Haberler

Karkamış antik kenti mayınlardan temizlenip turizme açılıyor

Tarih: 22 Ekim 2008 Kaynak: Zaman Yazan: Serkan Canbaz
Mayınlı askerî arazi içinde saklı kalan Karkamış antik kenti, gün yüzüne çıkarılıyor. Gaziantep'in Suriye sınırındaki mayınlı saha içinde bulunan tarihî kent, mayınlardan temizlenip turizme kazandırılacak.

Askerî bölge durumundaki sahada çalışma yapılabilmesi için Genelkurmay Başkanlığı'ndan izin çıktı. Harabelerin bulunduğu 600 dekarlık alan, mayınların temizlenmesi amacıyla Gaziantep İl Özel İdaresi'ne tahsis edildi. Kentin 1,5 yılda mayınlardan kurtarılması planlanıyor. Mayın temizleme işleminden sonra bölgedeki tarihî varlıkların ortaya çıkartılması için kazılar yapılacak.

Gaziantep'in İslahiye ilçesindeki Tilmen Höyük'te uzun yıllar kazı başkanlığı yapan İtalya Bologna Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nicola Marchetti, Karkamış Harabeleri'ndeki kazılarda da görev almak için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na başvurdu. Marchetti, kazı işlerini ülke olarak üstlenmeye talip olduklarını belirtti. Japon Prensi Tomohito Mikasa da, kazıları yapmak için geçen yıl Kültür Bakanlığı'na müracaat etmişti. Aynı zamanda bir arkeolog olan Mikasa'nın başında bulunduğu Japon Ortadoğu Kültür Merkezi, 1986 yılından beri Kırşehir'in Kaman ilçesindeki Kalehöyük'te kazı çalışması yapıyor. Mikasa ve ekibinin, Avrupa kazı heyetlerinden daha seri ve sürekli çalıştıkları biliniyor. Japonların İtalyanların girişiminden rahatsız oldukları ve kazı işini almak için Kültür ve Turizm Bakanlığı nezdindeki girişimlerini artırdıkları belirtildi. 2010 yılının Japonya yılı ilan edilecek olmasını da dikkate alan bakanlığın kazı işini Japon Prense vermeye sıcak baktığı öğrenildi. Yakındoğu Arkeolojisi'nin en önemli yerleşimlerinden birisi olan Karkamış Antik kenti, Gaziantep'in Karkamış ilçesi yakınında, Fırat Nehri'nin batı kıyısında, Türkiye-Suriye sınır hattı üzerinde yer alıyor. Karkamış krallarından söz eden ilk belgelerin, M.Ö. 1700'lü yıllara ait olduğu tahmin ediliyor.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.