Haberler

Meclis'in küresel ısınma senaryosu: İstanbul sular altında kalabilir

Tarih: 20 Ekim 2008 Kaynak: Zaman
Dünyanın her yöresinde etkisini hissettirmeye başlayan küresel ısınma Türkiye'nin geleceği için de büyük risk oluşturuyor. Meclis, küresel ısınmanın muhtemel etkilerine yönelik önemli bir rapor hazırladı.

Çarpıcı öngörülere yer verilen rapora en "kötümser senaryo" da girdi. Buna göre, Türkiye'nin enerji ve su kaynaklarından olan Fırat ile Dicle Nehri kuraklık tehdidi altında. Deniz seviyeleri yükseleceği için İstanbul sel felaketi açısından "yüksek risk" altındaki kentler arasında. Dünyanın en önemli gündem maddeleri arasında küresel ısınma yer alıyor. Bir yıldır yoğun bir şekilde konuşulan bu konu Meclis'in de gündemindeydi. Meclis Küresel Isınma Komisyonu, raporunu tamamlayarak Genel Kurul'a sundu. 546 sayfalık raporda önemli tespitler ve değerlendirmeler yer alıyor. Raporda, TÜBİTAK ile Devlet Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün hazırladığı 'Türkiye İçin İklim Değişikliği Senaryoları Projesi' isimli dikkat çekici çalışmaya da yer verildi. Meclis Küresel Isınma Komisyonu raporuna giren kötümser senaryoya göre Türkiye'yi bekleyen tehlikeler şunlar:

Türkiye'de 2070-2100 dönemi için sıcaklık 1961-1990 ortalamasına göre 2-6 °C yükselecek. Kış mevsiminde sıcaklıklar ülkenin doğusunda daha fazla artış gösterecek, yaz mevsiminde ise bunun tersi olacak ve sıcaklıklar ülkenin batı bölgesinde doğuya nazaran 3-4 derece daha yüksek olacak.

Küresel model sonuçlarında Türkiye'yi içine alan bölgeler için yüzde 20'lik bir azalma öngörülen yağışlarda ise belirgin değişikliklerin kış mevsiminde olacağı öngörülüyor. Ege ve Akdeniz kıyıları boyunca yağışlar azalacak ve Karadeniz kıyısı boyunca artacak. İç Anadolu Bölgesi yağışlarında ise az ya da hiç değişiklik olmayacak.

Kış yağışları Türkiye'nin bölgedeki su kaynakları bakımından son derece önemli olan Fırat ve Dicle havzasının üst bölümlerini de kapsayacak şekilde ülkenin güney bölümlerinde azalacak. Buna karşılık, sonbaharda GAP'ı içeren bölgelerde daha doğrusu deniz açığı olan bölgelerin havzalarında yağışlarda bir artış söz konusu olacak.

Akdeniz ve Karadeniz bölgeleri için deniz seviyeleri yükselmeleri son yüzyıl içinde 12 santimetre civarında oldu. Üç tarafı denizlerle çevrili bir ülke olan Türkiye'nin toplam yüzey alanının yüzde 5'inden azının sahil şehirleri olmasına karşın, 30 milyondan fazla insan bu alanlarda yaşıyor. Hem Türkiye hem de İstanbul için uygulanan bir çalışmanın sonuçlarına göre, Türkiye düşük riskli ülkeler sınıfında yer almaktadır, ancak İstanbul yüksek risk değerlerine sahip.

Su potansiyeli açısından kar yağışları önem taşıyor. Kar derinliğinde yani kar-su eşdeğerinde, Doğu Anadolu Bölgesi'nin yüksek bölümlerinde ve Karadeniz dağlarının doğusunda 200 milimetreye ulaşan azalmalar olacak. Bu da Fırat ve Dicle nehir havzası akışlarında azalma anlamına geliyor.

Fırat ve Dicle nehirleri, evsel ve endüstriyel kullanım için olduğu kadar enerji için de bölgenin ana su kaynakları. Son 30 yılda buraya kurulan barajlar ve sulama sistemleri büyük arazi kullanımı değişikliklerine yol açtı. Bu nedenle, iklim öngörü sonuçlarının, bölgedeki su kaynakları, enerji üretimi ile tarımsal üretkenliğe önemli yansımaları olabilecek.

Bir başka iklim modeli çalışmalarına göre ise 2001-2030 günümüze daha yakın bir dönem için, kış yağışlarında özellikle kuzeyde olmak üzere, Türkiye'nin genelinde bir artım söz konusu. İlkbahar yağışlarında artış, genelde batı bölgelerinde. Sonbahar yağışlarında hem 2030'a kadar olan, 2030-2060 döneminde 2070-2099 dönemlerinde, bu bölgelerde bir artış görülüyor.

Sıcaklıklarda ise yaz mevsiminde güney ve batı bölgelerinde artışların daha fazla olacağı öngörülüyor. En fazla ısınmanın, 2070-2099 arasında, Türkiye'nin güneybatısı ve Güneydoğu ile Doğu Anadolu olması bekleniyor.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.