Haberler

Şapinuva'da "tarih" bereketi

Tarih: 22 Ekim 2008 Kaynak: CNN Türk
Çorum'un Ortaköy ilçesindeki Şapinuva ören yerlerinde sürdürülen kazı çalışmalarında, 200'ye yakın tarihi eserin gün ışığına çıkarıldığı bildirildi.

Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Hititoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aygül Süel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanlığının izni ile Ankara Üniversitesi tarafından Şapinuva Ören Yeri'nde yapılan kazı çalışmalarının, 18 yıldır devam ettiğini söyledi.

Temmuz ayında başladıkları 2008 yılı kazı çalışmalarını tamamladıklarını belirten Prof. Dr. Süel, 50 kişilik ekiple sürdürülen çalışmaların ağırlıklı olarak Ağılönü ve Tepeler Arası mevkisinde bulunan "A Binası"nda devam ettiğini kaydetti.

Kazılarla bölgede Hitit kültür ve medeniyetiyle ilgili önemli tarihi eserlerin gün ışığına çıkarıldığını bildiren Prof. Dr. Süel, "2008 kazı sezonunu kapattık. Bu dönemdeki çalışmalarımızda 200'e yakın eseri gün ışığına çıkardık. Arasında çok sayıda çivi yazılı tablet, mühür baskıları, seramik ve bronz eşyaların mevcut olduğunu eserlerin tümünü Çorum Müzesi'ne teslim ettik" dedi.

Anadolu'nun en büyük anıtsal yapılarından biri bulundu
Prof. Dr. Süel, bölgede devam eden kazı çalışmalarında Hititlerin yeraltı ve gökyüzü tanrılarına yakarış amacıyla düzenledikleri törenlerin yapıldığı, Anadolu'nun en büyük anıtsal yapılarından biri olan "Ağılönü Kutsal Alanı"nın gün yüzüne çıkarıldığını belirtti.

Hititlerin dinsel amaçlı olarak kullandığı tahmin edilen geniş taş döşeli alanın tamamen ortaya çıktığını ifade eden Prof. Dr. Süel, bilim dünyasında merak uyandıran mimari yapıyla ilgili araştırmaların sürdüğünü söyledi.

Kazı Başkanı Prof. Dr. Süel, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çorum Valiliğinin destekleriyle bölgede yapılan restorasyon ve çevre düzenleme çalışmalarının da tamamlandığını bildirerek, şöyle devam etti:

"Yapılan çevre düzenlemesi, en az yaptığımız arkeolojik kazılar kadar önemliydi. Kazı alanında yapılan yürüyüş ve bağlantı yolları, otopark, seyyar tuvalet ve kulübe gerek bölgeye gelecek olan ziyaretçiler gerekse bizim açımızdan çok iyi oldu."

Şapinuva'nın, tıpkı Hattuşa gibi Hititlerin başkentlerinden birisi olduğunu kaydeden Prof. Dr. Süel, dönemin en önemli idari ve dini merkezlerinden olan ören yerinde bugüne kadar 4 bin civarında çivi yazılı Hitit tableti çıkarıldığını bildirdi.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.