Haberler

Tarkan sağolsun Gediz’i tartışıyoruz

Tarih: 24 Ekim 2008 Kaynak: Taraf Yazan: Fikret Karagöz
Tarkan ve Orhan Gencebay’ın “Uyan” şarkısının klibinin bir bölümünü Gediz Havzası’nda çekmesi, nehrin kirliliği konusunda tartışmaları yeniden gündeme getirdi. Ege Üniversitesi (EÜ) Çevre Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ümit Erdem “Gediz’in ölüm kustuğuna” dikkat çekerken Manisa Valisi ve Gediz Havzası İlleri Çevre Koruma Hizmet Birliği Başkanı Celalettin Güvenç, kurtarma planının hazır olduğunu söyledi.

Ciddi Finans Gerekiyor
Havzadaki kirlilik konusunu yeniden gündeme getirmek için Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ile görüştüğünü kaydeden Güvenç “Gediz Havzası’ndaki kirlilik sorununun çözümü için çok ciddi bir finans kaynağı gerektirmektedir. Bunun arayışı içindeyiz” dedi. Sorunun, köyler hariç 100’ün üzerinde il, ilçe ve beldeye arıtma tesisi yapılmasıyla çözülebileceğini belirten Güvenç “Arıtma tesisi olmayan sanayi kuruluşlarının da bu tesislere kavuşturulması, olanların da mevcutları sağlıklı olarak çalıştırılması gerekiyor. Ancak bu konuda bazı tereddütler var” dedi.

Plan Hazır
Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından Gediz Havzası Koruma Eylem Planı hazırlandığını kaydeden Güvenç “Bazı belediyelerin tesis kurması için 8-10 milyon YTL gerekiyor. Manisa merkez ilçesi ile Turgutlu, Alaşehir, Salihli başka, 2 bin nüfuslu beldenin arıtma tesisinin maliyeti başkadır. Bazı belediyelerin ise henüz projeleri yok” dedi. Gediz Havzası’nda çekilen klibi de henüz izlemediğini dile getiren Güvenç, kültür, sanat, spor adamlarının çevreye olan duyarlılığından rahatsız olmayacaklarını söyledi. Güvenç “Çevre, Tarkan’dan önce bizim hassasiyetimizdir” dedi.

Halk, Çalışmaları Sahiplenmiyor
Prof. Dr. Ümit Erdem ise mevcut çalışmaların Gediz’i kurtarmaya yetmeyeceğini, halkın çalışmaları sahiplenmediğini öne sürdü. Gediz Nehri’nin Kütahya’dan çıktığını ve Uşak’ta, organize sanayiden itibaren kirlenmeye başladığını belirten Erdem “Sağlıklı bir kanalizasyon sistemi oluşturulmalı ve Gediz’e hiçbir şey gönderilmemeli. Dünyada bunun örenkleri var ve Frankfurt, San Fransisco bunu yaptı. Biz neden yapmıyoruz? Herkes bu soruyu kendisine sormalı ve mantıklı olarak cevaplamalı” dedi. Gediz’de ağır metal kirliliği bulunduğunu kaydeden Erdem, Selendi’de tutulan balıkların hastalıklı olduğunu, bölgede sulama suyunun içine girip arazisini sulayanların rahatsızlandığını kaydederek “Gediz artık ölüm kusuyor” dedi

Acil Uygulama Şart
Havzayı kurtarmak için yapılan toplantılara üniversitelerin davet edilmediğini söyleyen Erdem “Yapılan toplantılara bu işin uzmanı olan ve yıllarını bu alana adayan bilim adamları davet edilmiyor. Bu mantığı anlamak mümkün değil. Bölgenin yetkilileri ve valileri toplanacak, halkı da aralarına alacak, eleştiriden korkmayacak. Herkesimin görüş ve düşüncelerini alacaklar ve uygulamaya acilen geçecekler. Gediz için artık konuşmak yerine proje ve acil uygulama gerekir. Bu konuda yeterince zaman kaybedildi” diye konuştu.
Takvim
<<Nisan 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.