Haberler

Agora Göründü

Tarih: 22 Ekim 2008 Kaynak: İzmir Büyükşehir Belediyesi
Kent merkezinde “dünyanın en büyük antik agorası” kabul edilen tarihi İzmir Agorası, Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı kamulaştırmalar ve yıkımlar sonunda İkiçeşmelik ile buluşuyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tarihi İzmir Agorası’nda sürdürdüğü çalışmalarda önemli bir dönemeçe daha girildi. Bir yandan arkeolojik kazılarla tarih toprak altından gün yüzüne çıkarılırken, diğer taraftan da İkiçeşmelik Caddesi’nden geçenlerin Agora’daki tarihi kemer ve sütunlarını görebileceği kamulaştırma ve yıkımlara başlandı. Bölgedeki eski ve metruk yapıların yıkılarak kazı alanının genişletilmesiyle, Agora’nın kentle buluşmasında çok büyük bir adımın atılmış olacağı bildirildi.

İlk kamulaştırmalarına 1997 yılında başlanan, ilk yıkımı ise 2005 yılında başlayan Agora için, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından bugüne kadar 19.3 milyon YTL harcandı. Bölgede bulunan 87 parsel için kamulaştırma kararı alınırken, 49 parselin tam kamulaştırılması yapıldı ve 47 bina yıkıldı. Son binaların da yıkılması ile Agora – İkiçeşmelik arası açılmaya başladı. Son yapılacak yıkımlarla birlikte çok kısa süre içerisinde Agora’daki tarihi sütunlar ve kemerler, ana yoldan görülebilecek hale gelecek. Agora’nın İkiçeşmelik Caddesi ile buluşması hem ziyaretçiler açısından avantajlı olacak hem de kazı yapılacak alan daha da genişleyerek bugüne kadar toprağın altında bekleyen tarih, gün yüzü ile buluşacak. Büyükşehir Belediyesi, tarihi Agora’da 16 bin 853 metrekare kamulaştırılacak alandan bugüne kadar 12 bin 695 metrekaresi kamulaştırıldı. Diğer bölümler için yasal süreç ise devam ediyor.

Başkan Kocaoğlu: Tarihi mirasa sahip çıkıyoruz
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Agora ve Çevresi Koruma, Geliştirme ve Yaşatma Projesi” çerçevesinde bir yandan İzmir Agorası’nda devam eden arkeolojik kazılara destek verdiklerini, diğer yandan da tarihi kalıntılar üzerindeki kamulaştırdıkları yapıları yıkarak kazı alanının genişlemesinin önündeki engelleri ortadan kaldırdıklarını söyledi. Agora’nın İkiçeşmelik ile bütünleşmesinin önemine değinen Başkan Aziz Kocaoğlu, “1. derecede Arkeolojik SİT bölgesinde bulunan yapıların kamulaştırmaları ve yıkımlar önümüzdeki süreçte de devam edecek. Böylece, Agora ve çevresinin Arkeoloji ve Tarih Parkı olarak düzenlenmesinin önü tamamen açılacak. Tüm çalışmaları tamamladığımızda, tarihi aksı kentle bütünleştirmiş ve farklı bir kimlik kazandırmış olacağız. Yapılan bu çalışmalar, 8 bin 500 yıllık bir geçmişi olan İzmir’in kültürel ve arkeolojik değerlerini ortaya çıkarmak açısından son derece önemli. İzmir kentinin tarihi mirasına sahip çıkıyoruz” diye konuştu.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.