Haberler

”Türkiye farklı fikir ve tasarımlar ortaya koymalı”

Tarih: 24 Ekim 2008 Kaynak: Dünya
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, dünyada yaşanan sıkıntıları Türkiye için bir fırsat unsuru haline getirebilmek üzere farklı fikir ve tasarımların ortaya konulması gerektiğini söyledi.

Turquality programı dahilinde Dış Ticaret Müsteşarlığı, Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu işbirliğiyle düzenlenen "Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri", Bakan Tüzmen'in de katıldığı törenle sahiplerini buldu.

Karaköy'deki Antrepo 3'te düzenlenen törende konuşan Tüzmen, İstanbul'da bir moda ve tasarım merkezi oluşturma yolunda çok önemli adımlar atıldığını ifade ederek, bugün yaklaşık 63 firmanın yararlandığı Turquality'nin devlet destekli ilk program özelliği taşıdığını kaydetti.

Bu çalışmaların devamını getirmek gerektiğini belirten Tüzmen, "Özellikle böylesi bir dönemde bizim moda, markaya ağırlık vererek dünyada yaşanan sıkıntıları Türkiye için bir fırsat unsuru haline getirebilmek için farklı fikir ve tasarımları ortaya koymamız lazım" dedi. Türkiye'nin bu yıl ihracatında kriz öncesi ve sonrasına göre 2 milyar dolar, ithalatında da 10 milyar dolarlık fark olacağını vurgulayan Tüzmen, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Yani ihracatımız 2 milyar dolar daha az, ithalatımız da 10 milyar dolar daha az olacak. Arkadaşlarımla yaptığım hesaplamalara göre, kriz olmasaydı 138 milyar dolar ihracatı görecektik. 136 milyar dolar civarında bir ihracatı göreceğiz. 230 milyar dolar ithalat yapacağımızı tahmin ediyordum. Şu anda 220 milyar dolar ithalat yapacağız."

"İhracattaki artış trendinin devam etmesi çok önemli"
Kürşad Tüzmen, 2009'a daha iyi hazırlanabilmek için ihracattaki artış trendinin devam etmesinin çok önemli olduğunu vurgularken, "Bizim 5 yıldır söylediğimiz; doların değerinin YTL karşısında kendi kendini ayarlaması daha iyi olurdu, ama baskılı bir kurla devam ettik. Şimdi yine aynı noktaya geldi. Sonuçta ekonomi bir dengeler sistemidir. Mutlaka dengeyi bir şekilde yakalıyor" şeklinde konuştu.

Fransa'nın 200 yıl önce kurduğu moda akademisinin Türkiye'de geçen yıl hayata geçtiğini ifade eden Tüzmen, Türk tasarımcıların dünyada kendilerini kabul ettirir hale geldiğini, endüstri tasarımında da aynı noktaya gelineceğini gördüğünü söyledi. Tüzmen, konuşmasının ardından "Turquality Tasarım Ödülü" almaya hak kazananlara ödüllerini verdi.

Ödüle, Airfel Kalekumanda Universal klima kumandası, Tautmann TT X-Ray WT SS hasta transfer sedyesi, Jumbo 6500 çaydanlık takımı ve Arçelik Divide And Cool buzdolabı-bölünebilir soğutma teknolojisi ürünleri layık görüldü.

Değerlendirmeye alınan 293 üründen 39'u "İyi Tasarım Ödülü", 11'i ise "Üstün Tasarım Ödülü" ile derecelendirilirken, "Kavramsal Tasarım Ödülü"nü Triton Uyarı ve Kılavuz Sistemi projesi kazandı.

Bu arada, ödül töreni öncesi Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı ve Turquality Çalışma Grubu Başkanı Ziya Altunyaldız, düzenlediği basın toplantısında, ödül çalışmasının maliyetinin Turquality tarafından üstlenildiğini, bu iş için Turquality bütçesinden 550 bin Avro ayrıldığını bildirdi.

Ödül töreni kapsamında ön elemeyi geçen 293 endüstriyel tasarım ve 24 kavramsal proje de sergilendi.
Takvim
<<Ağustos 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.