Haberler

Bizans kalıntılarında bir otel daha yükseliyor

Tarih: 20 Ekim 2008 Kaynak: Milliyet Yazan: Gürkan Akgüneş

Sultanahmet’te Bizans kalıntıları üzerinde yükselen Four Seasons Otel ek bina inşaatının bir kilometre uzağında, tarihi Bizans Sarayı’nın kalıntıları üzerinde bir otel inşa ediliyor. Otelin sahibi, kalıntılara zarar verilmediğini savunuyor
Cankurtaran  Mahallesi, Amiral Tafdil Sokak, 57 numaralı parselde yapımı süren otelin odaları, 1500 yıllık Bizans tarihinin üzerinde yer alacak.

Sultanahmet’te Bizans kalıntıları üzerinde yükselen Four Seasons Oteli ek bina inşaatının bir benzeri de Four Seasons’a 1 kilometre uzaklıktaki bir başka parselde yükseliyor.

Tarihi Bizans Sarayı’nın kalıntıları üzerine otel yapan Ekrem Sümengen, kalıntılara zarar vermediklerini ve çelik konstrüksiyon kullanarak inşa ettikleri otelin üst katından bile müşterilerin kalıntıları görebileceğini savundu.

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Muhçu, Bizans eserlerine karşı bir tutum sergilendiğini öne sürerek, “inşaatın derhal durdurulması gerektiğini” söyledi.

Cankurtaran Mahallesi, Amiral Tafdil Sokak, 57 numaralı parselde yapımı süren otelin odaları, 1500 yıllık Bizans tarihinin üzerinde yer alacak.

Cankurtaran bölgesinde çok sayıda oteli bulunan Ekrem Sümengen, parsele ilk olarak betonarme bir bina yapmak istediğini, ancak temel kazısı sırasında çıkan kalıntılar nedeniyle inşaatın durduğunu söyledi.

Kazıyı İstanbul Arkeloji Müzeleri Müdürlüğü’nün denetiminde yaptıklarını anlatan Sümengen, “Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’na gittiğimiz zaman Eminönü’ndeki planlar iptal edilmişti. Planlar onaylanıncaya kadar bekledik. Kurul da bizim teklif ettiğimiz projemizi onayladı. Sekiz yıllık bir gecikme sonrası inşaata başlayabildik” dedi.

Tarihi kalıntılara, inşaat sırasında zarar verilmeyeceğini söyleyen Sümengen, parselde daha önce iki küçük binanın bulunduğunu ve bu binaları da kurul kararıyla yıktıklarını anlattı. Sümengen, kalıntıların Bizans Sarayı’nın temeli olduğunu kaydetti.

Kalıntılar üzerindeki otel inşaatına, İstanbul 4 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nca izin verildi. Kurul’un 18 Temmuz 2007 tarihli toplantısında verilen kararda, şöyle denildi:
“Yürürlükteki planların onayından önce derin temel kazısı yapılıp tamamlanmış olan parselde, halihazırda inilen kotta yer alan arkeolojik buluntuların sergilenmesinin uygun olacağı ve planda yapılaşma hakkı verilmiş olması hususları göz önünde bulundurulduğunda, kalıntıların yaşam katından algılanabilecek bir planlama ile otel lobisinden algılanabileceği şekilde düzenlenen projenin uygun olduğuna karar verildi.”

İzni 4. Numaralı Kurul verdi
Kurul Başkanı Fehmi Kızıl’ın bulunmadığı toplantıda karar, kurul üyeleri Ahmet Ersen, Ahmet Tanyolaç, Nusret İlker Çolak, Cem Eriş, Feridun Özgümüş, Özlem Güney, Mustafa Karasu ve Murat Tuncay tarafından imzalandı. Eriş, Tuncay ve Karasu, Four Seasons projesine de onay veren kurul üyeleri arasında yer almıştı.

Çelik direklerin üzerine kondurulan otel, bodrum katında Bizans Sarayı’nın kalıntılarını barındıracak.

‘Osmanlı öne çıkarılmaya çalışılıyor’
Eyüp Muhcu (Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı): “Yapılan uygulama, Four Seasons Otel’de olduğu gibi, arkeolojik kalıntıları ezen kitlelere izin verilerek, inşai faaliyetin devamı sağlanmaktadır. Bunun da kabul edilebilir bir tarafı yok. Arkeolojik kalıntıların çıktığı andan itibaren derhal inşaatın durdurulması, ruhsatın iptal edilmesi (yasal kılıfına uydurulmuş olsa dahi) ve koruyucu tedbirlerin alınması gerekir.
Başbakan Erdoğan’ın 1994 yılında Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmesinin ardından özelikle Bizans ve Roma dönemine ait eserlere karşı bir tutumun adım adım sergilendiği ve buna ilişkin somut adımların uygulandığını görmekteyiz. Buna karşın şovenist bir yaklaşımla Osmanlı öne çıkarılmaya çalışılmaktadır. Bunu dahi yaparken, acemilikler nedeniyle Osmanlı kültür mirasına da zarar verilmektedir.”

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Nisan 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.