla çok farklı olacak" dedi. 

Şehzadeler de kullandı 
Uzman araştırmacı yazar Mehmet Ali Uz da tarihi yapının inşasına 2.Kılıçarslan döneminde başladığını ancak tamamlandığı döneme ait kesin bilgi bulunmadığını belirterek, "Alaaddin Keykubat döneminde tamamlandığı veya tamir edildiği söyleniyor. Köşkün en az 800 yıllık olduğu biliniyor" diye konuştu.

Osmanlının ilk dönemlerinde valilik yapan şehzadelerin de kullandığı köşkün Konya için çok önemli bir yapı olduğunu ifade eden Uz, bilim adamlarının,yapının, hakkında detaylı bilgi olmadığı için aslına uygun restoreedilemeyeceğini belirttiğini söyledi.

Selçuklu döneminin önemli mimari yapıları ve kalıntılarını barındıran Alaaddin Tepesi'nde bulunan Alaaddin Camii'nin kuzeyinde yer alan Selçuklu sarayının bir bölümü olan Alaaddin Köşkü'nün ağaç, taş ve çini gibi malzemelerinin 1900'lü yıllarda bilinçsizce söküldüğü biliniyor.

Bugün sadecekerpiçten yapılmış temeli ile bir duvarı ayakta kalan, beton şemsiyeyle korunanköşke ait çiniler, Konya Karatay Müzesi ve Berlin Müzesi'nde sergileniyor. Bir dönem köşkün duvarlarında asılı olan aslan heykelleri, İstanbul'daki müzelerde bulunuyor.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.