Haberler

Türkiye'de konutlara 'el koymalar' olmaz

Tarih: 22 Ekim 2008 Kaynak: Yeni Şafak
VakıfBank Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Feyzi Özcan "Türk aile yapısı tek birey gibi hareket ediyor. Aksaklıklara komple çözüm üretiyorlar. Konut kredi ödemelerinde büyük aksama beklemiyoruz" dedi.

Türkiye'de konutlara 'el koymalar' olmaz
Küresel ekonomik krizin Türkiye'deki inşaat sektörüne yansımalarını değerlendiren VakıfBank Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Feyzi Özcan, ABD'de olduğu gibi konut kredilerini ödeyemeyen kişilere yönelik el koymaların Türkiye'de olmayacağını öngördüklerini söyledi. Özcan, ülkemizdeki sosyal yapı gereği ailelerin birey gibi hareket ederek problemlerine topluca çözüm üretebildiklerini söyledi.

Yeni Düzenlemeye Gerek Yok
Küresel düzeyde yaşanan bu krizin Türkiye'ye etkisinin dolaylı olacağını belirten Özcan, ABD ve Avrupa'da uygulanan mortgage sisteminin Türkiye'de henüz tam manasıyla uygulamaya geçmediğini, Türkiye'de bankaların BDDK tarafından çok sıkı denetlendiğini ifade etti. Özcan, "Ayrıca krediye konu gayrimenkulun ekspertizleri ancak SPK lisanslı eksperlerce yapılmaktadır. 2001'de yaşanan krizden ders alarak buna uygun altyapısını kurmuş olan Türkiye'de mortgage kanunu ile ilgili ilave bir düzenlemeye ihtiyaç olmadığını düşünüyoruz. Ancak bu dönemde sektörü canlandırmak için bankalarla proje sahiplerinin birlikte hareket ederek kredili konut alanlara yönelik uygun kredi seçenekleri sunmaları, bir süre gelir vergisi muafiyeti, tapu harçlarının indirilmesi, KDV'de düşüşler gibi tedbirlerin alınmasının faydalı olacağını öngörebiliriz" dedi.

Ödemelerde Aksaklık Olmaz
Özcan, ABD'de olduğu gibi Türkiye'de de küresel krizin sonucu olarak kredilerini ödeyemeyen kişilere yönelik el koymaların Türkiye'de olmayacağını öngördüklerini söyleyerek, "Ülkemizdeki sosyal yapının konut kredi dönüşlerindeki aksamalara doğrudan etkisi olduğunu düşünmekteyiz. Aileler tek bir birey gibi hareket edebilmekte ve bu konudaki aksaklıklara komple çözüm üretebilmektedir. Bu ve diğer sebeplerden dolayı aksayan veya ödenmeyen kredilerde çok büyük bir artış olacağını düşünmemekteyiz" dedi.

İnşaat maliyeti düştü
27-30 Kasım 2008 tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi Yeşilköy Fuar Salonu'nda düzenlenecek gayrimenkul ve emlak fuarı olan Realist Expo'ya katılacaklarını belirten Özcan, "Global krizin tam ortasında konut sektörüne olan desteğimizin sürmesi, Vakıfbank'ın sektörün öncü bankalarından olması fuarda olmamızın temel sebepleridir. Realist Expo Fuarı aracılığıyla gerek kendi müşterilerimize gerekse potansiyel müşterileri-mize bankamızı ve ürünlerimizi daha iyi anlatma ve tanıtma imkanını elde edeceğimizi düşünü-yoruz" dedi. Özcan, yaşanan küresel krizle birlikte bilinenin aksine inşaat maliyetlerinin artmadığını, petrol fiyatlarının sert düşüşüyle birlikte inşaat maliyetlerinin dolaylı yoldan aşağı çekildiğini belirtti.

Genç nüfus büyük avantaj
Gelişen ve genç nüfusa sahip olan Türkiye'de yıllık 600 bin yeni konuta ihtiyaç olduğunu belirten Özcan, "Bu rakamın içine yenilenecek konutları da eklersek yaklaşık yıllık konut açığı 800 bin adetlere geliyor. Bu çerçeveden bakıldığında inşaat sektörü gelecekte Türkiye'nin lokomotif sektörlerinden olmaya devam edecektir" dedi. Vakıfbank olarak 2008 yılı içerisinde sektör ortalamasının üzerinde bir büyüme kaydederek yüzde 8,50'lik bir pazar payına ulaştıklarını kaydeden Özcan, "50 civarında oldukça saygın projedeki konutlara kredi vermekteyiz" dedi.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.