Haberler

Patara rastlantıları

Tarih: 22 Ekim 2008 Kaynak: Cumhuriyet Yazan: Işık Kansu
Uzun süredir Kaş Patara’da antik Likya parlamentosunun bulunduğu bölgede ABD parlamentosunu toplama çabaları vardı. Bir süredir durulmuştu bu girişimler.

Gazeteci arkadaşımız Yusuf Yavuz’un ilettiği bilgilere bakılırsa, olay başka boyutlar kazanmaya başlamış: Patara’da bir yandan TBMM Başkanı Köksal Toptan’ın ev sahipliğinde 2010’da dünya parlamento başkanlarını ağırlama çalışmaları sürerken, bir yandan da sit alanında yaşamlarını sürdüren köylülerin bölgeden çıkarılma girişimi gündemdeymiş.

Kaş Kaymakamı Süleyman Yılmaz, Patara’daki Gelemiş köyünde yaptığı toplantıda, sit alanı içinde bulunan köyün boşaltılarak, köyde yaşayanların geçen temmuz ayında çıkan yangında zarar gören Hazine’ye ait ormanlık alana TOKİ tarafından yapılacak konutlara taşınması yönündeki “hayalini” anlatıp köylülerden imza istemiş.

Girişimin köylülerin bölgeden uzaklaştırılarak Patara’nın ranta açılması amacını taşıdığı tartışılmaya başlanınca da Kaymakam Yılmaz, hayalini bu kez gazetecilere aktarmış: “Patara’da 150 civarında konut bulunuyor. Bunların neredeyse tamamı sit alanı içerisinde kaçak yapı konumunda. Bu yapılar hakkında kesinleşmiş yıkım kararları bulunuyor. Bu biçimde uygulanacak yıkım kararları içimizi acıtıyor. Yapılmasını düşündüğümüz projeyle birlikte ortaya çıkacak yapılar Likya köyü mimarisine uygun olacak. Bu şimdilik bir hayalden ibaret. Köylülerle yaptığımız toplantıda bu hayalimizi paylaştık.”

Yılmaz, bu girişimin 2010 yılında Patara’da yapılması planlanan Dünya Parlamentolar Birliği toplantısıyla bir ilgisinin bulunup bulunmadığı yönündeki soruyu, söz konusu toplantıya katılacak parlamento başkanlarının çoğunun helikopterlerle Patara’ya ulaşacağını anımsatarak, “Bu çirkin yapıları bu şekilde göstermek istemeyiz” diye yanıtlamış.

Şu Türkiye tümüyle bir rastlantılar ülkesidir zaten: Önce, Likya Birliği’nin Patara’daki parlamentosunun ABD meclisine temel olduğu ileri sürülerek ABD’li parlamenterlerin burada toplanması önerilir. Öneri tepki çekince, rastlantı bu ya, bu kez aynı yerde Dünya Parlamentolar Birliği toplanmak ister. O toplantının hazırlıkları yapılırken, yine rastlantı işte, bölgede yangın çıkar. Orman yanınca da, yine kuşkusuz bir rastlantı, akıllara bölgedeki köylüler için yangın bölgesinde ev yapmak gelir...
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.