Haberler

‘Dünya krizini beton yolla aşalım’

Tarih: 23 Ekim 2008 Kaynak: Radikal Yazan: Funda Özkan
İnşaat, ilk alarm veren sektörlerden. 2005-2006 ve 2007’nin ilk çeyreğinde konut odaklı inşaat sektöründeki büyüme, ekonominin de hızlı büyümesine katkı sağladı. Ne de olsa inşaat, toplam yatırımların yüzde 40’ını oluşturuyor. Ancak 2007’deki Cumhurbaşkanlığı seçimi ile başlayan siyasi belirsizlik sürecinde inşaat da önce hız kesti sonra duraklama dönemine girdi. Seçimlerden sonra canlanma bekleniyordu bu sefer de global finansal krizin etkisiyle sektörde daralma başladı.

Yapı Ürünleri Üreticileri Federasyonu Başkanı Adnan İğnebekçili global sarsıntının etkisinin asgariye indirilmesi için inşaat sektörünün büyümesi gerektiğine, bunun ekonomideki durgunluğun aşılmasını sağlayacağına vurgu yapıyor. Çözüm yolunu öneriyor:

Kamu yönetimi altyapı yatırımlarına ağırlık vermeli. Deprem riski yüksek alanlarda ‘kentsel dönüşüm projeleri’ süratle hayata geçirilmeli. Asfalta göre daha düşük maliyet ve yüksek katma değere sahip beton yollar yapılmalı.

Yerel seçimler arifesinde hükümetin hiç de göz ardı edemeyeceği öneriler bunlar. Adnan İğnebekçili kürsüye çıkmadan önce bizim masada da benzer öneri ses bulmuştu: “Duble yol yapımının tam zamanı.”

Hitler örneği hatırlandı. Almanya’da enflasyonun tavan yaptığı, insanların maaşını alır almaz, fiyatlar artmadan yetişebilmek için dükkânlara koştuğu dönemde Hitler de çözümü otoyol yapımında bulmuştu.

Ocak-ekim döneminde elektrik fiyatlarının yüzde 40, yakıt fiyatlarını ise yüzde 30 artışı Adnan İğnebekçili’nin de gündemindeydi. Bu iki artışın üretim maliyetlerinin yüzde 25-35 oranında artırdığını söylüyordu.

Elektrik zammında artan petrol fiyatları gerekçe gösterilmişti. Adnan İğnebekçili “Petrol fiyatlarındaki düşüşe paralel derhal indirim yapılmalı” dedi ama kötü haberi TÜRKONFED Başkanı Celal Beysel verdi:

“Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren‘in başkanlığında hükümet ve iş âleminin bir araya geldiği Ekonomik Koordinasyon Kurulu toplantısında enerji maliyeti de gündeme geldi. Hükümet, ‘petroldaki düşüş enerji maliyetlerine yansıtılmayacak çünkü uzun bir dönem petrol fiyatı yükselirken, elektrik fiyatı artırılmamıştı’ dediler.Bu üzücü haberi hemen vereyim istedim.”
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.