Haberler

Yeni paraları ben tasarlayacak olsam...

Tarih: 20 Ekim 2008 Kaynak: Radikal
Ocak itibarıyla kullanıma girecek banknotlara basılmasına karar verilen isimlere dair tartışma bitmiyor. Konuşulmayan alternatiflerin peşine düştük, karar veren siz olsaydınız kimleri seçerdiniz diye sorduk, tasarımcılar bizim için gıcır gıcır paralar çizdi.

Genç Siviller
Ziyadesiyle önemli, pek mühim büyüklerimizi resmettiğimiz paramızın arka yüzünde, Türkiye Cumhuriyetimizin ilelebet payidar kalabilmesi için ellerinden gelen her türlü fedakârlığı yapan, bizi özellikle iç ve de dış düşmanlardan korumayı amaç edinmiş, toplumun refahı için siyasi liderlerimizi ara ara teneffüse çıkaran, takdire şayan komutanlarımızın resimlerinin olmasını uygun gördük.

Nazlı Eda Noyan
Her gün gördüğüm banknotların üzerinde gülümsemesi ve hayattaki duruşu ile içimizi ısıtacak bir yüz daha olsun istedim, özellikle de hayatı daha güzel kıldıklarına inandığım bir kadın yüzü... Türk felsefesi ve insan hakları alanında eşsiz emek vermiş Prof. Dr. İonna Kuçuradi; felsefe, adalet ve eğitimcinin önemini, ülkemizin kültürel çeşitliliğini, zenginliğini bize her gün hatırlatması umuduyla bu tasarımda yer aldı. Eski Hollanda banknotlarının üzerinde yer alan sarı-turuncu ayçiçekleri ya da kimi ülkelerde kullanılan hayvan ve meyve motifleri ülkenin doğal değerlerine çok da estetik bir şekilde gönderme yaptıkları için hep hoşuma giderdi. Bunun bir alternatifi olarak bir ülkenin en büyük kültürel değerlerinden olan ve kaybedeceğimizden çok korktuğum yemek kültürüne dair bir imgeyi de kullanmak istedim. Gündelik yaşam pratikleri içinde çok önemsemesek de demli bir çay-simit ya da köpüklü bir ayran çok şeyi değiştirebilir. Üstelik toplumun her kesiminden, sıcak bir ortamda konuşmayı, tartışmayı ve düşünmeyi isteyen herkes için

Turgut Yüksel
50 Türk Lirası’nın ön yüzünde Atatürk’ün, 1931 yılında Gazi Çiftliği’nde Cemal Işıksel tarafından çekilmiş fotoğrafından yararlanılarak oluşturulmuş bir portresi bulunmaktadır. Arka yüzünde ise Karl Marx’ın bir portresi yer almaktadır. 1818-1883 yılları arasında yaşamış olan Karl Marx, kapitalizmin simgesi olan bir nesnede kapitalizmi en iyi anlatan adam olduğu için seçilmiştir. Güvenlik özellikleri: Sahtesinin basılma tehlikesine karşın birçok güvenlik özelliği olan bu paranın asıl güvenlik özelliği insanları ekonomik krizlerden korumasıdır. Sömürüyü engeller, her şeyin para olmadığını izah eder (Merkez Bankası web sitesinden alınmıştır).

Emin Şen
Arka yüzünde çok önemli şahsiyetlerin yer aldığı paramızın bu baskısında, önemini, değerli güvenlik güçlerimizin resim çektirmek için sıraya girmesiyle anlayabildiğimiz bir hatıra fotoğrafını koymuş bulunuyoruz. Hayırlı olsun.

Bas Van Beek
10 TL Atatürk’ün kaşı kullanılarak güncellendi!.

Şener Özmen
Doğu ve batı, şeriat ve laiklik, cumhuriyet ve teokrasi arasında sürekli mekik dokuyan bir Türkiye için en ideal para bu olduğu için uygun gördüm.

Derin Sarıyer
Tamamen dijital bir sisteme geçmeden önceki son dönemlerini yaşıyor nakit ödemeler için kullanılan kâğıt para. Dolayısıyla yakın gelecekte kâğıdın üstündeki görüntülerin ne olacağı tartışmaları da anlamını tamamen kaybedecek. Bugün için, kullanılacak paraya fonksiyonunun dışında anlamlar yüklenmesi ideolojik sorunlara yol açıyorsa, bu sorunlar doğası gereği demokratik olan hayal gücüyle çözülebilir. Karanlığın veya şeffaflığın derinliğinde isteyen istediğini düşlemekte serbesttir. Şeffaflık, karanlık ve kan kırmızısının çelişkili uyumu bilinçdışında para olgusunun algılanışında bir farkındalık yaratabilir belki.

Cem Dinlenmiş
Arka yüzünü tasarladığım paranın üzerinde yazar ve radyocu Kaan Sezyum’un sergimin açılışında çekilmiş fotoğrafından yararlanılarak oluşturulmuş portresi yer almaktadır. Sezyum’un başarısını ve cesaretini anlatmak için çalışan köylüler, davul gibi motifler kompozisyon içinde kullanılmıştır. Güneşe tutulduğunda, güneş gözlüklü Sezyum görüntüsü oluşmayan paralar sahtedir.

Tunç Topçuoğlu
Hayatı idame ettirebilmek için ihtiyaç duyulan para miktarına ‘ekmek parası’ deniyor. Ülke nüfusumuzun büyük bir çoğunluğunun ekmek parası kazanabilmek için çalıştığını göz önünde bulundurursak ekmek motifli yeni Türk lirasının anlamı daha da güçleniyor. Bu tasarımın bir seri olduğunu varsaydığımızda 10 liraya köy ekmeği, 20 liraya yulaf ekmeği, 50 liraya kepekli ekmek olarak seri devam edebilir. Kesemize bereket...
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.