Haberler

"Enerji yatırımları kriz dinlemiyor"

Tarih: 24 Ekim 2008 Kaynak: Dünya
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, hem enerji sektörünün canlılığı hem de hükümetlerinin Türkiye'de oluşturduğu güveninin enerji sektörüne itibarı artırdığını belirterek, "Bugün burada hem Türkiye'ye hem dünyaya mesaj veriliyor. Enerji yatırımları kriz dinlemiyor" şeklinde konuştu.

EnerjiSA tarafından yapılacak Bandırma Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali, Adana Kavşak Bendi Hidroelektrik Santrali ve Kahramanmaraş Hacınınoğlu Regülatör ve Hidroelektrik Santrali'nin temeli canlı yayında eş zamanlı olarak atıldı.

Bakan Güler, Bandırma Doğal Gaz Çevrim Santrali'nin temel atma töreninde yaptığı konuşmada, bu zamana kadar enerji konusunda ciddi adımlar attıklarını söyledi.

Yatırım ortamı oluşturduklarını, hukuki altyapıyı düzenlediklerini, yenilenebilir enerji konusunda önemli yol katettiklerini belirten Güler, hem enerji sektörünün canlığı hem de hükümetlerinin Türkiye'de oluşturduğu güvenin enerji sektörüne itibarı artırdığını kaydetti.

Güler, "Yoksa hiç kimse kriz ortamında 1 milyar 100 milyon doları tehlikeye atmaz. Bugün burada hem Türkiye'ye hem de dünyaya bir mesaj veriliyor. Enerji yatırımları kriz dinlemiyor" dedi.

Sabancı ailesinin rüzgar enerjisi alanında da 155 megavatlık bir müracaatının bulunduğunu belirten Güler, "Bunun sıfırı eksik. Bu rakama bir sıfır eklemek lazım, bu rüzgarı boşa estirmemek lazım. Yakında Bandırmalılara bir müjde gelecek sanıyorum" diye konuştu.

Güler, Enerji Bakanlığı olarak gelecek dönem için 20 bin megavatlık rüzgar yatırımı düşündüklerini, bu alanda Türkiye'nin Avrupa birincisi ya da ikincisi olmasını sağlamayı amaçladıklarını söyledi.

Suda yapmaları gerekeni yaptıklarını, 1600 su projesini harekete geçirdiklerini ve bu projeleri hızla devreye aldıklarını bildiren Güler, 1600 su projesinin 6 Keban Barajı yaptığını, suda ve rüzgarda taşların yerine oturduğunu kaydetti. Güler, Ankara'da bir yatırımcının yakın zamanda rüzgar tribünü yapma kararı aldığını da ifade etti.

Güneş enerjisinde beklentilerinin çok yüksek olduğunu, güneş haritası çıkardıklarını ve Türkiye'nin bu alandaki zenginliği kullanması gerektiğini kaydeden Güler, "Artık güneş tarlaları devreye girecek" dedi.

Bakan Güler, tamamen rekabetçi bir ortamda bilek güreşine dayanan bir sistemi oluşturduklarını, kendilerinin de bu sistemde denetleyici olarak rollerini sürdüreceklerini bildirdi.

"Enerji krizi çıkacak" söylentilerine de değinen Güler, "Enerji krizi bir türlü çıkmıyor. Bazılarını çok üzüyoruz, ancak biz görevimizi yapıyoruz" diye konuştu.

Devletin üretim yatırımı yapmadığını, bu yatırımları özel sektörün yaptığını söyleyen Güler, şu ana kadar 30-32 milyar dolarlık bir yatırım paketinin hayata geçirildiğini ve böylece kaynak israfının engellendiğini kaydetti. Güler, bundan sonra da enerji sektöründe yatırımların özel sektör tarafından yapılacağını bildirdi.

Sabancı: Bizi desteklemeniz, yolumuzu açmamız lazım
Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı da enerji sektörünü ana iş kollarından biri olarak seçmelerinden bu yana bugünün hayalini kurduklarını söyledi.

"Rahmetli Sakıp Bey temel atmaları çok severdi. Çünkü bilirdi ki Sabancı topluluğu çalışanları temel attıkları zaman sonunu getirirler" diyen Sabancı, bu tesislerin de yakın zamanda açılacağını ifade etti.

