Haberler

Gayrimenkule kriz darbesi: Büyük projeler erteleniyor

Tarih: 22 Ekim 2008 Kaynak: Milliyet Yazan: Fehim Genç
İnşaat şirketleri, krizi nakitte kalarak atlatma yolunu seçti. Binlerce konutluk yeni projeler ‘şimdilik’ rafa kaldırıldı. Küresel krizin Türkiye’de etkilediği ilk sektör gayrimenkul oldu. 2006 Mayıs ayından itibaren adım adım durgunluğa giren gayrimenkul sektöründe birçok şirket, ekim başından itibaren krizin derinleşmesi üzerine yeni projelerini erteleme kararı aldı.  Mimari projeleri hazırlanan, inşaat ruhsatı çıkan ve şantiye kurulması aşamasına gelen birçok proje, ekonominin iyileşme belirtileri göstereceği ileri bir tarihe ertelendi.

Yeni projelerdeki konutlarını satmak için satış ofisi kurma hazırlıklarını da tamamlayan bu şirketler, kriz nedeniyle talebin düşük kalacağı endişesiyle satışa çıkmaktan son anda vazgeçtiler.

Maketi bile hazırdı
Küresel krizin dünyayı sarstığı ekim ayı başından itibaren Türkiye’deki inşaat şirketleri, satış aşamasına gelen birçok projeyi ertelemeye başladı.

Projesini askıya alan ilk şirket Yapı Kredi Koray Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı oldu. Şirket, Esenyurt’ta 54 dönüm arazi üzerinde yaklaşık 40 dönüm peyzaj alanına sahip Mor Ada adlı projesinde toplam 780 daireli bir site kurmak için maket dahi hazırlatmıştı. Talebin düşük kaldığı gerekçesiyle şirket 2007 yılı kasım ayında projeyi durdurduğunu açıkladı.

Tanıtım toplantıları için tarih belirlenmişti
- Tepe İnşaat, Ankara’da Eskişehir Yolu’nda inşa edeceği Tepe Prime adlı iş merkezi ve rezidans projesinin satışını ileriki bir tarihe erteledi. Şirket ekim ayı ortasında satışa başlamayı planlıyordu.
- Soyak İnşaat, İzmir Karşıyaka’da başlayacağı az katlı binalardan oluşacak 2 bin konutluk yeni projesinin tanıtımını ekim ayı ortasında iptal etti.
- Global Holding’e bağlı Pera Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, Denizli’de konut, alışveriş merkezi, otel ve hastaneden oluşan Sümerpark projesini erteledi.
- Doğuş-GE Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Maslak’ta Doğuş Power Center’ın yanındaki projesini ve Maslak’taki Doğuş Holding binasının yerine yapılacak ofis binası yatırımını, ‘ekonomide iyileşme sağlanıncaya kadar’ durdurdu.
- Sinpaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, Başakşehir’deki Deposite alışveriş merkezini portföyüne katmaktan vazgeçti. Şirket, alım yapmak için daha önce Çelik ailesine verdiği 25 milyon doları da sözleşme tarihindeki kurdan geri aldı.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.