Haberler

Daha önce burnu havada olan alışveriş merkezleri şimdi kiracıyı kapıda karşılıyor

Tarih: 23 Ekim 2008 Kaynak: Zaman Yazan: Kenan Mehmetzade
Bugüne kadar alışveriş merkezleriyle (AVM) ilgili yapılan tartışmaların başında yabancı markaların kayırılması ve yerlilerin daha verimsiz noktalarda yer almaları ile daha yüksek kira ödemeleri geliyordu.

Ancak yaşanan durgunluk, AVM yöneticilerinin tavrını değiştirdi. Multi Turkmall CEO'su (üst yönetici) Levent Eyüboğlu, daha önce 'burnu havada' olan alışveriş merkezlerinin şimdi 'kulaklarının açık olduğunu' belirterek, "Sizleri kapıda karşılıyorlar. Alışveriş merkezleri bugün kiracıları daha fazla dinlemek zorunda." dedi. Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde başlayan Perakende Günleri 2008'in açılışı, tanınmış işadamlarının giydikleri yöresel kıyafetlerle yer aldığı halkoyunları ekibinin Diyarbakır halayı ile başladı. Gösteriler, izleyicilerden büyük alkış aldı. Açılışta konuşan Multi Turkmall CEO'su Eyüboğlu, modern perakende sektörünün büyüklüğünün 150 milyar doları aştığını ve 500 bin kişiye doğrudan iş imkanı sağladığını ifade ederek, ekonominin lokomotiflerinden olan sektör için yeteri kadar destek alınamadığını, şu anda yaşanan çalkantıyla birlikte istediklerini belki gerçekleştirebileceklerini söyledi. Eyüboğlu, istihdam üzerindeki yüklere işaret ederken, "KDV yatırımlarımız uçup gidiyor. Kurumlar Vergisi'nin bir parça daha azaltılması gibi bazı önerilerimiz var. Bu fırsatlar için, bazı kararlar için en doğru zaman." diye konuştu.

Mağaza sayısındaki artışa da dikkati çeken Eyüboğlu, çok hızlı bir büyüme olduğunu vurgulayarak, "Türkiye'nin geleceği çok parlak. 75 milyon nüfus var. İnsanlar belki alışveriş konusunda biraz çekingen davranacaklar ama bu 6 ay, bir yıl sürer. Türkiye'de perakende sektörünün önü çok açık. Yatırımlar devam edecek." dedi. Krizin fırsata dönüşebileceğinin bilgisini veren Eyüboğlu, ama bunun herkes için değil; kendini sağlama alanlar, planlamasını iyi yapanlar için fırsat olabileceğini vurguladı. Düzgün, altyapısı sağlam, finansmanı olanlar için yurtdışında inanılmaz fırsatlar olduğuna dikkat çeken Levent Eyüboğlu, "Yurtdışında uygun fiyatlı perakende zincirleri ve lokasyonlar var. Böyle zamanlarda küçülmek de, imkanı olanlar için büyümek de kolaydır." dedi. Eyüboğlu, alışveriş merkezlerindeki sıkıntıları dile getirirken, "Daha önce 'burnu havada' olan alışveriş merkezlerinin şimdi kulakları açık. Sizleri kapıda karşılıyorlar. Alışveriş merkezleri, bugün kiracıları daha fazla dinlemek zorunda. Kiracı ve alışveriş merkezi yöneticileri biraz daha fazla bir araya gelmek zorunda." sözlerine yer verdi. Levent Eyüboğlu, alışveriş merkezi yatırımlarının geri dönüşünün uzayacağını belirterek, "Önemli olan 6-9 ayı atlatmak. 2009 yılı sonundan itibaren sektör belki daha da hızlı büyüyecek." dedi.

Rakiplerimizi nasıl çıldırtmalı
Apple markasının öncülerinden Garage Technology Ventures CEO'su Guy Kawasaki de, katıldığı Perakende Günleri toplantısında İstanbul'un "harika bir şehir" olduğunu dile getirerek, "San Francisco'ya birçok açıdan benziyor. İkisi de tepeler üzerine inşa edilmiş. Benzer köprü ve hava durumları var. İstanbul, kesinlikle çok daha güzel mezarlıklara sahip. İstanbul'da yaşamak kadar ölmek de güzel." şeklinde konuştu. Kawasaki, 'Rakiplerinizi çıldırtmanın yolları' konusunda katılımcılara, "Anlamlar oluşturun, mantra'nız olsun, sonraki boyuta atlayın, müşteriye odaklanın, mağazanızı niş yapın, müşterilerinizi evangelistlere dönüştürün, kendi gününüzü oluşturun, iyiye ulaşın, rakiplerinizi müttefiklere dönüştürün, zihinleriyle oynayın, bozo'ların sizi alt etmesine izin vermeyin." şeklinde önerilerde bulundu. Bozo'nun 'aptal, palyaço gibi, olan bitenden haberi olmayan' anlamına gelebileceğini belirten Kawasaki, şöyle devam etti: "Benim de bozo'luğum var. 12 yıl önce Yahoo yöneticiliği için mülakata çağrıldım. Benim o zaman bir çocuğum vardı, bir çocuk daha bekliyorduk. Kabul etseydim 2 saat araba kullanacaktım. Arabayla gitmek için çok uzak ve bunun nasıl bir iş alanı olacağını göremiyorum demiştim. Bu şirket Yahoo'ydu. Hesaplamalarıma göre bu karar yaklaşık 2 milyar dolara mal oldu. Ailemi işin önüne koydum. Doğru karar verdim. Yahoo'nun nasıl kendini değiştirebileceğini görmedim, ben de bozo'luk yaptım."
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.