Haberler

Yapı denetiminde sürecin rantın dışına taşınması gerekli

Tarih: 21 Ekim 2008 Kaynak: Hürriyet
Elektrik Mühendisleri Odası tarafından düzenlenen forumun sonuç bildirgesinde, yapı denetimi sürecinin rant ilişkilerinin dışına taşınması istendi. Bildirgede ayrıca, TMMOB ve odaların bu konuda aktif rol alması gerektiğine de dikkat çekildi.

Yapı denetimi yasa ve yönetmeliklerinde kamusal bir yaklaşımla yeni düzenlemeler yapıldıktan sonra, tüm illerde yaygınlaştırılması istendi.

4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanun’un uygulanmasında karşılaşılan sorunlar ve çözüm yolları, EMO Ankara Şubesi tarafından düzenlenen "Yapı Denetiminde Yasal Durum, Sorunlar ve Çözüm Önerileri" başlıklı bir forumda değerlendirildi.

Forumun ardından yayımlanan sonuç bildirgesinde, denetim sürecinin rant ilişkilerinin dışına taşınması gerektiği kaydedildi. TMMOB’nin kuruluş yasasından gelen haklarını kullanmasına yönelik engellemelere son verilmesinin de istendiği bildirgede, yapı üretim sürecinin tek muhatabının Bayındırlık ve İskan Bakanlığı olmaması, tüm ilgili kurum ve kuruluşların sağlıklı denetim yapılması konusunda eşgüdümü sağlayacak yeni düzenlemelere gidilmesi gerektiği ifade edildi.

Denetçi üyelere yönelik olarak tüm TMMOB birimlerinin Tip Hizmet Sözleşmesi yapılmasının sağlanması gerektiği kaydedilen bildirgede, düşük ücret kıskacında olan denetçi üyelere yönelik TMMOB tarafından hazırlanan en az ücretlerin uygulamaya geçirilmesi gerektiği belirtildi.

Odalar aktif rol almalı
Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Yapı Denetim Komisyonu ve Bayındırlık Müdürlüklerinde oluşturulacak Yapı Denetim Komisyonlarında TMMOB temsilcilerinin bulunmasının sağlanmasının istendiği bildirgede, Denetçi Mühendislerin performans değerlendirmeleri olarak tanımlanan sicillerin, TMMOB’nin ilgili meslek odalarınca tutulması gerektiği kaydedildi.

Bu çalışmaların Yapı Denetim Komisyonları ile birlikte yürütülmesi için yönetmeliklerde yeni düzenleme yapılması gereğine işaret edilen bildirgede, mali ve mesleki sorumluluk sigortası getirilmesi için çalışma yapılması gerektiği belirtildi ve şöyle devam edildi:

"Yapı Denetimi Yasa ve Yönetmelikleri; yapı kullanıcıları ve tüm çalışanlarının yararına yeniden düzenlenmelidir. Bu konuda TMMOB ve ilgili Odalar aktif rol almalıdır. Şantiye şefi mühendis veya mimar olmalıdır. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Yapı Denetim Komisyonu Başkanlığı tarafından uygulamaya geçirilmeye çalışılan yeni sisteme yönelik Web sitesinin bir an önce kullanıma açılması sağlanmalıdır."
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.