Haberler

"Çatalhöyük"ün artık çatısı var

Tarih: 24 Ekim 2008 Kaynak: CNN Türk
İnsanlık tarihini anlatan en önemli antik yerleşim merkezlerinden olan Çatalhöyük, özel lamine ahşap çatısıyla artık doğa koşullarına maruz kalmayacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Orhan Düzgün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, insanoğlunun bilinen en eski toplu yerleşim yerlerinden Konya'daki Çatalhöyük antik kentinin üzerinin, özel çatıyla kapatma çalışmalarının tamamlandığını söyledi.

Ören yerine, 40x40 metre boyutunda özel lamine ahşaptan çatı yaptırıldığını belirten Düzgün, çatının kuzey-güney doğrultusunda 43 metre, doğu-batı doğrultusunda da 26 metrelik alanı kapladığını bildirdi.

Düzgün, çatının tamamlanmasıyla, antik kentin artık doğa koşullarına maruz kalıp tahrip olmasının engellenmiş olacağını dile getirdi.

Çatının tasarımının, hem kazıyı sürdüren ekip hem de ziyaretçilere uygun şekilde yapıldığı vurgulayan Düzgün, özel örtünün, ören yerinin üzerini bombeli olarak kapatmasının gerekçelerini de şöyle açıkladı:

"Katlanan kenar panelleri sayesinde, iyi bir havalandırma sistemi oluşacak,

-Yapıya zarar verebilecek suyun uzaklaştırılmasında etkili olacak,

-Kış aylarında rüzgara karşı dayanıklılık artacak,

-Çatının polykarbon panellerden yapılması, arkeolojik alanın görülmesi için önemli olan gün ışığını eşit şekilde dağıtmasına ve buluntulara zarar vermemesine yarayacak."

Neolitik dönemden kalma
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Düzgün, yeni yapılan ahşap yürüme yolu ve kenarlara konulan bilgilendirme panoları sayesinde de ziyaretçilerin ören yerini rahat dolaşacaklarını ve ayrıntılı bilgilere ulaşabileceklerini vurguladı.

Konya'ya bağlı Çumra ilçesi yakınlarındaki Neolitik dönemden kalan antik yerleşim merkezi Çatalhöyük'e ait ilk buluntuları 1960 yılında James Mellart gün yüzüne çıkardı.

Yaklaşık 8 bin kişinin yaşadığı tahmin edilen antik kentteki evlerden biri günümüze çok iyi durumda ulaşmış. Bu evin içinde vahşi boğa boynuzları, sıvalı bir koyun başı ve bunun altında ufak bir niş bulunuyor.

Antik kentteki kazılar, 2017'ye kadar İngiliz arkeolog Ian Hodder başkanlığında sürdürülecek.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.