Bir ortaklığı başarılı kılan unsurun aynı stratejiyi paylaşmak olduğunu, ancak bunun yetmeyeceğini bildiren Sabancı, "Bizi desteklemeniz, yolumuzu açmamız lazım. Serbest piyasaya güveniyoruz. Kamunun görevi bizi denetleyen bizi takip eden yolumuzu açan olmalı" dedi. Sabancı, yakın zamanda ihalesini aldıkları Başkent Elektrik Dağıtım Şirketi'ni (BEDAŞ) aralık ayı gibi devralabileceklerini söyledi.

"Sabancı Holding çalışanları olarak Türkiye için ülkemizin geleceğine inanıyoruz" diyen Sabancı, enerji sektörünün geleceğine inandıklarını ve güvendiklerini vurguladı.

Sabancı, "Dünya koşullarındaki gelişmelere rağmen, yatırımlarımıza devam ediyoruz" dedi. Güler Sabancı daha sonra Enerjisa çalışanlarıyla biraraya geldi ve kendisine ikram edilen pirinçten yapılan Japon içkisi sake içti.

EnerjiSA Finans Direktörü Özlenen Aydın
EnerjiSA Finans Direktörü (CFO) Özlenen Aydın, Adana'nın Kozan ilçesine bağlı Akdam köyü yakınlarında gerçekleştirilen Adana Kavşak Bendi Hidroelektrik Santrali temel atma törenindeki konuşmasında, enerji piyasasında önceliği yenilenebilir kaynaklara verdiklerini belirtti.

Aydın, iki yıl önce başlattıkları enerji piyasasında lider olma stratejisini, su ve rüzgar kaynaklarına göre yönlendirdiklerini ifade etti.

Türkiye elektrik pazarında yüzde 2 paya sahip olduklarını anlatan Aydın, şunları kaydetti: "2015 yılında elektrik enerjisi piyasasında minimum yüzde 10 pazar payı hedefliyoruz. Bu zamana kadar hidroelektrik, doğal gaz, kömür ve rüzgar santralleriyle toplam 5 bin megavat elektrik üretmeyi amaçlıyoruz.

Ekonomik krizin baş gösterdiği bu dönemde yatırımlara hız kesmeden devam ediyoruz. Bunun gururu içerisindeyiz. Yatırımlarımızda yenilenebilir enerji kaynaklarına önem veriyoruz. Bunun en önemli göstergesi olarak da bugün temelini attığımız hidroelektrik santrallerini gösterebiliriz. Bu yatırımlar sadece elektrik enerjisi üretim sektörüne değil, bölge halkına da ekonomik katkı sunacaktır. Adana Kavşak Bendi HES'in yaklaşık 400 milyon YTL civarında kaynak aktarılarak yapılacak. Bu santral Adana bölgesinde yaratacağı iş gücü potansiyeli açısından da büyük önem taşıyor."

Aydın, inşa edilecek elektrik enerjisi hatları ile Yedigöze, Aksan ve Adana trafo istasyonları üzerinden şebekelere iletileceğini vurguladı.

Adana Vali Yardımcısı Fikret Deniz ise inşaat aşamasının 2-2,5 yıl süreceğini, 700 işçi çalışacağını, daha sonra da 50-60 kişinin kalıcı olarak istihdam edileceğini anlattı.

Sabancı grubunun bu santralin yanı sıra farklı yatırımlara imza atacağını vurgulayan Deniz, "Sabancı grubunun Adana'daki yeni yatırımları mevcuttaki yatırımları kaplayacak" dedi.

Törene enerji sektörünün temsilcilerinin yanı sıra çevre köylerden vatandaşlar da yoğun ilgi gösterdi. Sabancı Holding-Verbund ortaklığıyla faaliyetlerini yürüten EnerjiSA, toplam 1 milyar 100 milyon dolar yatırımla gerçekleştirilecek Bandırma Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali, Kahramanmaraş Hacınınoğlu Regülatörü Hidroelektrik Santrali ile Adana Kavşak Bendi Hidroelektrik santralinin temeli canlı yayınla eş zamanlı atıldı.

Bandırma'da gerçekleştirilen, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, EPDK Başkanı Hasan Köktaş, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı'nın katıldığı tören, Kozan'daki etkinlik alanında dev ekranlarda canlı olarak gösterildi. Kavşak Bendi Hidroelektrik Santralinin 180 megavat güce sahip olacağı ve 2012 yılında tamamlanacağı bildirildi.
Takvim
<<Ağustos 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.