Haberler

Adliyeler, en büyük 'saray' olma yarışında

Tarih: 20 Ekim 2008 Kaynak: Zaman Yazan: Bünyamin Köseli
'En büyük adliye sarayı' yarışı Bakırköy adliye binasıyla başladı. Ama Bakırköy'ün üstünlüğü çok kısa sürdü. Mecidiyeköy'deki bina, 'Avrupa'nın, Kartal'daki ise 'dünyanın' en büyüğü olduğu iddiasında. Büyük adliye binalarının inşa edilmesiyle suç oranının artışı arasında paralellik yok, ama bu büyüklükle övünülmesi acaba ne kadar doğru?

İstanbul'daki adliye sarayları son yıllarda büyük bir yenilenme yarışı içerisine girdi. Adalet Bakanlığı, 'en büyük ve en modern' adliye binasını yapmak için adeta kendisiyle yarışıyor. Kısa bir süre önce yapımı tamamlanan ve İstanbul'un en büyük adliye binası olma özelliğini taşıyan Bakırköy Adliye Sarayı, bu alanda yeni bir çığır açtı. Avukat, savcı ve hakimler eski binaların 'kullanışsızlığından' yakınadursun Bakırköy Adliyesi, yargı personellerine rahat bir çalışma imkânı sundu. Artık mahkeme kalemleri daha geniş ve ferah, avukat odaları daha konforluydu.

Adliye sarayının eleştirilen noktası ise 'estetikten' uzak olması. Çünkü bina dışarıdan bakıldığında adeta dikdörtgen bir kutuyu andırıyor. Adliyede çalışan memurlar, odaların kullanışsızlığından da şikayetçi. Bakırköy, eskimeden bir de ne görelim. Mecidiyeköy'de E-5 kenarında büyükçe bir inşaat yapılıyor. Tabelada ise şöyle yazıyor: "Avrupa'nın en büyük adalet sarayı burada yükseliyor!" Adliye binasının modern olması, kullanışlı olması şüphesiz çok önemli bir konu. Ama 'büyük' olması güzel mi ya da çok mu önemli? Bu büyüklükle övününlmesi acaba ne kadar doğru?

Binanın inşaatı hızla devam ediyor, kule vinçler sürekli çalışıyor, yüzlerce işçi mesaiye kalıyor. Kısa bir süre içerisinde inşaat bitecek ve Avrupa yakasındaki bazı ilçe adliyeleri de buraya taşınacak. Böylece özellikle avukatların işleri bir hayli kolaylaşacak. Birden fazla adliyede dava takip etmenin zorluğu ortadan kalkacak. Avrupa yakasında durum bu şekilde. Anadolu yakasında ise Kartal'a dünyanın 'en büyük' adliyesi yapılıyor. Yarış dedik ya gerçekten de öyle. Önce İstanbul, sonra Avrupa daha sonra da dünya...

'Ankara'dan arayıp Kartal'dan büro kiralıyorlar'
E-5 karayolu üzerinde inşaatı devam eden Kartal Adliye Sarayı, bölgeyi şimdiden cazibe merkezi haline getirmiş. Adliye sarayı tamamlandıktan sonra Anadolu yakasında, Beykoz adliyesi hariç diğerleri buraya taşınacak. Böylece Kartal'a günlük 400 bine yakın kişi gelecek. Adliyenin yapıldığı Esentepe Mahallesi'nde iki üç yıl öncesine kadar 20-30 bin YTL'ye ev bulmak mümkünken bu rakam şimdilerde 150 bin YTL'yi geçmiş. Adliye sarayı bittikten sonra fiyatların daha da artacağı tahmin ediliyor. Bu yüzden özellikle avukatlar ve yargı personelleri geleceğe dönük yatırım yapmak için buralardan ev ya da büro alıyor. Kartal'daki VİP Emlak'ın sahibi Ahmet Dikenlitarla, Ankara'dan arayan avukatların "İşimizi İstanbul'a taşıyacağız. Oraya dünyanın en büyük adliyesi yapılıyormuş. Bize Esentepe'den ev ya da ofis ayarlayabilir misiniz?" dediklerini söylüyor. As Yıldız Gayrimenkul'ün sahibi İsmail Yıldız ise arsa fiyatlarının yüzde elli arttığını ifade ediyor.

Dünyanın en büyük adliyesi Kartal'da
Kartal Adliye binası, toplam 360 bin metrekarelik bir alan üzerine kuruluyor. Saray, ikisi ana blok olmak üzere toplam 10 binadan oluşacak. Adliye sarayında adli hizmet birimlerinin yanı sıra spor salonu, kreş, kuaför, internet odası, banka şubeleri, 12 doktor ve hemşire odası, 99 tutuklu bekleme odası, 12 karakol ve postane ile 616'sı kapalı olmak üzere toplam 2 bin 666 araç kapasiteli otoparkı bulunacak. 2010 yılında bitirilmesi hedeflenen adliye sarayının uluslararası adalet kongrelerine de ev sahipliği yapması bekleniyor.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.