Haberler

"Fiyat farkı kararnamesi hemen yayımlanmalı"

Tarih: 24 Ekim 2008 Kaynak: Dünya
Türkiye Resmi Sektör İnşaat Müteahhitleri İşveren Sendikası (TÜRKİNŞA) Genel Başkanı Vedat Alver, müteahhitlere ödenecek fiyat farkına ilişkin kararnamenin vakit kaybedilmeden yayımlanmasını istedi.

Alver, yaptığı yazılı açıklamada, demir ve akaryakıt başta olmak üzere inşaat malzemelerindeki fiyat artışlarının, 2008'in ilk yarısında en üst noktaya ulaştığını ifade etti.

İnşaat sektöründeki aşırı fiyat artışlarına ilk önlemin, dövize dayalı sabit fiyatlı sözleşmelerde fiyat farkı verilmesini kapsayan 26 Mayıs 2008 tarihli Bakanlar Kurulu kararı olduğunu, sektörün de bu kararın olumlu sonuçlarını aldığını ifade eden Alver, şunları söyledi: ''Ancak ateşin sönmediğini, yangına müdahale edilmez ise daha çok ocağın yanacağını haykıran feryatlarımız duyulmuş ve sektörümüze derin bir oh çektiren 4734 Sayılı Kanun'a geçici madde ekleyen 5794 Sayıl Kanun 30 Temmuz 2008 tarihinde yayımlanmıştır. Bu kanunla, fiyat farkı verilmesine ilişkin esas ve usullerin tespitine Kamu İhale Kurumunun teklifi üzerine, Bakanlar Kurulu yetkilendirilmiştir. Üzerinde çalışılan kararname, ön hazırlıkları da dahil yaklaşık üç aydır yayımlanamamıştır. Bu süreç, bizi kamuda sıkça rastladığımız 'komisyona havale' senaryolarından birinde meslektaşlarımızın figüran olduğu endişesine sürüklemiştir.''

Global ekonomik göstergeyi olumsuz etkiledi
Söz konusu kanun yayımlandığından bu yana, global ekonomik göstergelerin olumsuz seyrettiğini, inşaat sektörünün bundan diğer sektörlerden çok daha önce ve olumsuz etkilendiğini dile getiren Alver açıklamasında, ''Artık zaman kaybetmeden, imalatın yapıldığı dönemdeki malzeme fiyatına ve piyasa fiyatları orijinli endekslere bağlı Fiyat Farkı Kararnamesi, kamu ihalelerine yönelik inşaat sektörü müteahhitlerinin hayatta kalması için yayımlanmalıdır'' dedi.

1 Ocak 2008 tarihinden sonra kabulü yapılarak kesin hesabı bağlanan projeleri inşa eden yüklenicilerin mağduriyetlerinin de göz önüne alınmasını ve kanunla ortaya konulan hakların kararnamede mutlaka yer almasını isteyen Alver, ''Kamu müteahhitlerine şu ana kadar sadece umut olan bu kanun, müteahhitlerimizin kamuya verdiği finans desteğinin geri ödenerek hayal olmaktan çıkarılıp reel haline getirilmesi sağlanmalıdır. Ekonomik zarara göğüs geren inşaat müteahhitlerinin artık dayanacak gücü kalmamıştır'' dedi.
Takvim
<<Ağustos 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.